Με ζητήματα της Πάτμου ασχολήθηκε ο Γιάννης Φλεβάρης

Με ζητήματα της Πάτμου  ασχολήθηκε ο Γιάννης Φλεβάρης

Με ζητήματα της Πάτμου ασχολήθηκε ο Γιάννης Φλεβάρης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 317 ΦΟΡΕΣ

Επισκέφθηκε το νησί και είχε συνεργασία με τον δήμαρχο Γρ. Στόικο

Για τα έργα που έχει σε εξέλιξη στο νησί της Πάτμου, και όχι μόνο, μίλησε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, μεταφέροντας και την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, λοιπόν, ο κ. Φλεβάρης τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε στο νησί της Πάτμου και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο πολύ σημαντικό έργο της Περιφέρειας στο νησί της Αποκάλυψης.

Όπως είπε, έγιναν συναντήσεις με τον Δήμαρχο, κ. Γρηγόρη Στόικο και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, κατά τις οποίες ασχολήθηκαν με τη δραστηριότητα στο νησί, που είναι σημαντική, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, πολύ ευχάριστο στοιχείο για την Περιφερειακή Αρχή, είναι ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν το έργο αυτό και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην Περιφέρεια.

Καταρχήν, αναφέρθηκε στην αφαλάτωση που λειτουργεί στο νησί με την οποία λύθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα υδροδότησής του, για πρώτη φορά. Μάλιστα, η περιοχή της Σκάλας, που είναι το επίκεντρο της τουριστικής αλλά και της εμπορικής κίνησης της Πάτμου, έχει άφθονο νερό για πρώτη φορά. Μετά τη σύνδεση που προγραμματίζεται με τις δύο δεξαμενές, θα υπάρχει επάρκεια νερού και αυτός είναι ο σχεδιασμός σε όλο το νησί, και βέβαια η Περιφέρεια είναι ο φορέας που στήριξε τη δραστηριότητα αυτή.

Όσον αφορά στις αφαλατώσεις, όπως είπε, μετά το 2014, έχουμε και στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, τη λειτουργία άνω των δέκα μονάδων αφαλατώσεων και ο σχεδιασμός είναι να μην παρουσιάζεται λειψυδρία σε κανένα νησί. Στο θέμα αυτό, υπάρχει συντονισμός μεταξύ Περιφέρειας, του αρμόδιου Υπουργείου, της κυβέρνησης και των Δήμων του κάθε νησιού, όπου καταγράφονται οι ανάγκες.

Ένα δεύτερο, επίσης σημαντικό θέμα, καθώς έχει να κάνει μία κρίσιμη υποδομή για κάθε νησί, είναι ο ΒΙΟΚΑ καθώς ξεκίνησε αυτός της Πάτμου στην περιοχή Χόχλακα και εξυπηρετεί, βέβαια, ολόκληρο το νησί. Σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη, είναι κάτι που το ανέμεναν, υπήρχαν οι εγκαταστάσεις, ξεκίνησε τώρα η λειτουργία του και φυσικά πρόκειται για έργα της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο της Πάτμου. Στο πλαίσιο αυτής της πολύ καλής συνεργασίας, μετέφερε μήνυμα από τον Δήμαρχο προς τον Περιφερειάρχη, ότι όλο το νησί αναγνωρίζει τη δράση της Περιφέρειας.

Είναι πολύ σημαντικό, ακόμη-συνέχισε ο κ. Φλεβάρης-ότι συνεχίζεται η ολοκλήρωση αντικατάστασης του αποχετευτικού αγωγού στη Σκάλα, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκατάστασης και βαίνει προς ολοκλήρωση, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας από πόρους του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, με ένα ακόμα ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ορίστηκε ανάδοχος για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου της Σκάλας, ένα ακόμη έργο για το οποίο η ΠΝΑΙ στηρίζει τον Δήμο. Επίσης, βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και χρηματοδότησης ενός ακόμα σημαντικού έργου στην τουριστική περιοχή του Γροίκου, στην Πάτμο, που είναι η μελέτη του αποχετευτικού δικτύου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία της ΠΝΑΙ και του Δήμου καθώς βαίνει προς υπογραφή ο φωτισμός των οδών του νησιού, έργο προϋπολογισμού 800 χιλιάδων ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί και στο Θρησκευτικό Φεστιβάλ της Πάτμου που πλέον έχει γίνει θεσμός, το οποίο ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζει για δέκατη έβδομη χρονιά να προσφέρει πολιτισμό σε έναν μοναδικό χώρο που είναι ο υπαίθριος χώρος του ιερού σπηλαίου της Αποκάλυψης. Η ορχήστρα πλαισιώνεται από αρκετούς αναγνωρισμένους μουσικούς απ’ όλη τη χώρα υπό τη διεύθυνση του κ. Άλκη Μπαλτά. Και φέτος το Φεστιβάλ σημείωσε μεγάλη επιτυχία ενώ μία ημέρα του ήταν αφιερωμένη στα παιδιά.

Και δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης: «Όπως στην Πάτμο, έτσι και στα υπόλοιπα νησιά, η Περιφέρεια έχει παρουσία, έχει να αποδείξει έργο, και τώρα που έρχεται η ώρα, τώρα που πλησιάζουν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και για τον δεύτερο βαθμό και ολοκληρώνεται η θητεία, σε ερωτήσεις τι έχει πράξει η Περιφέρεια, δίνονται πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και το νησί της Πάτμου είναι μία απόλυτη μαρτυρία αυτής εδώ της πετυχημένης παρουσίας την αυτοδιοικητκή θητεία 2014-2019 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Είπε, στη συνέχεια, ότι, μέχρι το τέλος της θητείας, τέτοιες επισκέψεις και τέτοια ανάδειξη του έργου της ΠΝΑΙ θα γίνει σε όλα τα νησιά, και στη Δωδεκάνησο και τις Κυκλάδες, τουλάχιστον όσον αφορά στο κομμάτι της αρμοδιότητάς του, που θα επισκέπτεται κάθε νησί για να παρουσιάσει η δραστηριότητα της ΠΝΑΙ για την οποία ο σχεδιασμός του Περιφερειάρχη και της Περιφερειακής Αρχής έχει αποδώσει καρπούς, όπως είπε.

Ενεργειακή επάρκεια
Ερωτηθείς, τέλος, για την ενημέρωση που έχει σχετικά με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, είπε ότι και ο ίδιος προσωπικά έχει τακτική επικοινωνία και με τον Διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ αλλά και με τους αρμοδίους, και προσπαθούν να ενημερώνονται γιατί όλοι οι κάτοικοι ζητούν επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς διακοπές.

Η απάντηση που πήραν είναι ότι βρίσκεται σε λειτουργία, όχι στο 100% αφού αυτό θα γίνει σταδιακά, και παράλληλα γίνονται κάποιες διακοπές. Όπως είπε, οι προσπάθειές τους εστιάζουν στο να μην έχουμε διακοπές ρεύματος και να υπάρχει καλή τροφοδοσία του εργοστασίου με καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πάτμου

Επιμνημόσυνη δέηση για το δυστύχημα του ΕΚΑΒ του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο στο μνημείο της ιατρού Σοφίας Μπεφόν