Αυστηρότατη προειδοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου για τους αγώνες ποδοσφαίρου

Τη σφοδρή αντίθεσή του στο περιεχόμενο του άρθρου 16 του ΚΑΠ, που δίνει το δικαίωμα παρουσίας στα γήπεδα που παίζονται αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων, αντί γιατρού, ανθρώπων ακόμα και απλά πιστοποιημένων στην παροχή πρώτων βοηθειών, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, ταυτιζόμενος με τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου πανελλαδικά.

Μάλιστα, καλεί την ΕΠΣΔ να μεριμνήσει για την υποχρεωτική παρουσία γιατρού σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες, απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση παρέκκλισης.

  Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εκδόθηκε:
 «Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο νέο Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρων (Κ.Α.Π.) για το έτος 2018 υπάρχει μια παρατυπία που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής σκοπιμότητας.

Συγκεκριμένα:
α) Σε όλους τους αγώνες, όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, πανελληνίων πρωταθλημάτων, των πρωταθλημάτων υποδομής και προεπιλογής εθνικών ομάδων (Παίδων και Νέων), είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία ιατρού.

β) Σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.

Στη συνέχεια διευκρινίζει ότι το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ο Ι.Σ.Ρ. διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών. Επίσης σας τονίζουμε πως συνιστά παρανομία η άσκηση ιατρικών καθηκόντων ή πράξεων από μη ιατρό.

Το δικαίωμα στην ιατρική φροντίδα και η τήρηση της δημόσιας υγείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν διαχωρίζεται σε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά πρωταθλήματα.  

Ζητάμε από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου να διασφαλίσει την διεξαγωγή όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων ποδοσφαίρου με υποχρεωτική την παρουσία ιατρού.

Σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να περιφρουρήσουμε την δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία των ποδοσφαιριστών».

Κανένα πρόβλημα για την ΕΠΣΔ
Για την ΕΠΣΔ, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου μοιάζει περισσότερο με… προειδοποίηση για ενδεχόμενες υπαναχωρήσεις στο μέλλον, δεδομένου πως βάσει και της προκήρυξης των διοργανώσεων της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019, η παρουσία γιατρού και μόνο γιατρού στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων, είναι υποχρεωτική. Το άρθρο 18 (Ιατρός Αγώνων) αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σε όλους τους αγώνες είναι υποχρεωτική η παρουσία ιατρού, σε περίπτωση που δεν παρευρίσκεται ιατρός ο αγώνας δεν αρχίζει και κατακυρώνεται με τέρματα 3-0 υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας και εφαρμόζεται η παράγραφος 9 του άρθρου 21 του ΚΑΠ. Η ιδιότητα του γιατρού θα αποδεικνύεται με την επίδειξη της επαγγελματικής του ταυτότητας στον Παρατηρητή και τον Διαιτητή. (Άρθρο 16 παρ. 2α’ του ΚΑΠ) Β.

Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να διαθέτουν στον γιατρό το απαιτούμενο φαρμακευτικό υλικό, μάσκα οξυγόνου, και φορείο. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους στην Α’, Β’,Γ’, Κυπέλλου και Υποδομών 300 Ευρώ. Γ. Την εφαρμογή της παρ. Β,αναλαμβάνει ο παρατηρητής αγώνα οποίος και αναφέρει οποιαδήποτε παράληψη στην έκθεση του».