Για το λιμάνι της Πάτμου και την υδροδότηση του Μαραθιού συζήτησαν Γ. Στόικος και Ν. Σαντορινιός

Γράφει η Σμαράγδα Μουλιάτη στο patmostimes.gr


Πλούσια η δραστηριότητα του δημάρχου Πάτμου κ. Γρηγόρη Στόικου στην Αθήνα που βρίσκεται τις τελευταίες δύο μέρες σχετικά με θέματα του νησιού.

Μετά την χθεσινή επίσκεψη  στο υπουργείο εσωτερικών και τις συναντήσεις του με τον υπουργό και την υφυπουργό, σήμερα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό εμπορικής ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Σκοπός της επίσκεψης,  ήταν η ανασκόπηση θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και η συζήτηση νέων.

Κυρίαρχο θέμα το master plan του λιμανιού και η επανυποβολή του στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ μετά και τις τελευταίες παρατηρήσεις που ΔΗΛΙΤΑΠ που απαντήθηκαν.

Δεύτερο θέμα  η χρηματοδότηση από την Γενική γραμματεία  Αιγαίου, του έργου σύνδεσης των δεξαμενών Χώρας με τον κεντρικό αγωγό υδροδότησης του νησιού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης της Χώρας του Γροίκου και των Σαψίλων.

Τρίτο θέμα. Επειδή καθυστερεί η αφαλάτωση του Μαραθιού, ο δήμαρχος κ. Στόικος έθεσε στον υπουργό να εξετάσει την περίπτωση μεταφοράς νερού στο Μαράθι από τους Αρκιούς, με αγωγό την κατασκευή του οποίου να χρηματοδοτήσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Μαράθι ηλεκτροδοτείται με υπόγειο καλώδιο  από τους Αρκιούς.

Ο δήμαρχος επίσης έθεσε στον υπουργό δύο νέα αιτήματα.Την επίσπευση προκήρυξης του διαγωνισμού της γραμμής Σάμος-Πάτμος με καταμαράν για την νέα δρομολογιακή σεζόν και την τροποποίηση της διάταξης  αρθ.31 παράγ. 3 του σχεδίου νόμου  "ίδρυση λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδατοδρομίων"  βάσει των νέων αποριών που κατέθεσε το ΔΗΛΙΤΑΠ. Να σημειωθεί ότι στην διαβούλευση που έγινε για το σχέδιο νόμου, ο υπουργός κ. Σπρίτζηςενσωμάτωσε τις παρατηρήσεις του ΔΗΛΙΤΑΠ στο σχέδιο. 

Ο υπουργός κ. Σαντορινιός ήταν θετικός στα νέα αιτήματα του Δημάρχου Πάτμου. 

Τέλος ο  Δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ κ. Στόικος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον υπουργό Εμπορικής ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης  του υποσχέθηκε ότι  θα επισκεφθεί την Πάτμο τέλη Σεπτεμβρίου.