Αυξάνονται οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Αυξάνονται οι μισθοί  των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Αυξάνονται οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3216 ΦΟΡΕΣ

Μείωση του εργοδοτικού ποσοστού στις ασφαλιστικές εισφορές ζητούν οι ξενοδόχοι

Απόφαση με την οποία επεκτείνονται οι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στο σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ανοίγοντας την πόρτα για σημαντικές αυξήσεις σε αρκετές χιλιάδες εργαζομένους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ισχύ κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και η ομοσπονδία ξενοδόχων, για τα έτη 2018-2019. Και όπως προέκυψε από τον έλεγχο που διενήργησε το Ανώτατο Συμβούλιο

Εργασίας (ΑΣΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων καλύπτει το 52% των εργαζομένων στο σύνολο του κλάδου. Συνεπώς ισχύουν οι προϋποθέσεις επέκτασης της σύμβασης για το σύνολο των 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η επέκταση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Λασίθι και Χανιά, οι οποίες αφορούν περίπου 20.000 εργαζομένους και προβλέπουν μισθούς από 765 έως 850 ευρώ.

Η νέα σύμβαση που με την απόφαση της υπουργού Εργασίας καθίσταται υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζομένων ανά την Ελλάδα, υπεγράφη τον Μάρτιο και ισχύει από 1/1/2018 έως 31/12/2019.

Εκτιμάται δε ότι εφαρμόζεται πλήρως ή μερικώς για λιγότερους από 65.000 και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών του 2016 κατά 1,5%, ώστε να διαμορφωθούν από 780 έως 850 ευρώ για φέτος και άλλη μία αύξηση 1,5% για το 2019, οπότε οι ίδιοι μισθοί κλιμακώνονται από 792 έως 863 ευρώ. Εκτός από το μισθολογικό, η σύμβαση ρυθμίζει και την υπερεργασία (πρόσθετη αμοιβή στα ρεπό κ.λπ.).

Οπως μάλιστα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η επέκταση της κλαδικής σύμβασης στο σύνολο του κλάδου, σε συνδυασμό με την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις σε περίπου 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Πρόκειται για εργαζομένους που είτε ασφαλίζονται για 586 ευρώ τον μήνα και παίρνουν «μαύρα» κάποια επιπλέον χρήματα, είτε λαμβάνουν τα χρήματα που προβλέπει η κλαδική σύμβαση χωρίς όμως τις προσαυξήσεις από τις υπερωρίες και την υπερεργασία, είτε καλύπτονται από επιχειρησιακές συμβάσεις με μισθούς κοντά στα 586 ευρώ.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η παρουσία συλλογικής ρύθμισης στον ξενοδοχειακό τομέα δημιουργεί νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, αποκαθιστά σε σημαντικό ποσοστό την αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων, θέτει όρους ισότητας και φραγμό στην εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας και μηδενίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχουν ταχθεί υπέρ της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, η επέκταση αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλαμβάνει ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όσες προκύπτουν από διαιτητικές αποφάσεις που προκλήθηκαν από μονομερή προσφυγή.

Ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό, ο οποίος αποτελείται από πολλών ειδών επιχειρήσεις, διαφόρων μεγεθών και σε περιοχές που αντικειμενικά είναι διαφόρων ταχυτήτων, υποστηρίζουν την ανάγκη για σαφή πρόβλεψη απόκλισης μιας επιχείρησης από την εφαρμογή της ΣΣΕ, με κριτήρια που θα πρέπει να εξειδικευθούν μεταξύ του υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία ελέγχου όλων των εν ισχύι κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔ/ΛΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Την ικανοποίησή του, για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη σύμβαση, που υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη Ρόδο καλύπτει 10.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους.

«Η υπογραφή της σύμβασης είναι ό,τι καλύτερο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους» ανέφερε ο κ. Σταμούλης, μιλώντας στην “ΕΡΤ Ρόδου”, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι στα υπέρ της κυβέρνησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΓΑΚΗ
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά την υπογραφή για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι μία κορυφαία επιλογή και στόχος της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή. Αποδείξαμε ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η επέκταση τους δεν είναι μια ιδεοληψία της Αριστεράς.

Δεν είναι μια συνθηματική και «κούφια περιεχομένου» πολιτική επιλογή. Είναι μια στρατηγική επιλογή που έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους αλλά και για την ίδια την οικονομική δραστηριότητα και προοπτική. Δυστυχώς αυτό το περιεχόμενο δεν μπορεί να το αντιληφθεί η Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία κινείται σε επιλογές ενίσχυσης του μεγάλου ξενοδοχειακού, επιχειρηματικού και βιομηχανικού κεφαλαίου.

Παραπέμπουμε οποιονδήποτε διατηρεί ακόμη αμφιβολίες να ακούσει ξανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων παρά μόνο στον τρόπο αύξησης των κερδών του κεφαλαίου».

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό η παρούσα συλλογική ρύθμιση δημιουργεί ένα νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, αποκαθιστά σε σημαντικό ποσοστό την αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων θέτει όρους ισότητας και βάζει φραγμό στην εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας και μηδενίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι μετά την υπογραφή της Απόφασης από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής σε όλα τα Ξενοδοχεία της χώρας, καλύπτονται συνολικά πάνω από 114.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι και τα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζόμενων στον τουρισμό διαμορφώνονται σε 4 βασικές κατηγορίες, στις οποίες διακρίνονται και οι σχετικές ειδικότητες των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Πιο συγκεκριμένα:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Βασικός μισθός 851,06 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.391,61 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για τις ειδικότητες: Ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρός Α, μπουφετζής Α, προϊστάμενος υπνοδωματίων, μάγειρας Α, τεχνίτης ζαχαροπλάστης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Ο βασικός μισθός ορίζεται σε 833,11 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.367,38 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για τις ειδικότητες: Βοηθός υποδοχής, προϊστάμενος πλυντηρίου - λινοθήκης, σερβιτόρος τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων - θαλαμηπόλος, μπάρμαν, μάγειρας Β, τηλεφωνητής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: Ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 816,62 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.345,11 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για τις ειδικότητες: Βοηθός σερβιτόρου, θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός μπουφέ -εστιατορίου - μπαρ, γκρουμ, μάγειρας Γ, καμαριέρης - καμαριέρα, βοηθός ζαχαροπλάστη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: Ο βασικός μισθός ξεκινάει από 780,40 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.257,19 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

ΠΟΞ: ΖΗΤΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Να γίνει πράξη η μείωση του εργοδοτικού ποσοστού στις ασφαλιστικές εισφορές ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σημειώνοντας πως, με τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης που επιτυγχάνεται με την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, αυτό είναι πλέον απολύτως εφικτό.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΞ σημειώνει πως «η υπογραφή της επέκτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχει εμπεδωθεί εδώ και χρόνια, μεταξύ της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων στον κλάδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εργασιακή ειρήνη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ελληνικού τουρισμού στην οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της απασχόλησης».

Όπως τονίζει ωστόσο η ΠΟΞ, αυτή η απόφαση επιφέρει σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας για τα ξενοδοχεία και δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς, ως προς τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μέσα σε μια συγκυρία δυσθεώρητων βαρών.

«Θέση της Ομοσπονδίας είναι η άμεση αποκλιμάκωση των βαρών για το ελληνικό ξενοδοχείο. Επί παραδείγματι, θα πρέπει να γίνει πράξη η μείωση του εργοδοτικού ποσοστού στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς με τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης που επιτυγχάνεται με την επέκταση, αυτό είναι πλέον απολύτως εφικτό», συμπληρώνει η ΠΟΞ.

Επιπλέον, ζητεί να συνεχιστεί ο διάλογος για το ζήτημα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας του κλάδου, προκειμένου, όπως συμπληρώνει, ο τουρισμός να συνεχίσει να αποτελεί φάρο απασχόλησης για τους ανέργους.

Διαβάστε ακόμη

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ