Έργα 10 εκατομμυρίων  στα σχολεία της περιφέρειας

Έργα ύψους 10 εκ ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, που αφορούν συγκεκριμένα συντήρηση και αποκατάσταση των σχολικών μονάδων στα νησιά.

Όπως δήλωσε χτες η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος παιδείας και δια βίου μάθησης Χαρούλα Γιασιράνη, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, 5 εκ ευρώ διατέθηκαν στα Δωδεκάνησα και 5 στις Κυκλάδες και μάλιστα τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κάποια περιφέρεια βρίσκει τέτοιους πόρους για να τους διαθέσει για την αποκατάσταση συντήρηση και βελτίωση σχολικών μονάδων.
«Στη Ρόδο μόνο είναι 3 εκ ευρώ εκ των οποίων τα έργα που αντιστοιχούν στο 1.145.000 είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν μεγάλα ποσά που οι δήμοι οφείλουν να απορροφήσουν γιατί είναι στη δική τους πλέον δικαιοδοσία να το κάνουν.

Αυτά είναι εθνικοί πόροι. Από το ΕΣΠΑ έχει ήδη ολοκληρωθεί διαγωνισμός για τα μικρά νησιά της περιφέρειας και στις δύο ενότητες για την αγορά ηλεκτρονικού τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παραδοθεί. Μάλιστα για τα μεγάλα νησιά ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό είναι ύψους 1.900.000 ευρώ.

Ένα άλλο έργο που εξελίσσεται μέσω του ΕΣΠΑ είναι η ενίσχυση των επαγγελματικών σχολείων των ΕΠΑΛ δηλαδή μόνο για τη Ρόδο και την Κάλυμνο και αφορά σε εργαστηριακό εξοπλισμό αξίας 850.000 ευρώ. Είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να δοθούν στα δύο λύκεια οι εξοπλισμοί που ζητήθηκαν» δήλωσε η κ. Γιασιράνη που υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι σχολικές μονάδες προς το παρόν έχουν κενά, όμως όπως είπε θα γίνουν και άλλες προσλήψεις και εκτιμάται ότι μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου θα καλυφθούν ώστε κανένα σχολείο στην περιφέρειά μας να μην έχει κενό.

Σεμινάρια στα λύκεια για τη θάλασσα
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για τον καθαρισμό των θαλασσών με αποδέκτες τους μαθητές των σχολείων. Όπως είπε δύο σημαντικές δράσεις ξεκινούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος από το τμήμα δια βίου μάθησης της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Η μία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο (11-23) και έχει να κάνει με τις καθαρές θάλασσες. Πρόκειται για σεμινάρια που θα γίνουν στους μαθητές ειδικά των λυκείων. Θα γίνουν τέσσερις δράσεις στο νησί της Ρόδου, δύο στην Κω και από μία δράση στην Κάλυμνο τη Λέρο και την Πάτμο. Αρχικά θα γίνει μία ενημέρωση στους μαθητές και στη συνέχεια μαζί με εκείνους που θα κάνουν το σεμινάριο και τους επαγγελματίες δύτες θα πάνε στη θάλασσα, θα καθαρίσουν τις παραλίες και θα δούν τι έχει μέσα ο βυθός.

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
Μία άλλη πολύ σημαντική δράση που θα γίνει φέτος στα σχολεία είναι η συνεργασία με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος που περιλαμβάνει μία σειρά ενημερωτικών σεμιναρίων αρχικά στα νησιά της Δωδεκανήσου και μετά στις Κυκλάδες μέσα από τα οποία θα μάθουν τα παιδιά με σοβαρό και έγκυρο τρόπο την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
«Αυτό πρέπει να είναι μέριμνα όλων μας για να μη γίνονται θύματα διαδικτυακών επιθέσεων» δήλωσε η κα Γιασιράνη και έκανε γνωστό ότι σε αυτή τη δράση συμβάλει και ο σύλλογος νέων δικηγόρων.

Στη Ρόδο οι εξετάσεις του ΕΑΠ
Τέλος με την ιδιότητα της προέδρου του ΚΕΚ Γεννηματάς αναφέρθηκε και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο το οποίο η περιφέρεια στηρίζει σε ότι αφορά τα διοικητικά του κομμάτια, καταφέρνοντας να γίνονται στη Ρόδο οι εξετάσεις και οι συναντήσεις με τους καθηγητές.
«Έτσι πετύχαμε ώστε πάνω από 130 φοιτητές του ΕΑΠ που είναι προπτυχιακοί είτε μεταπτυχιακοί φοιτητές να μην μπαίνουν στη βάσανο να πηγαίνουν στην Αθήνα και να ξοδεύουν χρήματα για τις τακτικές τους συναντήσεις ή τις εξετάσεις αλλά να έρχονται οι καθηγητές του πανεπιστημίου εδώ και αυτές να γίνονται στη Ρόδο απαλείφοντας ένα πολύ μεγάλο κόστος.

Έτσι και οι εξετάσεις θα γίνονται πλέον στη Ρόδο με ορίζοντα πενταετίας. Εμείς διευκολύνουμε τους πολίτες αυτού του τόπου αναδεικνύουμε τη νησιωτικότητα, και λύνουμε προβλήματα όπως αυτό για τους φοιτητές του ΕΑΠ οι οποίοι θα δίνουν τις εξετάσεις τους στη Ρόδο, το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο» κατέληξε η κ. Γιασιράνη.