Συνδρομή στα έργα του δήμου υποσχέθηκε ο Σαντορινιός

Στους σχεδιασμούς για τα μεγάλα έργα της Ρόδου αλλά και στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και το νησί, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του, ο συμπατριώτης μας Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο, κατά την οποία είχε μία πλήρη ενημέρωση.

Ο κ. Σαντορινιός, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη Ρόδο μετά την αναβάθμισή του σε Αναπληρωτή Υπουργό κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό, θέλησε να έχει μία πλήρη ενημέρωση για όλα τα «μέτωπα» τα οποία έχει ανοιχτά το νησί και ο Δήμος Ρόδου και ο ίδιος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης για θέματα που μας αφορούν.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Αναπληρωτής Υπουργός, ξεκίνησε με τις ευχές του σε όλα τα παιδιά για να έχουν μία καλή σχολική χρονιά, όπως και στους γονείς και τους καθηγητές, και θέλησε να θυμίσει, όπως είπε, ότι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα σχολεία σε σε όλα τα νησιά, άνοιξαν χωρίς προβλήματα, κάτι που είναι αυτονόητο σε μία ευνομούμενη πολιτεία αλλά μέχρι πριν τρία χρόνια δεν συνέβαινε. 

Η χθεσινή συνεργασία πάντως πυροδότησε και σενάρια περί προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τον δήμαρχο Ρόδου, ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Αν και από τις δύο πλευρές διαψεύδεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φαίνεται να υπάρχουν έντονες διεργασίες, που δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται είτε στο ενδεχομένο να υποστηρίξει τον επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Στρ. Καρίκη, είτε να κατεβάσει το δικό του συνδυασμό, πάνω στο τραπέζι, φαίνεται να υπάρχει και το όνομα του κ. Χατζηδιάκου

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:
 

Με τον Δήμαρχο
Όπως είπε, έκαναν μία συζήτηση για τα σημαντικά έργα στο νησί αλλά συνολικά και για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Συζήτησαν για έργα που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου το οποίο ήδη έχει χρηματοδοτήσει αρκετά έργα του δημοτικού λιμενικού ταμείου νότιας Δωδεκανήσου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του φωτισμού στο αλιευτικό καταφύγιο στο Φαληράκι, αλλά και την αποκατάσταση του καταστρώματος στο λιμάνι της Καμείρου Σκάλας, έργα που θα ενταχθούν  στο ΠΔΕ του Υπουργείου για χρηματοδότηση.
Σχετικά με τη σημαντική εκκρεμότητα που υπάρχει για την έγκριση από την ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) του νέου masterplan του λιμανιού της Καμείρου, όπως είπε, θα φροντίσουν να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή.

«Δώσαμε μία μάχη» είπε, στη συνέχεια, ο κ. Σαντορινιός αναφερόμενος στην παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στους νόμιμους κατόχους της, τους πολίτες της Ρόδου, αλλά και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της.   Ταυτόχρονα, υπάρχει η χρηματοδότηση για την πρόσβασιμότητα των ΑΜΕΑ εντός της Μεσαιωνικής Πόλης και για ένα τμήμα του ξυλοπεζόδρομου, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Αναπτυξιακό.

Όσο αφορά στα κτιριακά, όπως είπε συνεργάστηκαν αρκετά με το Δήμο για να υπάρχει αυτό το καλό αποτέλεσμα και για τη βίλα Ακάβη και για τα κτίρια στο παλιό νοσοκομείο, όπως και για το πρόγραμμα Φιλόδημος που έχει ενισχύσει πάρα πολύ τους Δήμους και δη τους νησιωτικούς και τόνισε ότι αυτά δεν έχουν δοθεί ποτέ σε νησιά επί καμίας κυβέρνησης. Συνεργάζονται, όμως, καλά, είπε, και για τα μεγάλα project, όπως είναι η περιμετρική και η νέα είσοδος της πόλης και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα, με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να οριστικοποιήσουν με τον Δήμαρχο στα Υπουργεία.

Για τη ΡΟΔΑ
Όσο αφορά στο πρόβλημα που προέκυψε με τη ΡΟΔΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από συζήτηση που είχε με τον Γ.Γ. Μεταφορών, τον κ. Βούρδα, τον διαβεβαίωσε ότι, ο συγκεκριμένος νόμος δεν αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις, παρά μόνο τις Α.Ε., άρα δεν αλλάζει κάτι στο καθεστώς λειτουργίας της ΡΟΔΑ αλλά και της αντίστοιχης στην Κω. Παρ’ όλα αυτά και για να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις, την Πέμπτη κανόνισαν ραντεβού των εργαζομένων και του Προέδρου, κ. Δημήτρη Παρασκευά (σ.σ. ο οποίος ήταν παρών χθες στη συνέντευξη), με τον Γ.Γ. ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να γίνουν οι όποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις που πιθανόν να χρειαστούν.

Το πρόβλημα που ανέκυψε με την Επιχείρηση είναι ότι για τις γραμμές τις αστικές θα έπρεπε να γίνει προκήρυξη για τη συμμετοχή για την εκτέλεση των δρομολογίων. Αυτό, όμως, διευκρινίστηκε ότι αφορά τις Α.Ε. Συγκοινωνιών και γι’ αυτό στο νόμο αναφέρονται ρητά ο ΟΑΣΑ και ο ΟΑΣΘ και όχι οι δημοτικές επιχειρήσεις που δεν είναι Α.Ε. Όπου υπάρχουν λοιπόν τέτοιες, δεν χρειάζεται να γίνει προκήρυξη των αστικών γραμμών.

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
«Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή για τη χώρα, μία νέα εποχή όπου προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση. Να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο, η οποία όμως θα είναι δίκαιη ανάπτυξη, ανάπτυξη που θα μοιραστεί σε όλους», είπε, στη συνέχεια, ο κ. Σαντορινιός και αναφέρθηκε ειδικότερα στη βελτίωση των δεικτών της ανεργίας αλλά και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Είπε, ακόμη, ότι στα νησιά μας έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και ήδη πάνω από τριάντα χιλιάδες νησιώτες έχουν πάρει τον μοναδικό αριθμό νησιώτη, περισσότερες από πεντακόσιες επιχειρήσεις  έχουν πάρει τον μοναδικό αριθμό νησιωτικής επιχείρησης και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να περάσουν τα παραστατικά και τον Οκτώβριο να πληρωθούν το αντίτιμο της διαφοράς του κόστους μεταξύ ακτοπλοϊκής και χερσαίας μεταφοράς ενώ πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις για την επιδότηση των καυσίμων σε όλα τα νησιά.

Όπως είπε, με τον τρόπο που θα γίνει, θα διασφαλίζει μία διαφορά κόστους μέγιστο 13 Λ από το μέσο όρο της Αττικής, δηλαδή το κόστος του καυσίμου στα νησιά θα είναι αντίστοιχο με την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

Ερωτηθείς ο κ. Σαντορινιός εάν επίκειται επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρόδο, είπε ότι εκείνο που γνωρίζει είναι ότι θα επισκεφθεί σχεδόν όλη τη χώρα, ωστόσο δεν είναι γνωστό από τώρα το πρόγραμμά του. Εκείνο, όμως, που για τους ίδιους είναι πιο σημαντικό είναι ότι οφείλουν να προχωρήσει ό,τι εξαγγέλθηκε στο περιφερειακό συνέδριο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη των εξαγγελιών..

Για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ
Όπως είπε, έχει γίνει συνεννόηση και πρόκειται να περάσει τροπολογία η οποία θα αποκαταστήσει το πρόβλημα το οποίο ως γνωστόν έχει να κάνει με τη λήξη του καταστατικού της Εταιρίας στα τέλη του χρόνου.

Για τη Μαρίνα Μαντρακίου
Ερωτηθείς σχετικά με τον διαγωνισμό για τη μαρίνα Μαντρακίου, από τη στιγμή που και ο Δήμος φαίνεται ότι προχωράει εκείνον για τη Νέα Αγορά, ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε διαγωνισμούς υποπαραχωρήσεων μόνο για τα λιμάνια. Από εκεί και πέρα, οι περισσότερες από αυτές τις υποδομές θα περάσουν στο Υπερταμείο, άρα θα μιλάμε για αξιοποίηση, όπως τόνισε, και όχι για πώληση. Δηλαδή, ο διαγωνισμός, σε συνεργασία πιθανόν και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα γίνεται προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα αυτά τα ακίνητα και όχι να πωληθούν.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το λιμάνι της Ρόδου έχει εξαιρεθεί από αυτές τις διαδικασίες ενώ διευκρίνισε ότι μιλάμε μόνο για υποπαραχωρήσεις και όχι για παραχωρήσεις, όπως έχει γίνει με τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ. Όπως εξήγησε, παραχωρήσεις χρήσεων θα γίνουν σε κάποια από τα δέκα λιμάνια που είναι Οργανισμοί Λιμένος. Όλα τα υπόλοιπα assets του ΤΑΙΠΕΔ, περνάνε στο Υπερταμείο όπου εκεί δεν μιλάμε για πώληση, αλλά για συνεργασίες και αξιοποίηση.

Για τα υδατοδρόμια
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την εξέλιξη για τα υδατοδρόμια, είπε ότι το νομοσχέδιο έχει γίνει μετά από μία μεγάλη διαβούλευση και φέρνει μπροστά και διευκολύνει πάρα πολύ τις επενδύσεις και ότι δεν μπορεί να καταλάβει τις αντιδράσεις. Διασφαλίζει, ταυτόχρονα ότι τα υδατοδρόμια θα παραμένουν δημόσια και δεν θα δοθούν οι άδειες ίδρυσης σε επιχειρήσεις οι οποίες την επόμενη μέρα μπορεί να χρεοκοπήσουν και μαζί να χαθεί και το υδατοδρόμιο. Αυτό στο οποίο δίνεται η δυνατότητα είναι να δοθούν οι άδειες λειτουργίας. Οι λεπτομέρειες μπορούν να συζητήσουν και να βελτιωθούν, όμως το ν/σ βάζει μπροστά τις επενδύσεις, τόνισε ο κ. Σαντορινιός και έκανε γνωστό ότι, πρόσφατα, είχε συναντήσεις και με τις δύο γνωστές Εταιρίες που ασχολούνται με την αδειοδότηση και την εγκατάσταση των υδατοδρομίων και περιμένουν εναγωνίως την ψήφιση του νόμου.

Ο κ. Χατζηδιάκος
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε τον κ. Σαντορινιό…στο σπίτι του και του ευχήθηκε ξανά καλή επιτυχία στα καινούργια του καθήκοντα, είπε ότι του ζήτησε να συναντηθούν για να έχει μία ενημέρωση για το σύνολο των δράσεων και των έργων που προγραμματίζει ο Δήμος.

Τον ενημέρωσε, λοιπόν, αφενός για τα έργα που έχει δημοπρατήσει ήδη ο Δήμος από τον Αύγουστο μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για είκοσι εργολαβίες που εκτελούνται με ίδιους πόρους. Επίσης, τον ενημέρωσε ότι ο Δήμος, παρά τα οικονομικά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα, και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε  από την αρχή της θητείας με την απώλεια ενός τεράστιου οικονομικού εσόδου που ήταν το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., στέκεται οικονομικά σε πολύ καλή κατάσταση, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα πληρωμών.

Αντίθετα, αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή, έχει σχεδιάσει για το 2019 ένα Τεχνικό Πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ με πολυετείς δαπάνες. Από αυτά, τα 29 εκατ. ευρώ είναι προϋπολογισμένα να δαπανηθούν και μέσα στο 2019, κάτι που σε σχέση με παλαιότερα χρόνια είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, όμως όπως είπε είναι ρεαλιστικό, αν και γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να τ’ απορροφήσουν οι τεχνικές Εταιρίες.

Το δεύτερο μέρος ήταν τα εξειδικευμένα προγράμματα για τα οποία θέλουν τη βοήθειά του και επανέλαβε ότι δεν άνοιξε μέτρο, είτε του ΕΣΠΑ, είτε Υπουργείων, που ο Δήμος να μην είναι μέσα και να μην υποβάλει μία μελέτη για ένταξη. Ενδεικτικά ανέφερε το Ειδικό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, το πρόγραμμα της Επανάκτησης με το παλαιό νοσοκομείο, το Φιλόδημος για τα σχολικά κτίρια, για τα μηχανήματα έργων, τις αναπλάσεις, τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο με ένα εκατομμύριο ευρώ για την πλατεία Αργυροκάστρου και την Πινακοθήκη, που το υπέβαλαν αυτές τις ημέρες.

Όσον αφορά στα μεγάλα έργα, όπως η νέα είσοδος από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο και από εκεί η συνέχεια της περιμετρικής. Ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να πει ότι όντας ο Υπουργός ένα κομμάτι του Δήμου, από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του, όταν ακόμη ήταν βουλευτής, μαζί πήραν το φάκελο στο Υπουργείο και πιστεύει ότι μέσα στο μήνα αυτό, με κάποιες συναντήσεις που έχει προγραμματίσει και στο Υπουργείο Υποδομών και σε άλλα Υπουργεία, να δρομολογηθούν και αυτά τα έργα.