Δεδομένο το ρεκόρ  στις αφίξεις τουριστών στη Ρόδο

Προς νέο ρεκόρ τουριστικής κίνησης οδεύει φέτος η Ρόδος, αν κρίνει κανείς από τα μέχρι σήμερα δεδομένα στις αφίξεις ξένων επισκεπτών, και αν λάβει υπόψη τις ενδείξεις για το μήνα Σεπτέμβριο αλλά και τις επίσης αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον Οκτώβριο.

Το πεντάμηνο Απριλίου-Αυγούστου ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό για το νησί, καθώς ο απολογισμός έδειξε αύξηση στις αφίξεις τουριστών σε ποσοστό 8,74%.
 Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, το παραπάνω διάστημα έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο 1.736.299 τουρίστες έναντι 1.596.700 το ίδιο διάστημα πέρσι, σημειώνοντας μία διαφορά της τάξης των 139.599 ατόμων.

Σχεδόν όλες οι τουριστικές αγορές κατέγραψαν αύξηση φέτος το καλοκαίρι με ελάχιστες εξαιρέσεις, γεγονός που συμβάλλει στο να περιμένουμε με το κλείσιμο του Σεπτεμβρίου, αφίξεις που θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια.

Οι βασικές αγορές του νησιού δηλαδή αυτές της Αγγλίας και της Γερμανίας εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης και μάλιστα και οι δύο κατέγραψαν αύξηση φέτος, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η αγορά της Σουηδίας και στην τέταρτη η αγορά της Πολωνίας που επίσης κινήθηκαν αυξητικά στο πεντάμηνο. Την πέμπτη θέση κατέλαβε η πολωνική αγορά που έκανε φέτος την… έκπληξη καθώς αύξησε τα ποσοστά των επισκεπτών της και εκτόπισε την ιταλική και τη ρωσική αγορά. Ειδικά για τις δύο συγκεκριμένες χώρες τα στοιχεία έδειξαν ότι η μεν πρώτη το πεντάμηνο Απριλίου-Αυγούστου σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,12% ενώ η δεύτερη επίσης σημείωσε πτώση της τάξης του 10,18%.

Επίσης από τα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης ήταν η Πολωνία (36,4%), γεγονός που εξηγεί και την είσοδό της στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης.
Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι βελτίωσαν και μάλιστα σε ικανοποιητικό βαθμό τα ποσοστά τους η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, ενώ ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης κατέγραψαν οι σκανδιναβικές χώρες.   

Στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να καταγραφεί και η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στην αγορά της Ουκρανίας,  η οποία σημείωσε αύξηση και τετραπλασίασε τα περσινά της ποσοστά.
Το διάστημα Απριλίου-Αυγούστου οι αφίξεις τουριστών στη Ρόδο διαμορφώθηκαν ως εξής: