Καλοκαιρινές εντυπώσεις του Συλλόγου "Απόλλων" από τη Ρόδο

Του
Mανώλη Κασσώτη

Από το 1925, που ιδρύθηκε στην Αμερική ο Παν-Ροδιακός Σύλλογος "Απόλλων", διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο του σε διαφορετική πόλη της Αμερικής, όπου υπάρχει Ροδιακή παροικία.

Το 1960, ο "Απόλλων" ήτο ο πρώτος ομογενειακός σύλλογος που διοργάνωσε το συνέδριο του στην Ελλάδα και συνεχίζοντας αυτή την παράδοση άρχισε,  για τρίτη φορά, το εφετινό του Συνέδριο από τη Ρόδο. Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο στο Canonsburg PA, όπου στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα δημιουργήθηκε μεγάλη Ροδιακή παροικία και μέχρι σήμερα υπάρχουν απόγονοι των πρώτων μεταναστών που μιλούν με την χαρακτηριστική Ροδίτικη προφορά.

Παν-Ροδιακό Συνέδριο-Προσκύνημα
Οι εργασίες του εφετινού Συνεδρίου άρχισαν το πρωί της 20ης Ιουλίου στο Γυμνάσιο Σορωνής με εκλογή του προεδρείου, χαιρετισμούς και προτάσεις και ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Σπύρου Συρόπουλου για τον Δωριέα. Στην συνέχεια έγιναν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ. του τμήματος της Ρόδου. Προς τιμήν των Συνέδρων προσφέρθηκε γεύμα. Το ίδιο βράδυ, στον Άγιο Σουλά Σορωνής, συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου με την προσφορά τιμητικού δείπνου προς τους συνέδρους και ακολούθησε απονομή τιμητικών διπλωμάτων στους πρώην πρόεδρους του "Απόλλωνα", στους Ροδίους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν την Ελληνική γλώσσα στην Αμερική και στους συγγραφείς της Ιστορίας των Ροδίων της Διασποράς, όπως ο Απόστολος Χαστάλης. Το συνέδριο έκλεισε με ομιλία του Μανώλη Κασσώτη με θέμα: "Ροδιακή Παρουσία στην Αμερική". Για την επιτυχία του Συνεδρίου βοήθησαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Διμυλιάς Ελεούσας "Το Φουντουκλί", Φανών "Ο Πρόδρομος" και ο Λαογραφικός Σορωνής "Αμπερνάλλι".

"Αντάμωμα στο Ασκληπιείο"
Τις επόμενες δυο μέρες, 21 και 22 Ιουλίου, ακολούθησε στο Ασκληπιείο το "1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Ροδίων", με συμμετοχή Ροδίων από Αμερική, Αυστραλία και Καναδά και με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των Δημοτικών και Κοινοτικών Ενοτήτων Ρόδου, του Μορφωτικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπιείου και άλλων πολιτιστικών συλλόγων και οργανισμών. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και άλλοι επίσημοι. Επίσης, μεταξύ των άλλων, μίλησαν: Ο πρόεδρος του "Απόλλωνα", καθηγητής στο Connecticut University Ηλίας Τομάζος, με θέμα "Προβλήματα και Προοπτικές των Αποδήμων Ροδίων". Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ασπασία Χατζηδάκη με θέμα "Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά". Ο καθηγητής του Toronto University Θεμιστοκλής Αραβοσίτας με θέμα "Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στην Διασπορά". Ο εκπαιδευτικος Παναγιώτης Φωτάκης με θέμα "Από τα Σιάννα προς την Αδελαΐδα με τις Νύφες του Begona".

Μέσα στο πλαίσιο της δράσης "Αντάμωμα στο Ασκληπιείο" πραγματοποιήθηκαν και οι ακόλουθες εκδηλώσεις: Συναυλία με τον Βασίλη Καζούλη. Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλείας Κούρτη-Καζούλη με τίτλο "Μια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία: ένας Ροδίτης μετανάστης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920". Θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα: "οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα".