Να δει θετικά  η κυβέρνηση  μείωση ΦΠΑ  στο τουριστικό πακέτο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογράφει σταθερά την κλαδική συλλογική σύμβαση, όπως και τον Μάρτιο του 2018, «βάλαμε πλάτη» πραγματική, δικαιούμαστε πια να λέμε ότι το τουριστικό πακέτο πρέπει να πάει σε χαμηλότερο ΦΠΑ, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να δει και το θέμα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, επισήμανε ο πρόεδρός της Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας “Στο Κόκκινο” και τον Στάθη Σχινά.

«Η δική μας διοίκηση, από τον Μάρτιο του 2018 έχει υπογράψει τη σύμβαση με τους εργαζόμενους του κλάδου για το 2018 και το 2019. Αλλά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογράφει σταθερά εδώ και 15 χρόνια», είπε ο κ. Τάσιος, «δεν θα μπορούσαμε καν να σκεφτούμε, όταν μιλάμε για παροχή υπηρεσίας, για το πρώτο προϊόν της χώρας, να μην έχουμε ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις».

«Όσοι είναι δύσπιστοι για τον "καθαρό" κλάδο των ξενοδοχείων, έχουν πάρει το μήνυμα πια ότι εμείς έχουμε πραγματικά βάλει πλάτη ... εκπροσωπούμε ένα κομμάτι ικανό για να επανέλθει στο σύνολό της η κλαδική σύμβαση, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, με τα οποία αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας», όπως τόνισε.

Ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι πλέον «υπάρχει η κουβέντα της επόμενης ημέρας ... υπάρχει μία κλαδική που δίνει κάποιους μισθούς, ειδικότητες, όρια, δικαιώματα. Αλλά υπάρχουν από τη μία στιγμή στην άλλη διαφοροποιήσεις ... καταργούνται οι επιχειρησιακές και κάποια business plan ήταν συνδεδεμένα με αυτές. Επίσης, είναι σημαντικό το τι θέλουμε να έχουμε από τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο -πάντα ήμασταν υπέρ του να υπάρχει ένας μισθός στην ΕΓΣΣΕ και να μην υπάρχει υποκατώτατος».

Υπογράμμισε επίσης ότι «κρίσιμες είναι και οι ιδιεταιρότητες ανά την χώρα, άλλο είναι ένα ξενοδοχείο στην Ήπειρο, άλλο στη Μαγνησία, άλλο στο βορειοανατολικό Αιγαίο και άλλο στην ηπειρωτική χώρα με λειτουργία 12 μηνών. Είναι το επόμενο βήμα, το έχουμε συζητήσει και με την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, πώς θα οριοθετηθούν αυτά έτσι ώστε να παραμείνει η κλαδική σύμβαση και μετά το 2019».

«Με τους δύσπιστους τελειώσαμε», επανέλαβε ο ίδιος, ενώ ζήτησε, η κυβέρνηση να δει δύο σημαντικά ζητήματα: τη φορολογία στο τουριστικό πακέτο και κυρίως τον ΦΠΑ, ο κλάδος πρέπει να γίνει όπως ο ανταγωνισμός, με μέσο όρο 8%-10% στη Μεσόγειο την ασφαλιστική εισφορά σε όσους πληρώνουν στο τέλος του μήνα, καθώς «όταν διευρύνεις σε μεγάλο πια φάσμα την ασφαλιστική εισφορά σε εργαζόμενους, ο ΕΦΚΑ μπαίνει σε άλλη διαδικασία από τα ξενοδοχεία»

Ο κ. Τάσιος εξάλλου σημείωσε, σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζόμενων, ότι «εμείς θέλουμε στην κλαδική να μπούμε στην διαδικασία του νεοεισερχόμενου. Να πάρει τον μισθό του, αλλά σε πιο λελογισμένη κατάσταση», ενώ ανέφερε ότι για την επιδότηση του 50% «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψουν ζητήματα με την ΕΕ για τους νεοεισερχόμενους ... έχω αμφιβολίες ... αναμένουμε να το δούμε τεχνικά ... Από πού κι ως πού, ένας εργαζόμενος σε έναν χρόνο μπορεί να είναι έτοιμος για να αποκτήσει ειδικότητα; ... Λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα στην ειδικότητα που θα ορίζει την είσοδο στην κλαδική σύμβαση στην συνέχεια».

«Εδώ βάλαμε πλάτη πραγματική, δικαιούμαστε πια να λέμε ότι το τουριστικό πακέτο πρέπει να πάει σε χαμηλότερο ΦΠΑ. Είναι μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση να το δει θετικά, ενόψει της σεζόν του 2019 για τον κλάδο, όπως και το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είμαστε σε διάλογο με το υπουργείο, αξιολογούμε πολύ θετικά την διάθεση που υπάρχει από την κυβέρνηση, αλλά πρέπει βήμα-βήμα να δούμε και ζητήματα αυτού του είδους», κατέληξε.