Το πρόστιμο θα μπει αλλά ποιος θα «ξηλωθεί»;

Από αύριο η Τοπική Επιτροπή έχει δεσμευθεί να αποστείλει στα σωματεία της δύναμής της τις προκηρύξεις των νέων πρωταθλημάτων, στις οποίες προβλέπεται πολύ σημαντική διαφοροποίηση του άρθρου περί αναβολής αγώνων και υποχρεώσεων των σωματείων, όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει η ίδια κι επίσημα.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε και θα το μάθουν οι σύλλογοι με τις αυριανές προκηρύξεις, είναι οι ποινές που προβλέπονται για τις ομάδες (κυρίως του βορείου συγκροτήματος) που αποφασίζουν αυθαιρέτως να μη μετακινηθούν σε άλλο νησί που είναι ορισμένο ως έδρα διεξαγωγής του εκάστοτε αγώνα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αναβολή αγώνα θα δίδεται μόνο όταν υπάρχει επίσημη απαγόρευση απόπλου και επιβεβαίωση από το λιμεναρχείο για τη μη πραγματοποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Επίσης, τα σωματεία δύνανται να καταθέσουν τα όποια αιτήματα αναβολής του αγώνα τους μόνο μέχρι την Τετάρτη και μόνο για σοβαρούς λόγους!

Σε περίπτωση, επομένως, που οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αλλά τα δρομολόγια πραγματοποιούνται, οι ομάδες οφείλουν να μπουν στο πλοίο και να πάνε στον τόπο διεξαγωγής του αγώνα. Αν επιλέξουν να μην επιβιβαστούν, η ποινή έχει ως εξής: μηδενισμό στο συγκεκριμένο παιχνίδι, πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση ενός βαθμού τόσο από το τρέχον πρωτάθλημα όσο και από το επόμενο!

Ομολογουμένως, η περσινή κατάσταση με τις αναβολές στο βόρειο συγκρότημα ξέφυγε κάθε ορίου, με αποτέλεσμα την άνοιξη να κινδυνεύουν τα (ορισμένα από τον Φεβρουάριο) φάιναλ φορ να μη διεξαχθούν γιατί υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες αγώνων στη φάση των Ομίλων.

Η Τοπική Επιτροπή έδειξε μεγάλη ανοχή όμως φέτος μάλλον αποφάσισε να θέσει αυτό το μέτρο για προληπτικούς λόγους, ευελπιστώντας ότι τα σωματεία θα συμμορφωθούν και τα πρωταθλήματα θα διασφαλίσουν την ακεραιότητά τους και δεν θα προκύψει αλλοίωση, όπως πέρσι στους παμπαίδες, παράδειγμα που αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση με τους εκπροσώπους των σωματείων.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως το πρόστιμο δεν είναι …συμβολικού χαρακτήρα, ούτε θα πληρώνεται αφού τελείωσε το πρωτάθλημα. Θα πρέπει, αντιθέτως, να καταβάλλεται πριν την επόμενη αγωνιστική υποχρέωση της ομάδας.

Που σημαίνει ότι, πέραν των όποιων εξόδων διαιτησίας, γραμματείας, γιατρού (απομένει να δούμε τα νέα ποσά της αποζημίωσής του, μετά το εργόσημο), οι ομάδες θα πρέπει να έχουν στην άκρη ένα ποσό και για τα προστίματα αφού ένας σημαντικός αριθμός αναβολών αφορά σε αποφάσεις των ίδιων των γονέων που δεν προτίθενται να αφήσουν τα παιδιά τους να ταξιδέψουν με άσχημο καιρό, απλώς και μόνο γιατί το δρομολόγιο εκτελείται κανονικά.