Παρέμβαση εισαγγελέα θα ζητήσει ο Φιλήμονας Ζαννετίδης για τους σταφυλοπαραγωγούς

Στη δικαιοσύνη θα καταφύγει η περιφερειακή αρχή για την εκκρεμότητα που παρατηρείται στο θέμα των ηλεκτρονικών δηλώσεων  των σταφυλοπαραγωγών, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έναρξη της διαδικασίας φέτος.

Μάλιστα σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης θα επισκεφτεί τον εισαγγελέα συνοδευόμενος από παραγωγούς, προκειμένου να τον ενημερώσει και να ζητήσει την παρέμβασή του, καθώς λόγω του ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα στο υπουργείο, η παραγωγή πηγαίνει… στα σκουπίδια, πλήττοντας ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των αγροτών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζαννετίδης ενημέρωσε τη Δευτέρα για το σοβαρό αυτό ζήτημα και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό που βρέθηκε στη Ρόδο, ο οποίος την ίδια στιγμή επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό και ζήτησε την επίλυση του θέματος.

Ο υπουργός υποσχέθηκε να ενημερώσει με τη σειρά του τον κ. Ζαννετίδη κάτι που μέχρι χτες δεν είχε γίνει. «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε ότι μέχρι τώρα δεν άνοιξε η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών δηλώσεων με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία των παραγωγών και του νησιού. Το αναφέρω με αγανάκτηση καθώς έχω καθημερινές επαφές με τους παραγωγούς.

Αύριο έχουμε συνεννοηθεί να ενημερώσουμε το μεσημέρι τον εισαγγελέα. Υπήρξε ο ανασχηματισμός έφυγε ο υπουργός και οι υφυπουργοί όμως αυτό δεν είναι ένα θέμα πολιτικό αλλά ένα θέμα διαδικαστικό που χειρίζονται οι υπηρεσίες και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση σήμερα οι παραγωγοί των νησιών μας να ταλαιπωρούνται και να πετούν την παραγωγή τους επειδή δεν μπορεί να ανοίξει μία πλατφόρμα.  

Δεν μπορεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μέχρι σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας» δήλωσε χτες σε συνέντευξη τύπου ο αντιπεριφερειάρχης.
Μάλιστα θέλοντας να υπογραμμίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος επεσήμανε ότι ειδικά στα νησιά θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία, προτείνοντας μάλιστα την εφαρμογή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής  που ίσχυε παλαιότερα για τα αγροτικά προϊόντα.

«Συνδέοντας το θέμα αυτό με τα οφέλη από το μεταφορικό ισοδύναμο και τις άλλες ελαφρύνσεις  με το κόστος που επωμίζονται όσοι απασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στα νησιά, θα πρότεινα να σκεφτούν αυτό που ίσχυε παλιά, με την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών στα αγροτικά προϊόντα. Εδώ και περίπου 40 χρόνια οι τιμές παραμένουν ίδιες ενώ έχουν αυξηθεί όλα τα υπόλοιπα.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν με αυτό το καθεστώς και μάλιστα να πετούν και την παραγωγή τους εξαιτίας του ότι δεν μπορεί να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις συγκομιδής των παραγωγών» είπε συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Αύριο λοιπόν θα είμαστε μαζί τους και θα επισκεφτούμε τον εισαγγελέα για να καταθέσουμε σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας.

Οι άνθρωποι πετούν την παραγωγή τους καθώς εμείς εδώ έχουμε πρώιμο τρύγο και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει έγκαιρα και εγγράφως να ανοίξει η πλατφόρμα νωρίς. Δεν ξέρω για ποιο λόγο καθυστερεί να γίνει φέτος…»

Για άλλα θέματα
Ο κ. Ζαννετίδης στη χτεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, κατά την οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2019.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ανέρχεται σε 108 εκατομμύρια και είναι αυξημένος κατά 14 εκ. ευρώ, σε σχέση με πέρσι. Αναφορικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης ως πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής δήλωσε τα εξής: «ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 108.201.386 είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, αντιπροσωπευτικός των αναγκών της κοινωνίας και περιέχει όλες τις δράσεις αθλητισμό πολιτισμό, υγεία, παιδεία, πρόνοια, τουρισμό και γαστρονομία.

Θα εισέλθει στο περιφερειακό συμβούλιο για έγκριση όταν πάρουμε και την έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών και από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου. Από αυτά τα 80 εκατομμύρια αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας.

Τα 20 εκατομμύρια αναφέρονται στις Κυκλάδες και τα 60 στη Δωδεκάνησο. Τα υπόλοιπα είναι λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία που κατανέμονται ανάλογα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 14 εκατομμύρια ευρώ και οφείλεται στην αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τις προσπάθειες που κάνει ο περιφερειάρχης να φέρνει συνεχώς χρήματα».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα συγκρότησης της επιτροπής των λαϊκών αγορών για το οποίο πρόσφατα είχε εκδώσει ανακοίνωση η περιφέρεια ανακοίνωσε ότι υπάρχουν θετικά νέα, καθώς έχει υποβληθεί  η σχετική τροπολογία και θα ψηφιστεί προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Μιλώντας για τις συντηρήσεις των σχολείων που έγιναν με χρηματοδότηση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δήλωσε και τα εξής: «Με χαρά διαπίστωσα την ικανοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών για τις συντηρήσεις που γίνονται στα σχολεία του νησιού αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειας με τη χρηματοδότησή μας μέσω προγραμματικών συμβάσεων.

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε αρκετά από τα σχολεία και τα χρήματα που περίσσεψαν από την έκπτωση που δόθηκε στο διαγωνισμό και θα διατεθούν και αυτά στα σχολεία ενώ υπάρχει η σκέψη από τον περιφερειάρχη να ενισχύσει τις υποδομές αυτές εκ νέου».

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς στην περιφέρεια της αρμοδιότητας των ανεπιτήρητων ζώων εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς αυτό έγινε χωρίς να λυθούν επιμέρους ζητήματα που υπάρχουν. «Υπάρχει σε διαβούλευση το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των ανεπιτήρητων ζώων στην περιφέρεια.  Με το σχέδιο δεν αλλάζει κάτι, χωρίς να υπάρχει κάποια βελτιωτική πρόταση χωρίς να αντιμετωπίζεται το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και ταλανίζει τις κοινωνίες μας.

Εμείς θα κάνουμε παρέμβαση ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανάθεσης σε συνεργεία, προτείνοντας και τους τρόπους με τους οποίους θα λυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα».

Τέλος ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής να προχωρήσει η σύναψη σύμβασης για τα ελάφια λέγοντας τα εξής: «Επίσης στην οικονομική επιτροπή ψηφίστηκε ομόφωνα το θέμα που αφορούσε τα ελάφια για τη σύναψη σύμβασης με ύψος 288.000 ευρώ για δύο χρόνια, ανάμεσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση, το αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, το δήμο Ρόδου και την περιφέρεια προκειμένου να καταμετρηθεί ο αριθμός των ελαφιών και να αποτυπωθούν και προτάσεις διαχείρισης με ασφάλεια.

Το μόνο που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από το υπουργείο είναι τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των παραγωγών που ακόμα δεν έχουμε δει. Τα περιμένουν οι παραγωγοί γιατί είναι μεγάλες οι ζημιές που γίνονται στην ύπαιθρο από τα ελάφια».