Το γυμνάσιο του Έμπωνα πρέπει να παραμείνει δυσπρόσιτο

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τον αποχαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτου του γυμνασίου Έμπωνα εκφράζει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

Επί του θέματος, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στους βουλευτές Δωδεκανήσου και στην οποία αναφέρει τα εξής:

“ Κύριε Υπουργέ,  
Με την παρούσα επιστολή  εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφασή σας με αριθ.πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018, σύμφωνα με την οποία  αποχαρακτηρίζεται   ως δυσπρόσιτο το Γυμνάσιο του Έμπωνα κατατάσσοντάς το στην κατηγορία Ι.          
Δυστυχώς θεωρούμε ότι η απόφασή σας λήφθηκε χωρίς να είναι αυστηρά θεμελιωμένη σε κριτήρια  που θα συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων μας και είναι άξιο απορίας ο λόγος που οδήγησε στην έκδοσή της .

Αναφερόμενοι στην  ομάδα εργασίας που εκπόνησε την πρόταση και σε όσους  συμμετείχαν σ’ αυτό, θεωρούμε ότι  όφειλαν να λάβουν  σοβαρά υπόψη τους  τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής χωριστά όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, που έχει να κάνει με τον πληθυσμό , τη νησιωτικότητα  και τις παραμεθόριες περιοχές, τις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών, την οργανικότητα, την απόσταση,  τις συγκοινωνιακές συνθήκες και το υψόμετρο.

Και αναρωτιόμαστε τι από τα παραπάνω δεν πληροί  η περιοχή μας αφού η περιοχή του Ατταβύρου όπως όλοι πολύ καλά θα έπρεπε γνωρίζετε  είναι η ορεινότερη περιοχή του παραμεθόριου νησιού της Ρόδου. Τα σχολεία βρίσκονται  σε απόσταση 54 χιλ. από την πόλη, με ελάχιστες συγκοινωνίες, με ιδιαιτερότητες της περιοχής και του οδικού δικτύου. Πολλές φορές νιώθουμε «ξεχασμένοι εδώ πάνω» από την Πολιτεία και για μία ακόμα φορά η άποψη αυτή ενισχύεται.  

 Ήδη το σχολείο μας  δέχεται  μαθητές από τις ορεινές επίσης Κοινότητες Σιανών, Μονολίθου, Αγίου Ισιδώρου και Κρητηνίας. Τα παιδιά αυτά διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσουν μάθημα σε ένα σχολείο υποβαθμισμένο;       

Και λέμε υποβαθμισμένο γιατί δυστυχώς εκ των πραγμάτων θα είναι. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι και ενώ τα σχολεία ήταν χαρακτηρισμένα δυσπρόσιτα το Γυμνάσιο και οι  Λυκειακές Τάξεις στελεχώθηκαν το Νοέμβριο  -με ό,τι αυτό συνεπάγεται-  τη νέα σχολική χρονιά είμαστε σίγουροι ότι εφόσον στελεχωθούν αυτό θα είναι αρκετό διάστημα αργότερα. Είναι γνωστό ότι τα σχολεία μας τα οποία για απαράδεκτους λόγους είναι πολλών «ταχυτήτων» , λόγω της ιδιαιτεροτήτων τους στελεχώνονται από αναπληρωτές με μοναδικό κίνητρο τη μοριοδότηση. Γιατί να επιλέξουν το σχολείο μας λοιπόν οι εκπαιδευτικοί, επειδή είναι μακρά από την  πόλη της Ρόδου; λόγω της ανεπαρκούς συγκοινωνίας;  για το ασφαλές οδικό δίκτυο;  Λόγω του υψομέτρου και των δύσκολων καιρικών συνθηκών το χειμώνα ή για τις μη επαρκείς συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών στο χωριό;

 Δυστυχώς το κράτος μας δεν παρέχει  κίνητρα και «επιτρέπει» -«διαμορφώνει» συνθήκες υποβάθμισης που οδηγούν στην ερήμωση των απομακρυσμένων περιοχών. Με αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να ληφθούν οι πραγματικές ανάγκες αλλά υπολογίζοντας μόνο νούμερα και εισηγήσεις από τα γραφεία, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και συναισθήματα αδικίας και αγανάκτησης στους  κατοίκους για την επιλογή τους να μείνουν στον ιδιαίτερο, δύσκολο  τόπο τους. 

Εάν από τη διαδικασία αυτή πρόθεση του Υπουργείου είναι η εξοικονόμηση πόρων από το επερχόμενο κλείσιμο τμημάτων και την πρόσληψη μικρότερου αριθμού εκπαιδευτικών σας καλούμε να αναπτύξετε άλλους μηχανισμούς για την επίτευξη του στόχου σας.

Επειδή θεωρούμε ότι ο αποχαρακτηρισμός των σχολείων της περιοχής μας από δυσπρόσιτα είναι άδικος, παράλογος και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων αλλά και στην τοπική κοινωνία, ζητάμε την  τροποποίηση της σχετικής απόφασης εξετάζοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και την ενδυνάμωση με κάθε τρόπο των σχολείων μας ώστε όπως είναι αυτονόητο να λειτουργήσουν πλήρως στελεχωμένα από το Σεπτέμβριο.  Καλούμε όλους όσους αναφέρονται ως αποδέκτες της επιστολής μας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να τοποθετηθούν ανάλογα και να λάβουν επίσημη θέση για το συγκεκριμένο θέμα Με εκτίμηση    
ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αμβροσιάδη Χρυσαυγή