Πρωτάθλημα Νεανίδων: Τέλος Οκτωβρίου η έναρξη

Χωρίς αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του, θα ξεκινήσει στις 27-28 Οκτωβρίου το πρωτάθλημα νεανίδων για την αγωνιστική περίοδο 2018-19, ενώ η κλήρωση των αγώνων είναι προγραμματισμένη την προσεχή Τρίτη (25/9) στις 14.00’. 

Τα κυριότερα άρθρα της προκήρυξης είναι:
Άρθρο 3ο: Τρόπος Διεξαγωγής
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο (2) ομίλους, ένα (1) νοτίου κι ένα (1) βορείου συγκροτήματος, και σε δύο γύρους και στο τέλος θα καταρτιστεί βαθμολογία. Οι πρώτες δύο ομάδες της τελικής βαθμολογίας της κανονικής περιόδου σε κάθε όμιλο θα συμμετάσχουν στην τελική φάση (Final Four) που θα γίνει σε κλειστό γυμναστήριο που θα ορίσει η Τ.Ε. Τα ζεύγη των ημιτελικών ορίζονται ως εξής Α1-Β2 και Β1-Α2.

Άρθρο 5ο: Αθλήτριες Δικαιούμενες Συμμετοχής
Στο πρωτάθλημα μπορούν να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν τα έτη 2001, 2002 και πέντε (5) αθλήτριες του 2003 και νεότερες και πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου και του άρθρου 36 των κανονισμών της ΕΟΚ.

Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα 12 αθλήτριες.
Η χρησιμοποίηση κορασίδων στο πρωτάθλημα νεανίδων δεν θ’ αποτελεί πρόβλημα στην ΕΟΚ για την σύγχρονη διεξαγωγή των δύο πρωταθλημάτων.

Επισημαίνεται ότι στην προκριματική και τελική φάση των πανελληνίων πρωταθλημάτων δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν αποκλειστικά και μόνο  12 αθλήτριες που θα αναγράφονται σε ονομαστική κατάσταση η οποία θα κατατίθεται, πριν από την έναρξη του πρώτου αγώνα κάθε φάσης, στη γραμματεία των αγώνων, χωρίς δικαίωμα αντικατάστασης αθλήτριας, για οποιονδήποτε λόγο και αιτία, κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Η αντικατάσταση αθλητριών επιτρέπεται μόνο από την προκριματική φάση στην τελική.

Άρθρο 7ο: Αναβολή Αγώνα
Καμία αναβολή αγώνα δεν δικαιολογείται, παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (όπως κακοκαιρία, συμμετοχή παίκτη στη μικτή Δωδεκανήσου και σε Εθνική Ομάδα). Δεν θα αναβάλλονται αγώνες λόγω εκδρομών, υποχρεώσεων φοιτητών, τραυματισμών αθλητών, σχολικών υποχρεώσεων, οικονομικής αδυναμίας σωματείου κλπ. κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Αγώνες που θ’ αναβληθούν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα ορίζονται εκ νέου από την επιτροπή πρωταθλήματος της Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου, είτε ενδιάμεσα είτε μετά τη λήξη του εκάστοτε γύρου, χωρίς να αλλάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των υπόλοιπων αγωνιστικών.

Η Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου διευκρινίζει ότι αναβολή θα δίνεται μόνο σε περίπτωση απαγόρευσης απόπλου των πλοίων και θα βεβαιώνεται από τα λιμεναρχεία. Οι ομάδες υποχρεούνται, εφόσον υπάρχει πλοίο για τη μετακίνησή τους, να επιβιβαστούν σ’ αυτό, ανεξαρτήτως πιθανών προβλέψεων για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μηδενιστούν.

Την ημέρα του ταξιδιού κι εφόσον προκύπτει πρόβλημα με τον απόπλου των πλοίων, οι ομάδες οφείλουν να επικοινωνούν με το μέλος της Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου, κ. Φιλήμονα Χατζηαντωνίου (6932609225) ή την πρόεδρο της Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου, κ. Ανδριάνα Μπαφίτη (6942201200). 

Τυχόν αιτήματα σωματείων για αναβολές αγώνων, για σοβαρούς λόγους που δεν προβλέπονται στο άρθρο, θα γίνονται δεκτά το αργότερο κάθε Τετάρτη και θα εξετάζονται από την επιτροπή πρωταθλήματος της Τ.Ε. ΕΟΚ. Δεν θα εξετάζονται αιτήματα σωματείων εφόσον περάσει η προθεσμία.
Σε περίπτωσης μετακίνησης σωματείου στην Πάτμο, λόγω του ανοιχτού γηπέδου, θα εξετάζεται διαφορετικά από την Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου, η διεξαγωγή ή αναβολή του αγώνα, εφόσον υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Άρθρο 9ο: Υποχρεώσεις αγωνιζόμενων σωματείων
Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων σωματείων καθορίζονται με τις διατάξεις των κανονισμών της ΕΟΚ.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή των σωματείων που δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στα διάφορα πρωταθλήματα είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το άρθρο 27 των κανονισμών της ΕΟΚ.

Εάν ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί, μηδενίζεται στο συγκεκριμένο αγώνα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ, αφαιρείται ένας βαθμός από το τρέχον πρωτάθλημα κι ένας από το επόμενο.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το χρηματικό πρόστιμο μέχρι την έναρξη της επόμενης αναμέτρησης, δεν θα διεξάγεται το παιχνίδι, το υπαίτιο σωματείο θα μηδενιστεί ξανά και θ’ αποβληθεί από το πρωτάθλημα. 

Στην περίπτωση που ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί σε δύο (2) αγώνες, τότε αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος, μετά από εξέταση του θέματος από την Τ.Ε., σύμφωνα και με το άρθρο 7.

Άρθρο 10ο: Οικονομικοί  Όροι
α) Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των ομάδων καλύπτονται από τα σωματεία.
β) Τα έξοδα διαιτησίας, που είναι για κάθε διαιτητή 10€, τα έξοδα κριτών, που είναι για κάθε κριτή 8€, καθώς και τα έξοδα οδικών μετακινήσεων διαιτητών- κριτών, που ανέρχονται σε 0,20€ ανά χιλιόμετρο, καλύπτονται από τα σωματεία.