Τα υπέροχα μονοπάτια στο Καστελόριζο: Θέα που κόβει την ανάσα

Η Φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός, επέλεξε για την φετινή  ετήσια εθελοντική εξόρμηση, την Μεγίστη, το ακριτικό μας Καστελόριζο.

Η δουλειά στα μονοπάτια είναι ενταγμένη στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελορίζου.
Συνολικά, 28 εθελοντές αφιερώνουν μέρος ή και το σύνολο των διακοπών τους κατ´ αρχήν για τον καθαρισμό, τη διάνοιξη και τη σηματοδότηση μονοπατιών.

Τα μονοπάτια μας συνδέουν με τη φύση, ενώνουν τόπους και ανθρώπους. Τα μονοπάτια στο Καστελόριζο όμως απογειώνουν. Θέα που κόβει την ανάσα, στα πόδια σου μια παλέτα γήινων αποχρώσεων, ο μοναδικής αισθητικής και υποδειγματικής αρχιτεκτονικής οικισμός, στο άμεσο οπτικό σου πεδίο το πέλαγο σπαρμένο νησίδες, κεντημένο καραβάκια που πάνε κι έρχονται, δεξιά σου η Μικρά Ασία, πατρίδα φιλοσόφων, ποιητών, Αγίων αριστερά η Ευρώπη, με τη Ρω και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
Και στο επίκεντρο, εσύ, ο άνθρωπος, ταξιδευτής, αναζήτητής, προσκυνητής, αιώνιος μαθητής.

Το πρόγραμμα της φετινής εθελοντικής, πέρα από την δράση των μονοπατιών, περιλαμβάνει και την ανάδειξη και την στήριξη της πρωτοβουλίας ενός ευαισθητοποιημένου πατριώτη, του Πέτρου Τσοκ., Υπαξιωματικού του Ελληνικού στρατού, ο οποίος από το 2015, που βρήκε στο εκκλησάκι του Πρωτομάρτυρα Στέφανου,  σημείο που απέχει μόνον 1,5 μίλι από την απέναντι ακτή, το ησυχαστήριο του και ξεκίνησε τη δημιουργία ενός μικρού άλσους.
Αν και η ταπεινότητά του δεν μας επιτρέπει να πούμε πολλά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι επιβαρύνθηκε έξ´ ολοκλήρου το κόστος των φυτών και όλη την προσωπική εργασία και τον ελεύθερο χρόνο του. Φύτεψε 50 περίπου δέντρα, οποροφώρα, αμυγδαλιές  για να σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης, αρμυρίκια, κα.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, η ομάδα του Βριλησσού έφερε στο νησί δέκα δέντρα, αρμυρίκια, ευγενική χορηγία του Δήμου Βριλησσίων και δεσμεύεται να στηρίξει μακροπρόθεσμα τον Πέτρο.
Η τεχνική καθοδήγηση έγινε στο πεδίο από τον εξειδικευμένο γεωπόνο dr Δημήτρη Βελισσαρίου  μέλος της εθελοντικής ομάδος.
Το φύτεμα έγινε στο κακοτράχαλο έδαφος, στην παραλία κάτω από το εκκλησάκι, μέσα σε τρύπες των βράχων, σε μπόλικο όμως χώμα που μεταφέρθηκε με κόπο  αφού ανασκάφτηκε άλλο σημείο της τοποθεσίας.

Τα δέντρα καλύφθηκαν με συρμάτινη περίφραξη για την προστασία  τους από τα κατσίκια. Τα υπόλοιπα δέντρα θα μεταφερθούν και θα φυτευτούν από τον Πέτρο στο νησί της Ρω, νησί σύμβολο στην εθνική μας συνείδηση. Την προσπάθεια  συνέδραμε και τίμησε με την παρουσία του  ο στρατιωτικός διοικητής του νησιού συνταγματάρχης κ. Καζάνας.

Ριζώνουμε έτσι κι εμείς, στο Καστελόριζο για καρπούς, ίσκιο, και όμορφο μικρό αντίδωρο στην πρόσκληση, τη φιλοξενία και την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής, του Στρατού,  της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, της φιλοξενίας και της     αγάπης των κατοίκων και των επισκεπτών που συναπαντούμε στην εξόρμηση τούτη του Βριλησσού που διήρκεσε έως τις 31/8.
Αρχηγοί της εξόρμησης του Βριλησσού ήταν η Δήμητρα Μαζαράκη και ο Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Πηγή:enallaktikos.gr