Πρεμιέρα εφήβων στην εθνική μας επέτειο

Μία εβδομάδα μετά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος ανδρών, θα ξεκινήσουν οι επίσημοι αγώνες για τις ομάδες εφήβων, δηλαδή στις 27-28 Οκτωβρίου, ενώ η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη (25/9) στα γραφεία της Τοπικής Επιτροπής στις 14.00’.

Η διοργανώτρια αρχή απέστειλε την προκήρυξη στα σωματεία της δύναμής της και τα κυριότερα σημεία της έχουν ως εξής:

Άρθρο 3ο: Τρόπος διεξαγωγής
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο (2) φάσεις, ως εξής:
Α) Α’ φάση / Κανονική περίοδος: Οι ομάδες θ’ αγωνιστούν σε δύο (2) ομίλους, ένα (1) νοτίου συγκροτήματος κι ένα (1) βορείου συγκροτήματος.

Σε κάθε όμιλο οι ομάδες θ’ αγωνιστούν μεταξύ τους σε δύο γύρους και στο τέλος θα καταρτιστεί βαθμολογία του κάθε ομίλου.

Β) Β’ φάση / Final Four: Η Β’ φάση θα είναι Final Four και θα διεξαχθεί σε κλειστό γυμναστήριο που θα ορίσει η Τ.Ε. Σ’ αυτή θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας σε κάθε όμιλο.

Τα ζεύγη των δύο ημιτελικών θα είναι: Α1-Β2 και Β1-Α2 και πρωταθλήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί η νικήτρια του τελικού.

Άρθρο 5ο: Αθλητές δικαιούμενοι συμμετοχής
Στο πρωτάθλημα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν τα έτη 2001, 2002 και τέσσερις (4) αθλητές του 2003 και νεότεροι και πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος αθλητικού νόμου και του άρθρου 36 των κανονισμών της ΕΟΚ.

Η χρησιμοποίηση παίδων στο πρωτάθλημα εφήβων δεν αποτελεί πρόβλημα στην ΕΟΚ για τη σύγχρονη διεξαγωγή των δύο πρωταθλημάτων.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων (προκριματικά και τελική φάση) θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες ηλικίες.

Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα δώδεκα (12) αθλητές.
Επισημαίνεται ότι στην προκριματική και τελική φάση των πανελληνίων πρωταθλημάτων δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν αποκλειστικά και μόνο 12 αθλητές που θα αναγράφονται σε ονομαστική κατάσταση η οποία θα κατατίθεται, πριν από την έναρξη του πρώτου αγώνα κάθε φάσης, στη γραμματεία των αγώνων, χωρίς δικαίωμα αντικατάστασης αθλητή, για οποιονδήποτε λόγο και αιτία, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Η αντικατάσταση αθλητών επιτρέπεται μόνο από την προκριματική φάση στην τελική.

Άρθρο 7ο: Αναβολή αγώνων
Καμία αναβολή αγώνα δεν δικαιολογείται, παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (όπως κακοκαιρία, συμμετοχή παίκτη στη μικτή Δωδεκανήσου και σε Εθνική Ομάδα). Δεν θα αναβάλλονται αγώνες λόγω εκδρομών, υποχρεώσεων φοιτητών, τραυματισμών αθλητών, σχολικών υποχρεώσεων, οικονομικής αδυναμίας σωματείου κλπ. κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Αγώνες που θ’ αναβληθούν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα ορίζονται εκ νέου από την επιτροπή πρωταθλήματος της Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου, είτε ενδιάμεσα είτε μετά τη λήξη του εκάστοτε γύρου, χωρίς να αλλάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των υπόλοιπων αγωνιστικών.

Η Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου διευκρινίζει ότι αναβολή θα δίνεται μόνο σε περίπτωση απαγόρευσης απόπλου των πλοίων και θα βεβαιώνεται από τα λιμεναρχεία. Οι ομάδες υποχρεούνται, εφόσον υπάρχει πλοίο για τη μετακίνησή τους, να επιβιβαστούν σ’ αυτό, ανεξαρτήτως πιθανών προβλέψεων για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μηδενιστούν.

Την ημέρα του ταξιδιού κι εφόσον προκύπτει πρόβλημα με τον απόπλου των πλοίων, οι ομάδες οφείλουν να επικοινωνούν με το μέλος της Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου, κ. Φιλήμονα Χατζηαντωνίου (6932609225) ή την πρόεδρο της Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου, κ. Ανδριάνα Μπαφίτη (6942201200).

Τυχόν αιτήματα σωματείων για αναβολές αγώνων, για σοβαρούς λόγους που δεν προβλέπονται στο άρθρο, θα γίνονται δεκτά το αργότερο κάθε Τετάρτη και θα εξετάζονται από την επιτροπή πρωταθλήματος της Τ.Ε. ΕΟΚ. Δεν θα εξετάζονται αιτήματα σωματείων εφόσον περάσει η προθεσμία.

Άρθρο 9ο: Υποχρεώσεις αγωνιζόμενων σωματείων
Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων σωματείων καθορίζονται με τις διατάξεις των κανονισμών της ΕΟΚ.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή των σωματείων που δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στα διάφορα πρωταθλήματα είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το άρθρο 27 των κανονισμών της ΕΟΚ.

Εάν ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί, μηδενίζεται στο συγκεκριμένο αγώνα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ, αφαιρείται ένας βαθμός από το τρέχον πρωτάθλημα κι ένας από το επόμενο.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το χρηματικό πρόστιμο μέχρι την έναρξη της επόμενης αναμέτρησης, δεν θα διεξάγεται το παιχνίδι, το υπαίτιο σωματείο θα μηδενιστεί ξανά και θ’ αποβληθεί από το πρωτάθλημα.
Στην περίπτωση που ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί σε δύο (2) αγώνες, τότε αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος, μετά από εξέταση του θέματος από την Τ.Ε., σύμφωνα και με το άρθρο 7.

Άρθρο 10ο: Οικονομικοί όροι
α) Το ποσό των μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής των ομάδων, καθώς και τα έξοδα διαιτησίας και κριτών, θα καταβάλλονται από τα σωματεία.
β) Τα έξοδα διαιτησίας είναι για κάθε διαιτητή 10 ευρώ και για κάθε κριτή 8 ευρώ.
γ)Τα έξοδα οδικών μετακινήσεων διαιτητών- κριτών ανέρχονται στο ποσό των 0,20 ευρώ ανά χιλιόμετρο και καλύπτονται από τα σωματεία.