Αδιαφορία για τις θέσεις χειρωνακτικής εργασίας στη Ρόδο

Την αδιαφορία για θέσεις χειρωνακτικής εργασίας, αναδεικνύουν τα προσωρινά αποτελέσματα από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για το Δήμο Ρόδου, που ανακοινώθηκαν προχθές το μεσημέρι.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ευγένιος Κορναρόπουλος, από τις 245 θέσεις που είχε αιτηθεί ο Δήμος και για τις δράσεις που είχε σχεδιάσει, υπήρξαν 159 επιτυχόντες, που σημαίνει ότι υπάρχουν 86 θέσεις κενές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από μία πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, δυστυχώς ειδικά για τις θέσεις εργατών, χειρωνακτικών εργασιών, που είναι οι παλιές θέσεις γενικών καθηκόντων, δεν υπήρξε αρκετό  ενδιαφέρον, με συνέπεια από τις 74 θέσεις οι 42 να έχουν μείνει κενές.

Σε μία πρώτη συνομιλία που είχε με το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία που χειρίζεται το πρόγραμμα αυτό, έχει ήδη στείλει μία πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα ωφελούσε τόσο τους ωφελούμενους και τους Δήμους, όσο και το ίδιο το Υπουργείο, για την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων, προκειμένου να απορροφηθούν οι επιλαχόντες σε άλλες θέσεις, όπως είναι οι εργάτες πρασίνου, οι εργάτες καθαριότητας, στις κενές θέσεις χειρωνακτικών εργασιών.
Όλοι οι επιλαχόντες που θέλουν να κάνουν κάποια ένσταση, έχουν προθεσμία μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι.

Οι οριστικοί πίνακες αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, ο Δήμος θα αρχίσει να υποδέχεται και να κάνει τις συμβάσεις με τους υπαλλήλους αυτούς.
Σημειώνεται ότι αυτοί προσλαμβάνονται για οκτώ μήνες, με 500 ευρώ το μήνα και έχουν αυξημένη μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Διευκρίνισε ακόμη ο Γενικός ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι εργασία, είναι πρόγραμμα εισαγωγής στο χώρο εργασίας, γι’ αυτό και αυτά που παίρνουν δεν είναι αμοιβή εργασίας αλλά επιδότηση.

Τέλος, ο Δήμος ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για να μπορεί να ενταχθεί στον ενιαίο κύκλο κινητικότητας και αυτό σημαίνει ότι ολοκλήρωσαν το ψηφιακό οργανόγραμμα του Δήμου και τα περιγράμματα των  θέσεων εργασίας και αιτήθηκαν να μπουν στον κύκλο κινητικότητας με 25 θέσεις από διάφορες ειδικότητες, κάτι που σημαίνει ότι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν για να έρθουν στο Δήμο Ρόδου ενώ μέχρι τώρα μόνο έφευγαν.