Αρκετές παρεμβάσεις έγιναν  σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Θετική είναι η εικόνα που παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου της Ρόδου, κ. Γιάννης Κούρτης, όσον αφορά στις εργασίες, μικρής αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμα με την έναρξη σήμερα της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Κούρτης, ξεκίνησε με ευχές προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά, να έχουν μία καλή, γόνιμη και δημιουργική χρονιά. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι από την πλευρά τους, ο Δήμος και η Σχολική Επιτροπή, έχουν δώσει μεγάλο βάρος όσον αφορά στα σχολεία της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης αφού έχουν εκτελέσει έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του νησιού.
Βρίσκονται, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν στους Ροδίτες ότι, μέχρι στιγμής, έχουν εκτελέσει αυτά τα δύο χρόνια ένα πολύ μεγάλο έργο, γύρω στο 70-72% των σχολικών κτηρίων.

Όσον αφορά στα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο, είναι η προγραμματική σύμβαση με τον κ. Τσακίρη, μία σύμβαση της τάξεως του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, και έχει δοθεί έκπτωση στο 50%. Πρόκειται για  έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και γίνονται από τη Σχολική Επιτροπή. Αυτά αφορούν σε παρεμβάσεις που γίνονται σε 52 σχολεία, περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή παιδικές χαρές, και πρόκειται για κονδύλια που μπορεί να υπερβαίνουν και τα 150 χιλιάδες ευρώ σε κάποια σχολεία, όπως στο Βενετόκλειο.

Μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις έχουν γίνει: Στο δημοτικό σχολείο της Λίνδου, της Πυλώνας, της Λάρδου, στο τρίτο δημοτικό Αφάντου, στον Έμπωνα, τη Σορωνή, στο Θεολόγο, την Αρχίπολη όπου έγινε ένα σημαντικό έργο με αυτή την προγραμματική σύμβαση με τον κ. Τσακίρη. Παράλληλα, η Σχολική Επιτροπή έδωσε έμφαση σε θέματα ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, air-condition κτλ. και, όπως είπε ο κ. Κούρτης, «κάναμε καλύτερη τη ζωή και των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας». Και συνέχισε λέγοντας: «Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή έχει και όραμα και στρατηγική και ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το’ όνομά τους.  Άλλωστε, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εδώ και οκτώ μήνες περίπου, αυτή η Δημοτική Αρχή δεν μπορούσε να εκτελέσει έργα λόγω του θεσμικού πλαισίου».

Όσον αφορά στο υπόλοιπο των έργων, το 30% που απομένει, θα εκτελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος του  μέχρι τέλη του Δεκέμβρη, και ένα μικρό μέρος θα μείνει για το 2019. Ο ίδιος, δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι, ως Δημοτική Αρχή και Α’ βάθμια Σχολική Επιτροπή, επιτελούν το καθήκον τους και τα αυτονόητα. Ανέφερε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα σημαντικό έργο που μπορούν να το βεβαιώσουν και οι Διευθυντές.
Ερωτηθείς, πάντως, για το αν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας για όλα τα παιδιά, ο κ. Κούρτης είπε ότι αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις αίθουσες στα δημοτικά σχολεία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού επαρκούν.

Το μόνο πρόβλημα, το οποίο παρουσιάζεται και για το οποίο βρήκαν λύσεις είναι σχετικό με τα  νηπιαγωγεία επειδή δέχονται πλέον και τα προνήπια. Ωστόσο, είναι στη φάση που ο Δήμος με την Επιτροπή έχουν παραγγείλει δεκαπέντε προκάτ αίθουσες που αναμένονται μέχρι τα τέλη Οκτώβρη και έτσι θα καλυφθεί το πρόβλημα στο ακέραιο. Μάλιστα, θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τον Διευθυντή της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Επίσης, υπάρχει και η μεγάλη εργολαβία, ύψους 1 εκατομμυρίου 128 χιλιάδων ευρώ, στο πλαίσιο μίας προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο και την Περιφέρεια, η οποία εκτελείται αυτή τη στιγμή. Ερωτηθείς, σχετικά ο κ. Κούρτης είπε ότι σημασία δεν έχει ποιος το κάνει αφού ο ροδιακός λαός θέλει πράξεις και έργα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Α’ βάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου έχει υπό την εποπτεία της 116 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.