Ψηφοδέλτια συνεργασίας επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρεια Ν. Αιγαίου και δήμο Ρόδου

«Συμμαχικό-κοινωνικό» ψηφοδέλτιο θα είναι αυτό που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο της Ρόδου, όπως και στους άλλους, και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επιδιώκοντας τις συνεργασίες για υποψήφιο Δήμαρχο και Περιφερειάρχη, οι  οποίοι μπορεί να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι και εκτός του χώρου.

Αυτό είναι το πλαίσιο που περιέγραψαν χθες ο βουλευτής Δωδεκανήσου του κυβερνώντος κόμματος, Ηλίας Καματερός, και ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου του κόμματος, Αντώνης Αποστολίδης, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, όταν ρωτήθηκαν για τις διεργασίες ενόψει εκλογών.

Καταρχήν, όπως άφησαν να διαφανεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές διεργασίες και ζυμώσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, ωστόσο πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ακόμα και ονόματα, αναμένονται…προσεχώς.

Ερωτηθείς, λοιπόν, ο κ. Καματερός αρχικά, μίλησε για τη γενική κατεύθυνση που έχουν.

Όπως είπε, το διακύβευμα την επόμενη περίοδο και στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά, είναι η σύγκρουση του νεοφιλελευθερισμού με τη δική τους πολιτική, την οποία χαρακτήρισε προοδευτική, και επειδή πρέπει η Τ.Α. πρέπει να παίξει ιδιαίτερο λόγο στη σελίδα που θέλουν να γυρίσουν  πρέπει να εκφράζει ένα τέτοιο εύρος συνεργασιών, όσων συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό.

Και δήλωσε: «Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν αυτές εδώ οι συνεργασίες και η εκτίμηση που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι ακόμα νωρίς».

Είπε, ακόμη, ότι στο κόμμα έχουν κάποιες διαδικασίες που επιδιώκουν να είναι δημοκρατικές. Ερωτηθείς, ειδικότερα γι’ αυτό που ακούγεται σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα του συμπατριώτη μας Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην Περιφέρεια, ο κ. Καματερός περιορίστηκε στο να πει ότι ονόματα ακούγονται πολλά και έρχονται προτάσεις ωστόσο, οργανωμένα, δεν έχουν δει τίποτα. Από τα όργανά τους, είπε, δεν έχει εξεταστεί αυτή η περίπτωση και δεν γνωρίζει αν θα εξεταστεί αφού καταρχήν πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Σαντορινιός και, απ’ ότι ξέρει, δεν θέλει.

«Υπερκομματικά και όχι κομματικά ψηφοδέλτια»
Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολίδης, είπε ότι έχουν ακόμα δρόμο αφού η Περιφέρεια είναι τεράστια. Μίλησε για μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν κάτι ούτε να διαψεύσουν. Όταν ολοκληρωθεί θα ανακοινώσουν και ονόματα που θα είναι και η τελική επιλογή.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν, σύμφωνα με τον Γραμματέα της ν.ε., είναι η καλύτερη επιλογή και δήλωσε: «Θέλουμε να χτίσουμε κοινωνικά και συμμαχικά ψηφοδέλτια τα οποία θα φέρουν ουσιαστική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλαγή την οποία θα την αισθανθεί επιτέλους ο πολίτης στην καθημερινότητά του. Η καθημερινότητα του πολίτη ορίζεται από την Τ.Α. Άρα, τι θέλουμε; Θέλουμε συμμέτοχη την κοινωνία σε ψηφοδέλτια τα οποία θα επιφέρουν τις αλλαγές, με βάση τις αλλαγές που έχουμε κάνει μέσω του Κλεισθένη 1 και το πλαίσιο το οποίο έχει αλλάξει».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι μόνο και μόνο η απλή αναλογική και η σύνθεση των απόψεων αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Σε έναν τεράστιο Δήμο όπως είναι ο Δήμος της Ρόδου από 340 υποψηφίους πηγαίνουμε σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου Δημάρχου των 65-70 ατόμων και αυτό είναι τεράστια αλλαγή από μόνο του, είπε ο κ. Αποστολίδης και τόνισε:

«Σπάνε οι μηχανισμοί, σπάνε οι εξαρτήσεις, σπάνε οι υπόγειες διαδρομές τις οποίες κανείς δεν τις γνώριζε και ήταν κάτω από το τραπέζι, και οι συναλλαγές. Τώρα, θα είναι όλα διαφανή με την απλή αναλογική. Θα είναι μέσα το δ.σ., οι τοπικές κοινότητες θα έχουν την επιλογή πλέον των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων, η σύνθεση και η συμμετοχή όλων στις αποφάσεις του τόπου τους είναι το μεγάλο κρίσιμο στοίχημα».

Όσον αφορά στις διαδικασίες του κόμματος για το Δήμο Ρόδου, όπως είπε είναι σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να καταλήξουν στην απόφασή τους για τον υποψήφιο Δήμαρχο που θα στηρίξουν. Για την Περιφέρεια, ωστόσο, ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα γιατί ξεφεύγουν από την αρμοδιότητα της ν.ε. μια και οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από κοινού με το κόμμα.

Κλείνοντας, είπε ότι επιδιώκουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που θα υπηρετηθεί από την παράταξη που θα εκλεγεί και προφανώς δεν μιλάνε για κομματικά ψηφοδέλτια κλειστού τύπου αλλά για υπερκομματικά ψηφοδέλτια, ανοιχτά. Ο πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι να υπάρχουν συνεργασίες και το αποτέλεσμά τους μπορεί να φέρει υποψήφιο που να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί όμως να είναι και εκτός. «Το ψηφοδέλτιο, όμως, συνολικά θα είναι συμμαχικό, με δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι κοινωνικό ψηφοδέλτιο», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.