Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους ...να χαρούμε;

Γράφει ο Μανώλης Σαββής πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου

Ο κόσμος της αυτοδιοίκησης  έσπευσε να πανηγυρίσει  για την ενδεχόμενη  μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Και κατά το παρελθόν ζητούσε τέτοιου είδους φόρους και τέλη, από τις ίδιες κυβερνήσεις που σήμερα τα εξαγγέλλουν. Άλλοτε γινόταν κι άλλοτε όχι, γιατί το πάνω χέρι το είχε πάντα η κεντρική κυβέρνηση.
Η οικονομική αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης έναντι του κράτους έθετε τους δύο πόλους σε μόνιμη αντιπαράθεση, εφόσον ποτέ δεν υπήρξε εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Τα αρνητικά που καταλογίζει ο ένας στον άλλο είναι λαϊκισμός, ανορθολογισμός, «δεν φταίω εγώ - φταις εσύ» κ.λπ.

 Το επιτελικό κράτος είναι ακόμη πολύ μακριά. Οι αποκλειστικές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα του πολίτη βρίσκονται εγκλωβισμένες στον κυκεώνα επιμέρους αρμοδιοτήτων διαφόρων υπηρεσιών και βαθμών διοίκησης (αποκεντρωμένη ή αιρετή αυτοδιοίκηση, δήμοι, ανεξάρτητες αρχές κ.λπ.)
Όσο για τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, άστα… Χωρίς αξιόπιστες βάσεις δεδομένων και υπόχρεων, καθιστούν εύκολη τη φοροδιαφυγή και προάγουν την αδικία ακόμα και όταν  δεν  υπάρχει τέτοια πολιτική πρόθεση.
Έχουμε φτάσει στο 2018, κι ακόμη στους δήμους ισχύουν για ορισμένα τέλη προσαυξήσεις της τάξης του 200% το χρόνο (!!!), ενώ στη Δ.Ο.Υ. έχουν σχετικά εξορθολογιστεί στο 9%…

Μήπως, για να πούμε και για τον τόπο μας, αυτές οι λογικές δεν απαξίωσαν τον ΔΗΦΟΔΩ, έναν από τους ελάχιστους δημοτικούς πόρους στην Ελλάδα, που τελικά απαξιώθηκε και καταργήθηκε με νόμο;
Να θυμηθούμε ότι προ κρίσης  οι δήμοι συνδιαμόρφωναν το κόστος αμοιβών των εργαζομένων τους. Το φαινόμενο ξεκίνησε γύρω στο 2000, με αποτέλεσμα την άμεση εκτίναξη του κόστους. Εργαζόμενοι στο δήμο κόστιζαν πέραν του διπλασίου σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα για την προσφορά ίδιας εργασίας!

Ήρθαν τα μνημόνια να τα τακτοποιήσουν αυτά, και μαζί με τα ξέρα κάηκαν και τα χλωρά, αφού η αξιολόγηση είναι ακόμα άγνωστη λέξη. Η μεταβίβαση λοιπόν του ΕΝΦΙΑ στους δήμους δεν σημαίνει  από μόνη της ελπίδα για ελάφρυνση, δικαιοσύνη κ.λπ. Πρέπει να συνοδευτεί με δικλίδες θεσμικές, πραγματικές αντικειμενικές άξιες, ίδια βάση για το κράτος και για τους δήμους και, φυσικά, με ελέγχους στην εφαρμογή του. Αλλιώς θα προκαλέσει άλλη μία ρωγμή στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την αυτοδιοίκηση. Όσο για την κυβέρνηση που θα το θεσμοθετήσει  θα κριθεί στις λεπτομέρειες  αν έκανε απλώς πάσα με κίνητρο   λαϊκισμού …ή ουσιαστική μεταρρύθμιση και έφερε κάτι νέο!