Με αλλαγές φέτος  το Πανελλήνιο Όμνιουμ

Ενδιαφέρον θα έχει και φέτος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πίστας Όμνιουμ για Παίδες-Κορασίδες κι Έφηβους-Νεανίδες στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο. 

Ο αγώνας θα γίνει μεθαύριο Σάββατο και αποτελεί ουσιαστικά τα σύνθετα αγωνίσματα της πίστας όπου φαίνονται πια και οι ικανότητες του κάθε αθλητή ή αθλήτριας υπό συνθήκες πίεσης και συναγωνισμού. Παρουσίες φυσικά θα υπάρχουν και από τη Ρόδο αφού οι σύλλογοί μας δίνουν ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη.  

Φέτος μάλιστα οι αγώνες στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα διεξαχθούν με κάποιες τροποποιήσεις στους κανονισμούς, γι’ αυτό η ΕΟΠ φρόντισε να ενημερώσει της ΤΕ αλλά και τους συλλόγους εγκαίρως. Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις αλλαγές, είναι οι σχετικές με την κατάταξη στο κάθε αγώνισμα αλλά και συνολικά στον αγώνα αυτόν. 

Ορισμός
Ο αγώνας Όμνιουμ είναι ένας αυτόνομος ενιαίος αγώνας και αποτελείται από τέσσερις επιμέρους αγωνίσματα που μπορούν να συμμετέχουν αθλητές σύμφωνα με τους αριθμητικούς περιορισμούς του άρθρου 3.1.009, τα οποία πρέπει να διεξαχθούν σε μια αγωνιστική μέρα με την ακόλουθη σειρά:

Αγώνας Σκρατς, ως ακολούθως:
 10 χλμ. για Άνδρες Ελίτ 
7,5 χλμ. για Γυναίκες Ελίτ 
7,5 χλμ. για Έφηβους 
5 χλμ. για Νεανίδες, Παίδες, Κορασίδες 

Αγώνας Τέμπο, ως ακολούθως:
 10 χλμ. για Ανδρες Ελίτ 
7,5 χλμ. για Γυναίκες Ελίτ 
7,5 χλμ. για Έφηβους 
5 χλμ. για Νεανίδες, Παίδες, Κορασίδες 
Αγώνας με Αποκλεισμό

Αγώνας Πόντων, ως ακολούθως: 
25 χλμ. για Άνδρες Ελίτ 
20 χλμ. για Γυναίκες Ελίτ 
20 χλμ. για Έφηβους 
15 χλμ. για Νεανίδες, 
10 χλμ. για Παίδες, Κορασίδες 

Σε αγώνες όπου ο αριθμός των ποδηλατών που έχουν δηλωθεί υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο της πίστας, και δεν υπάρχει άλλο σύστημα προεπιλογής που να καθορίζει τον αριθμό των συμμετεχόντων, η επιλογή τους θα προσδιορίζεται ως εξής: 

Όλοι οι ποδηλάτες που έχουν δηλωθεί, θα πρέπει πρώτα να συμμετέχουν σε προκριματικούς αγώνες πόντων, σύμφωνα με τις αποστάσεις και τα σπριντ που αναφέρονται στους κανονισμούς των προκριματικών των αγώνων των πόντων. 

Ο κάθε προκριματικός θα πρέπει να διεξαχθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να προκριθεί ένας μεγάλος αριθμός ποδηλατών, χωρίς κατ' ανάγκη να είναι ο μέγιστος αριθμός των ποδηλατών που επιτρέπεται από τους κανονισμούς. Από κάθε προκριματική σειρά, θα προκριθεί ένας ίσος αριθμός των ποδηλατών για να συμμετάσχουν στον αγώνα Omnium. 

Όσοι ποδηλάτες δεν προκρίθηκαν για να συμμετέχουν στον αγώνα Omnium θα πρέπει να κατατάσσονται από κοινού στην τελευταία θέση. Οι ποδηλάτες πού δεν τερματίζουν στα προκριματικά θα κατατάσσονται με την σημείωση ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ (ΕΓΚ)

Διοργάνωση του αγώνα 
 Όπου αυτό είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρχει ένα διάλειμμα 30 τουλάχιστον λεπτών, μεταξύ δύο αγωνισμάτων.  

Κάθε ποδηλάτης που δεν παίρνει εκκίνηση σε κάποιο από τα αγωνίσματα του Ομνιουμ, αποκλείεται από την συμμετοχή στα υπόλοιπα αγωνίσματα που ακολουθούν και θα θεωρείται σαν ποδηλάτης που εγκατέλειψε τον αγώνα. Έτσι λοιπόν θα εμφανίζεται τελευταίος στην γενική ατομική κατάταξη με την σημείωση ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ (ΕΓΚ). 

Για όλους τους αγώνες πόντων, με αποκλεισμό και σκρατς, οι ποδηλάτες θα πρέπει να παρατάσσονται σε μία γραμμή κατά μήκος του κιγκλιδώματος και σε μία άλλη γραμμή, στη λωρίδα των σπρίντερ με τη σειρά που αναφέρονται στην σειρά εκκίνησης. Αυτή η σειρά πρέπει να βασίζεται στην μέχρι τότε (τρέχουσα) κατάταξη του Omnium.

Κατάταξη 
Για το καθένα από τα τρία αγωνίσματα θα ανακοινώνονται πλήρη αποτελέσματα. Μόνο γι’ αυτά τα τρία αγωνίσματα ο κάθε αθλητής θα παίρνει 40 πόντους, ο κάθε δεύτερος 38 και ο κάθε τρίτος 36. κοκ
Αθλητές που θα κατατάσσονται από την 21η θέση και κάτω θα παίρνουν από έναν πόντο ο καθένας.

Πριν από την εκκίνηση του αγώνα πόντων θα υπάρχει κατάταξη με τους πόντους που απέκτησαν οι αθλητές στα προηγούμενα τρία αγωνίσματα. Κατά τη διεξαγωγή του αγώνα πόντων οι αθλητές θα κατατάσσονται ανάλογα με τους πόντους που κερδίζουν ή θα χάνουν ανάλογα με τις στροφές που κερδίζουν ή χάνουν και τους πόντους που κερδίζουν από τα σπριντ. 

Μετά τον αγώνα με πόντους θ’ ανακοινώνεται η τελική κατάταξη του Όμνιουμ.
Νικητής του Όμνιουμ θα είναι ο αθλητής που συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους
Όποιος αθλητής εγκαταλείψει οποιοδήποτε αγώνισμα θα υπολογίζεται ότι εγκατάλειψε το Όμνιουμ και θα κατατάσσεται στην τελική κατάταξη του Όμνιουμ μετά τον τελευταίο αθλητή που τερμάτισε με τη σημείωση ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ (ΕΓΚ) ή ΔΕΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ (ΔΤΜ).

Κάθε ποδηλάτης που θα καλείται (πρέπει) να εγκαταλείψει την πίστα σε οποιοδήποτε αγώνισμα εκτός από τον αγώνα με Αποκλεισμό που θα του επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης 40 πόντων.

Στην περίπτωση του Σκρατς, κάθε ποδηλάτης που δεν τερματίζει λόγω πτώσης ή λόγω του ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην πίστα στο τελευταίο χιλιόμετρο, θα πρέπει να κατατάσσεται στην τελευταία διαθέσιμη θέση (και θα παίρνει τους αντίστοιχους πόντους) για τον εν λόγω αγώνα λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των αθλητών που έχουν μείνει εκείνη τη στιγμή στην πίστα. 
Ο ποδηλάτης που «κλείνεται στροφή» από το κυρίως γκρουπ θα πρέπει να εγκαταλείπει αμέσως την πίστα και η κατάταξη του θα καθορίζεται από τον αριθμό των ποδηλατών που έχουν απομείνει εκείνη τη στιγμή στην πίστα.

Στην περίπτωση του Αγώνα με Πόντους και του Αγώνα με Τέμπο, όποιος αθλητής δεν μπορεί να επιστρέψει στην πίστα στο τελευταίο χιλιόμετρο του αγώνα, στο τελευταίο σπριντ θα καταλαμβάνει τη θέση του λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ποδηλατών που έχουν απομείνει εκείνη τη στιγμή στην πίστα.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας (ισοπαλίας) στην τελική κατάταξη, νικητής αναδεικνύεται ο ποδηλάτης που θα έχει την καλύτερη θέση στο τελικό σπριντ του Αγώνα Πόντων (δηλαδή το σπάσιμο της ισοπαλίας θα αποφασίζεται από τις θέσεις στο τελευταίο σπριντ του Αγώνα Πόντων).