Καταδικάστηκαν τρία άτομα στη Ρόδο για σύσταση συμμορίας

Με υπόθεση διευκόλυνσης διαμονής αλλοδαπών τρίτων χωρών, στην οποία κατηγορούνταν συνολικά πέντε άτομα, ασχολήθηκε προχθές το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα κατηγορούμενοι ήταν τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από το ελληνικό έδαφος κατά συρροή πολιτών τρίτης χώρας χωρίς να υποβληθούν στον έλεγχο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία από κερδοσκοπία κ.α.

Προχθές το δικαστήριο αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για την απόπειρα διευκόλυνσης και μετέτρεψε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε σύσταση συμμορίας (πλημμέλημα) για τους δύο Έλληνες και τη μία αλλοδαπή στους οποίους και επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή στον καθένα.
Συνήγορος υπεράσπισης για τον τρίτο Έλληνα παραστάθηκε ο κ. Γιώργος Κυπραίος.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν ένα χρόνο, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο στο πλαίσιο των ελέγχων του στο λιμάνι της Ακαντιάς, στις 7 Αυγούστου 2017, με τον κατάπλου του πλοίου της γραμμής εντόπισε τον 25χρονο από τη Συρία και σε έλεγχο που του έκανε βρέθηκαν στην κατοχή του 5 ελληνικές ταυτότητες αμφιβόλου γνησιότητας και συνελήφθη.

Εξεταζόμενος από τους λιμενικούς ο Σύριος είπε ότι στη Ρόδο ήρθε μαζί με ένα ακόμη άτομο προκειμένου να συναντήσουν μία γυναίκα, η οποία θα τους έδινε αεροπορικά εισιτήρια και θα τους βοηθούσε να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση του προσωπικού του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, η εν λόγω γυναίκα εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου και επρόκειτο για την 35χρονη η οποία ήταν μαζί με τον 34χρονο Έλληνα.

Και οι δύο συνελήφθησαν και προανακριτικά εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς παραδέχτηκαν ότι επρόκειτο να προμηθεύσουν με αεροπορικά εισιτήρια και να βοηθήσουν να φύγουν από τη χώρα, δύο αλλοδαπούς, τους οποίους έστελνε στη Ρόδο κάποιος συνεργάτης τους αλλοδαπός και τους είχε προμηθεύσει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τους ισχυρισμούς τους επιβεβαίωσε και ο 25χρονος Σύριος ο οποίος προανακριτικά δήλωσε ότι πράγματι είχε μιλήσει με τον αλλοδαπό συνεργάτη, ο οποίος του είπε να έρθει στη Ρόδο και εδώ θα συναντούσε μία γυναίκα η οποία θα τον βοηθούσε να ταξιδέψει για τη Γερμανία.

Ο 25χρονος δήλωσε πως πριν έρθει στο νησί μας συνάντησε έναν άλλο συνεργάτη του αλλοδαπού ο οποίος και έδωσε σε αυτόν και σε ένα ακόμη άτομο με το οποίο ταξίδεψαν μαζί, δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τον Πειραιά για Ρόδο. Επιπλέον του έδωσε και τις πλαστές ελληνικές ταυτότητες τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τον 34χρονο εξεταζόμενος από τις λιμενικούς έχει δηλώσει ότι τρεις μήνες πριν, τον προσέγγισε η 35χρονη και του πρότεινε να την βοηθήσει, προκειμένου να διευκολύνουν αλλοδαπούς που φεύγουν από τη χώρα τις έναντι του ποσού των 100 ευρώ για κάθε διευκόλυνση και του έδωσε το τηλέφωνό της για να επικοινωνούν.

Ο 34χρονος έπρεπε να αγοράζει τα αεροπορικά εισιτήρια τα οποία εκδίδονταν στο όνομά του και εν συνεχεία να τα δίνει στην 35χρονη η οποία και τα κρατούσε. Ο 34χρονος Έλληνας παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε παρόμοια περιστατικά που έγιναν σε Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο.

Τέλος η 35χρονη είπε πως όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2017 όταν ένα άτομο Συριακής καταγωγής της πρότεινε να τον βοηθάει να κανονίζουν την παράνομη έξοδο από τη χώρα αλλοδαπών έναντι 100 ευρώ τη φορά.

Η 35χρονη θα έπρεπε να μεταβαίνει μετά από εντολή του παραπάνω αλλοδαπού συνεργάτη σε νησιά, να αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια για λογαριασμό αλλοδαπών και στη συνέχεια να τους τα παραδίδει.

Σε ό,τι αφορά τον 34χρονο, είπε ότι τον γνώριζε από κοινή παρέα που είχαν και επιβεβαίωσε ότι εκείνη του ζήτησε να την βοηθήσει, ενώ πρόσθεσε ότι και αυτή κατά το παρελθόν έχει βοηθήσει αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα για το εξωτερικό τόσο από τη Σαντορίνη όσο και από τη Ζάκυνθο.

Στην κατοχή του 25χρονου Σύριου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων αμφιβόλου γνησιότητας, 900 ευρώ, 500 δολάρια Αμερικής και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ ο 34χρονος Έλληνας κατείχε ένα κινητό τηλέφωνο, δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Σαντορίνη για Πειραιά  για τις 29 Ιουνίου 2017, ένα αεροπορικό εισιτήριο από Θεσσαλονίκη για Ρόδο για τις 6 Αυγούστου 2017 σε άλλο όνομα από το δικό του, και μία απόδειξη. Τέλος η 35χρονη κατείχε μία ελληνική ταυτότητα, ένα κινητό τηλέφωνο, 4 κάρτες sim, 4 φωτογραφίες διαβατηρίου, 150 ευρώ και 360 κορώνες Σουηδίας.