Έλεγχο για τη λυματολάσπη  θα πραγματοποιήσει το υγειονομείο στη Ρόδο

Έλεγχο και δειγματοληψία θα πραγματοποιήσει η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Δωδεκανήσου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην περιοχή «ΛΟΥΚΑ» στην οποία μεταφέρεται η λυματολάσπη από το βιολογικό σταθμό της ΔΕΥΑΡ και θα πράξει ανάλογα με όσα προβλέπουν οι νόμοι.

Αυτό απάντησε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Θωμάς Σωτρίλλης που ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή του το μέλος του δ.σ. της επιχείρησης Σάκης Στάγκας.

Όπως δήλωσε, για το ζήτημα της λυματολάσπης ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ ενώ ήταν σε γνώση του το θέμα της έκρηξης στη δεξαμενή και μάλιστα είχαν γίνει και καταγγελίες για ακατέργαστα λύματα στη θάλασσα.

Ειδικότερα μιλώντας και για τα δύο θέματα ανέφερε τα εξής: «Μέχρι και σήμερα δεν είχαμε καμία πληροφόρηση, καθώς το θέμα έγινε γνωστό από εσωτερικό έγγραφο που ήταν εμπιστευτικό και εγώ ενημερώθηκα σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης.

Η υπηρεσία μας θα ενεργήσει σύμφωνα με τη νομοθεσία για να ελέγξουμε το χώρο εναπόθεσης της λυματολάσπης και αν χρειαστεί να πάρουμε κάποια μέτρα, θα το κάνουμε.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των λυμάτων χωρίς επεξεργασία στη θάλασσα μετά την έκρηξη στη δεξαμενή, αυτό το ξέραμε εδώ και περίπου ένα μήνα, κάναμε έλεγχο επιτόπιου γιατί μας ειδοποίησαν ότι στη θαλάσσια περιοχή στο Βόδι υπήρχαν λύματα.

Χρησιμοποιήσαμε πλωτό μέσο αλλά λόγω των ρευμάτων τη στιγμή που πήγαμε εμείς δεν είδαμε λύματα να επιπλέουν. Εφόσον όμως έχουμε καταγγελία θα ξανακάνουμε έλεγχο για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά και τη βλάβη στο περιβάλλον».

Πρόστιμα σε ξενοδοχεία
Ο κ. Σωτρίλλης αναφέρθηκε όμως και στις παραβάσεις που σημειώθηκαν από δύο ξενοδοχεία στην ίδια περιοχή όπου λειτουργεί ο βιολογικός της ΔΕΥΑΡ και στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή έριχναν τα λύματά τους στη θάλασσα ακατέργαστα.

«Στην ίδια περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία των οποίων οι δύο υπερχειλίσεις των κολυμβητικών δεξαμενών ήταν αυτές που έρεαν στη θάλασσα αλλά από τα δείγματα που πήραμε φάνηκε ότι ήταν λύματα ακατέργαστα. Έχει επιληφθεί πλέον ο εισαγγελέας και η υπηρεσία μας για πρόστιμα, στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι συνεργεία της διεύθυνσης θα αρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιούν ελέγχους σε σχολεία λέγοντας τα εξής: «θα ελέγχουν κάποιους σχολικούς χώρους για τους οποίους έχουμε πληροφορίες ότι μπορεί να μην πληρούν τους κανόνες υγιεινής αλλά εκτιμώ ότι είναι πολύ ελάχιστοι, αλλά ακόμα και αν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα, θα το αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις τουαλέτες κάποιων σχολικών συγκροτημάτων».

Έλεγχοι στο νερό
Παρεμπιπτόντως ρωτήθηκε και για τους ελέγχους στο νερό που γίνονται από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, και απάντησε τα εξής: «Είμαστε πάντα σε επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΡ και κάθε φορά που έχουμε κάποιο αποτέλεσμα που δεν είναι κανονικό, την ενημερώνουμε και ζητάμε τη συνδρομή της, ώστε να εφαρμοστούν όλες οι μέθοδοι για να γίνει κανονικό.

Έχουμε μία μικρή καθυστέρηση αυτό το διάστημα αλλά πιστεύω ότι είναι λόγω εορτών και λόγω καλοκαιριού. Στους ελέγχους που έχουμε κάνει δεν έχουμε ιδιαιτερότητες τουλάχιστον από την πόλη της Ρόδου μέχρι το μέσο του νησιού. Για τη Νότια Ρόδο τα πράγματα δυσκολεύουν…»