Δ. Γάκης: «Με την αντιπολίτευση Μητσοτάκη μας χωρίζουν ουσιαστικές διαφορές στη συνολική φιλοσοφία και στο σχεδιασμό της πολιτικής»

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρώτη Ανάγνωση» της Τηλεόρασης της Βουλής την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

Για τον Τουρισμό το φετινό καλοκαίρι:

Η αύξηση των τουριστικών ροών και φέτος ήταν εντυπωσιακή και ήταν αντίστοιχη η αύξηση και των εσόδων. Με αποτέλεσμα μια σημαντική ανάταξη της Αγοράς. Η μεγέθυνση όμως του αριθμού των επισκεπτών έχει κάποια όρια. Ο χώρος είναι αναγκαστικά περιορισμένος.

Γι’ αυτό εξακολουθούμε να επιμένουμε στο στόχο του ποιοτικού τουρισμού, που ξεδιπλώνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωδεκανήσου, πέρα από το πρότυπο του all inclusive, που κλείνει τους επισκέπτες μέσα στα ξενοδοχεία και δεν τους επιτρέπει να απολαύσουν τις ομορφιές των νησιών μας. Το φυσικό περιβάλλον, ο πολιτισμός, η αυθεντικότητα της ζωής, αποτελούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας.

Για το θέμα των συντάξεων:

Δεν υπάρχει δομικό πρόβλημα με τις συντάξεις. Οι παλιοί συνταξιούχοι είναι κατοχυρωμένοι. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα των «δύο ταχυτήτων» που διαμορφώνεται. Άνθρωποι που δούλεψαν τα ίδια χρόνια θα παίρνουν διαφορετική σύνταξη.

Όμως στην οικονομική κρίση που περνάμε στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση των εισοδημάτων και η ενίσχυση του κατώτατου μισθού αργότερα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική κατανάλωση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν τα έσοδα του Κράτους. Η περικοπή των συντάξεων ήταν μια επιλογή του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι η οικονομική μας πολιτική δεν θα υπηρετούσε τους δημοσιονομικούς στόχους. Το ανατρέψαμε.

Θα προσπαθήσουμε τώρα να ακυρώσουμε το μέτρο, εφόσον οι απαιτήσεις για τα πλεονάσματα πέφτουν στα επόμενα χρόνια, οπότε και τα πράγματα μετά την επόμενη διετία θα είναι πιο εύκολα. Πρέπει να αντιληφθούν και οι ίδιοι οι Θεσμοί ότι οι δομικοί στόχοι έχουν πλέον επιτευχθεί. Και πρέπει στο εξής να προχωρήσουμε σε ενίσχυση της Οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης. 

Όσοι μιλούν για μονομερείς ενέργειες στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων πρέπει να λάβουν υπόψη ότι δεν υπάρχει πλέον «Επιτροπεία», αν και οφείλουμε να τηρούμε κάποιες δεσμεύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Όποια ενέργεια δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα στους επιδιωκόμενους στόχους δεν έχει νόημα να χαρακτηριστεί μονομερής. Υπάρχει ακόμη το περιθώριο για αντισταθμιστικά μέτρα, όπου υπάρχει πραγματική απώλεια εισοδήματος. Υπάρχουν περιθώρια τέτοιας ευελιξίας, όπως άλλωστε αποδείχτηκε με τον ΕΝΦΙΑ, όπου υπήρξαν σημαντικές ελαφρύνσεις και γι’ αυτό κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό.

Από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα καταπολεμούν τις γραφειοκρατικές δομές που δυσχεραίνουν τη σχέση του κράτους με τον πολίτη, με στόχο τη διαμόρφωση μιας δημόσιας διοίκησης που θα υπηρετεί τον πολίτη και δε θα τον καταδυναστεύει.

Για τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από Δήμους και το Ασφαλιστικο:

Η πρόταση της ΝΔ για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους είναι μια καθαρά προεκλογική κορώνα, για να ενισχύσει τις παρατάξεις που αυτή υποστηρίζει. Είναι πρόχειρη, έχει νομικά και πολιτικά κενά και δεν κατοχυρώνει τους πολίτες απέναντι σε μια πιθανή αύξηση του ΕΝΦΙΑ αύριο.

Είναι και σε αυτήν την περίπτωση φανερή η διαφορά που υπάρχει στη συνολική φιλοσοφία και το βασικό σχεδιασμό στην χάραξη της πολιτικής. Πόσο μάλλον απέναντι στο ρόλο και την ουσία της ΤΑ. Οι προτάσεις της ΝΔ είναι πρόχειρες, δεν είναι κοστολογημένες, είναι υποταγμένες σε πολιτικά παιχνίδια που υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.

Πίσω όμως από την προεκλογική πλειοδοσία υποσχέσεων, η ουσία της πολιτικής της κρύβεται σε προτάσεις όπως η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή είναι η αλήθεια του κ. Μητσοτάκη.

Δεν είναι διχαστικός λόγος το να μιλάμε και να αναδεικνύουμε αυτές τις μεγάλες διαφορές που μας χωρίζουν από τέτοιες πολιτικές, που σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησαν στην μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, με φαινόμενα όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers.