Φέρνει αποτελέσματα ο αγώνας των εργαζομένων στη Ρόδο

Μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους εργαζόμενους της Ρόδου, στέλνει το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου (ΕΚΡ), για να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και να τα προασπίζουν μέσα από τα Σωματεία, ώστε να έχουν αποτελέσματα, όπως με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφησαν το τελευταίο διάστημα.

Το παραπάνω μήνυμα στάλθηκε διά του Προέδρου του ΕΚΡ, κ. Σάββα Χατζησάββα, ο οποίος χθες προέβη σε έναν μίνι απολογισμό των δραστηριοτήτων τους το τελευταίο διάστημα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πλαισιωμένος από τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΡ και Πρόεδρο του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάση Σταμούλη και το μέλος της Διοίκησης και εκπρόσωπο τύπου του ΕΚΡ κ. Παναγιώτη Εγγλέζο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, λοιπόν, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος δραστηριότητας του ΕΚΡ τα τελευταία δύο χρόνια, που στόχο είχε να εξασφαλίσει συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους της Ρόδου, οι οποίες να είναι  αξιοπρεπείς, να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Έτσι, πριν από δύο χρόνια ξεκίνησαν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ με το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων που, όπως είπε, είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στη χώρα, με πρωτοβουλίες πάντα του Σωματείου και τη στήριξη του ΕΚΡ. Συνέχισαν φέτος με την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ του Σωματείου ξεναγών, διετούς διάρκειας ενώ χθες ολοκληρώθηκε και τυπικά, με την κατάθεση στην Επιθεώρηση εργασίας και στο Υπουργείο Εργασίας της σύμβασης των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Και δήλωσε:
«Κλείνουμε έτσι, στον κλάδο του τουρισμού, ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την επιθυμητή για όλους μας εργασιακή ειρήνη που απαιτείται για να μπορέσει η περιοχή μας να πάει μπροστά.

Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την περιοχή, το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχουν ΣΣΕ σε όλους τους κλάδους του τουρισμού και μπορεί αυτό να είναι και ένα σημείο διαφήμισης από πλευράς των τοπικών φορέων στο εξωτερικό αφού κανένας ξένος δεν επενδύει σε μία περιοχή αν δεν ξέρει ότι υπάρχουν κανόνες οι οποίοι τηρούνται».

Ακόμη, χαιρέτισε τον αγώνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων που, όπως είπε, έδειξαν μία αξιοσημείωτη σταθερότητα, μία αποφασιστικότητα, και με τη δική τους βοήθεια κατάφεραν να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είπε, ακόμη, ότι είναι μία πάρα πολύ καλή σύμβαση αφού κατοχυρώνει για πρώτη φορά το δικαίωμα των οδηγών στο οκτάωρο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και προβλέπει αρκετά επιδόματα και άλλες παροχές.

Επίσης, ως Διοίκηση του ΕΚΡ, θέλουν να ανακοινώσουν ότι επίκειται η ανακήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας, αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει να υπάρχει διαχωρισμός στα ξενοδοχεία που ανήκουν στην Ένωση ξενοδόχων και σε εκείνα που ενδεχομένως να μην ανήκουν σ’ αυτήν και προσχηματικά να μην εφαρμόζουν τη σύμβαση που έχουν υπογράψει.

Η εξέλιξη αυτή εξασφαλίζει συνθήκες ίσου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και αυτό πρέπει να χαιρετηθεί από όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής αλλά εξασφαλίζει και συνθήκες ισονομίας στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων, τόνισε. Μάλιστα, κάλεσε και τους ίδιους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να είναι φύλακες των δικαιωμάτων τους.

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι χθες επρόκειτο να κηρυχθούν υποχρεωτικές τρεις συμβάσεις, της Ρόδου, των Χανίων και του Λασιθίου και αυτό, κατά τον ίδιο, δείχνει ότι στο ΕΚΡ υπάρχουν Σωματεία δυναμικά τα οποία υπερασπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τους εργαζόμενους.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για «ταξικά δήθεν γειτονικά Εργατικά Κέντρα-επειδή κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο εδώ ότι δεν είμαστε όσο πρέπει αγωνιστές». Αυτό το ανέφερε, όπως είπε, επειδή κατά καιρούς δέχονται επιθέσεις ότι είναι φιλοκυβερνητικοί, εργοδοτικοί, αναποτελεσματικοί.

Όσον αφορά στην επέκταση των συμβάσεων, ο κ. Χατζησάββας το χαρακτήρισε σημαντικό βήμα ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να το καρπωθεί η κυβέρνηση αυτό αφού βρήκε τέσσερις μεγάλες κλαδικές συμβάσεις, τις οποίες επεκτείνει, και βρήκε και τρεις τοπικές κλαδικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. 

Ακόμη, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΕΚΡ θα συμμετάσχει, για ακόμα μία φορά, στο συλλαλητήριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έχουν ετοιμάσει πανό και θα κάνουν την παρουσία τους αισθητή, μεταφέροντας το αγωνιστικό πνεύμα των εργαζομένων της Ρόδου στο συλλαλητήριο. Όπως είπε ο κ. Χατζησάββας, στο πλαίσιο του ταξιδιού εκεί, θα συναντηθούν με τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας και θα πάρουν μέρος σε όλες  τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο πλαίσιο του Συλλαλητηρίου.

Αναφορά έκανε και στους απλήρωτους εργαζόμενους της Γενικής Κλινικής Euromedica, λέγοντας ότι δίνουν μία μάχη εκεί με σεβασμό στο αντικείμενο της Κλινικής αλλά υπάρχουν και εργαζόμενοι που τους οφείλονται δεδουλευμένα από 11 έως 2 μήνες. Όπως είπε, προσπαθούν να κρατάνε ζεστό το θέμα δίχως να δημιουργούν προβλήματα στην κλινική, όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, κ. Νεφελούδη, στη Ρόδο, τον οποίο και ευχαρίστησε για την παρέμβασή του, και είπε ότι είχαν συνάντηση μαζί του όπου και έθεσαν το θέμα της ανάγκης άμεσης λειτουργίας Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο και μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθεί μαζί του για να του ζητήσει να κηρυχθούν υποχρεωτικές και οι άλλες δύο τοπικές κλαδικές συμβάσεις στη Ρόδο,  εφόσον έχουν θετική κατάληξη στο θέμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ένα τρίτο θέμα που θα θέσει στον Γ.Γ. είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, και του ποσού αλλά και του χρόνου χορήγησής του. Παράλληλα, από τώρα εξετάζουν με ποιο τρόπο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν θα υποστούν την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα τελευταία δύο χρόνια, μέχρι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, τόνισε ότι συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργαζομένων, τα Σωματεία είναι δίπλα τους, τους εμπιστεύονται αλλά και οι ίδιοι είναι δίπλα τους. Τέλος, έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενος ότι αν αγωνίζονται, οργανώνονται στα Σωματεία και είναι δίπλα στο ΕΚΡ, σίγουρα θα έχουν αποτελέσματα.