Περισσότερη βιταμίνη D, μικρότερος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού

Περισσότερη βιταμίνη D, μικρότερος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού

Περισσότερη βιταμίνη D, μικρότερος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 75 ΦΟΡΕΣ

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, σε επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «PLOS ONE».

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από δύο τυχαιοποιημένες έρευνες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 3.325 και 1.713 άτομα, αντίστοιχα, με έμφαση στη σχέση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D (25(OH)D) στο αίμα.

Όλες οι γυναίκες ήταν 55 ετών και άνω, με μέσο όρο τα 63 έτη. Τα στοιχεία είχαν συλλεχθεί την περίοδο 2002-2017. Οι συμμετέχουσες ήταν ελεύθερες καρκίνου κατά την εγγραφή στις μελέτες και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τέσσερα χρόνια. Τα επίπεδα της βιταμίνης D μετρούνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών διαγνώστηκαν 77 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού, με συχνότητα 512 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα-έτη. Το ελάχιστο φυσιολογικό επίπεδο της 25(OH)D στο πλάσμα αίματος καθορίστηκε στα 60 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου.

«Οι γυναίκες με επίπεδα 25(OH)D στο αίμα πάνω από 60 ng/ml είχαν το ένα πέμπτο του κινδύνου για καρκίνο μαστού συγκριτικά με εκείνες που είχαν κάτω από 20 ng/ml», αναφέρει ο Κέντρικ Γκάρλαντ, επίκουρος καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Μάλιστα, ο κίνδυνος καρκίνου μειωνόταν όσο αυξάνονταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Για να πετύχει κανείς τα 60 ng/ml 25(OH)D στον οργανισμό του θα πρέπει να λαμβάνει διατροφικό συμπλήρωμα 4.000 – 6.000 IU την ημέρα, αν και η έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει αυτή την ανάγκη.

Πηγή:iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου