Πάτμος: Με μεγάλη συγκίνηση η υποδοχή της κάρας του Οσίου Αμφιλοχίου (φωτορεπορτάζ)

Γράφει η Σμαράγδα Μουλιάτη στο patmostimes.gr


Ήταν 4 παρά τέταρτο το απόγευμα και οι καμπάνες του Μοναστηριού της Πάτμου χτύπησαν χαρμόσυνα για την επίσημη υποδοχή της αγίας κάρας του Οσίου Αμφιλοχίου του Νέου, η οποία αφίχθη από τον Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Αγαπημένου με τη συνοδεία Μοναχών, ιερέων  της Πατμιακής αδελφότητας και πολλών άλλων που ήρθαν αποκλειστικά για τις εκδηλώσεις.

Στην είσοδο της Μονής την υποδέχθηκε ο καθηγούμενος και πατριαρχικός έξαρχος αρχιμανδρίτης Κύριλλος και στην είσοδο του ναού ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ελαίας κ. Θεοδώρητος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Βερατείου Ιγνάτιος, Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος πρ. νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι και παρέλαβαν την κάρα του Οσίου.

Η αγία κάρα, ήταν τοποθετημένη σε ένα περικαλλές κυτίον προφυλαγμένο με τζάμι και στολισμένο με πολύχρωμα λουλούδια. Η κάρα τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό δίπλα στο εικονοστάσι με την εικόνα του Οσίου Αμφιλοχίου του Νέου. 

 

 

Στην είσοδο επίσης περίμεναν η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου Χριστονύμφη και οι μοναχές καθώς και πολύς κόσμος για την υποδοχή και τον αρχιερατικό εσπερινό που θα ακολουθούσε.

Μετά την επίσημη υποδοχή αναγνώστηκε από τον επίσκοπο Ελαίας η πατριαρχική συνοδική πράξις αγιοκατάταξης του Οσίου Αμφιλοχίου του Νέου. 

Στην τελετή παρέστη ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόικος, ο διοικητής του τάγματος Εθνοφυλακής Πάτμου κ. Γεώργιος Κακόγλου, Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πανάγος Ευγενικός, οι πρώην σχολάρχες της Πατμιάδος κ. Ματθαίος Μελιανός και Στάθης Κόττορος, δημοτικοί σύμβουλοι  η ηγουμένη της Μονής Aγίων Πάτμων  Καλύμνου Καλλινίκη πρ. ηγουμένη Ζωοδόχου Πηγής και πολύς κόσμος. Παρέστη επίσης η κ. Εμμανουήλ Αικατερίνη προϊσταμένη της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης επαρχίας Καλύμνου. 

 

 

Λίγο πριν το τέλος του αρχιερατικού εσπερινού οι επίσκοποι και ο καθηγούμενος στον προνάρθηκα του ναού, αφού τον διαχώρησαν με κουρτίνα, τέλεσαν τη "λιτή"  προετοιμασία για τη λειτουργία της επόμενης μέρας και μετά ολοκληρώθηκε με αρτοκλασία ο αρχιερατικός εσπερινός. Ακολούθησε δεξίωση στο ηγουμενείο της Ιεράς Μονής.

Η κατάνυξη, η συγκίνηση ήταν τα κορυφαία συναιθήματα που δημιουργήθηκαν  από την διαδιακασία της επίσημης υποδοχής της αγίας Κάρας  και την τέλεση  του Αρχιερατικού  Εσπερινού.

 

 

Την Τρίτη πραγματοποιείται η Αρχιερατική   Λειτουργία στην Ιερά Μονή Πάτμου, με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου  κ. Δαμασκηνού  και το βράδυ Αγοιπνία στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός ηγαπημένου. 

Την Τετάρτη ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις Αγιοκατάταξης  με την Αρχιερατική Θεία Λειπουργία στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου.