Δώδεκα μήνες φυλάκιση στην δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο

Ποινή φυλάκισης ενός έτους επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στην Δήμαρχο Κάσου κ. Μαρία Τσανάκη αλλά και στον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Νικολάου για την υπόθεση της φύλαξης των ζώων στον ζωολογικό κήπο του νησιού.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6 μηνών σε κάθε έναν από τους κατηγορούμενους αλλά ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Ιώαννης Χαρίτος αιτήθηκε από το δικαστήριο η ποινή να είναι εφέσιμη, ώστε να μπορέσει η υπόθεση να εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή στον καθένα.

Ενώπιον του δικαστηρίου τόσο η Δήμαρχος Κάσου όσο και ο Αντιδήμαρχος περιέγραψαν τις δυσκολίες που υπάρχουν σε μικρά νησιά όπως η Κάσος ακόμη και για τους κατοίκους του και τόνισαν πως εκείνοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα από μόνοι τους καθώς εκτελούν τις αποφάσεις που παίρνει το δημοτικό συμβούλιο.

Οι ίδιοι είπαν πως προσπάθησαν και συνέχισαν την προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης διαβίωσης των ζώων και πως ακόμη και για αυτό υπήρχαν διαδικαστικές δυσκολίες με τον επίτροπο.

Η κα Δήμαρχος είπε επίσης πως κανένας σύλλογος δεν της ζήτησε να μεταφερθούν τα ζώα από το νησί με δικά του έξοδα και πως αυτό ήταν δύσκολο να γίνει αφού δεν διέθεταν ταυτότητες αλλά ούτε τα δέοντα για την ασφαλή μεταφορά τους.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων με την αναγνώριση ελαφρυντικού, πρόταση που έγινε αποδεκτή αφού το δικαστήριο αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας για την Δήμαρχο και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για τον Αντιδήμαρχο.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελία που έγινε από το Σύλλογο Φιλοζωικής της περιοχής μας αλλά και αντίστοιχο σύλλογο της πρωτεύουσας και αφορά τα ζώα που φιλοξενούνταν στον  ζωολογικό κήπο του νησιού και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2015 έως και το Μάιο του 2017, η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος ως ιδιοκτήτες ζώων και αρμόδιοι του Δήμου Κάσου για την ευζωία ζώων που βρίσκονταν στην κατοχή τους σε ζωολογικό πάρκο του Δήμου, με πρόθεση φέρονται να κακοποίησαν ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών καθώς δεν τους προσέφεραν την κατάλληλη και επαρκή τροφή, νερό  και στοργή ούτε εξασφάλιζαν ένα άνετο, υγιεινό και προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσής τους κατάλυμα ούτε τους χορηγούσαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα παρακολούθησης.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με όσα τους καταλογίζονται, οι παραλείψεις τους αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη  βάναυση μεταχείριση των ζώων.

Σημειώνεται πως ο ζωολογικός κήπος του Δήμου φέρεται να μην είχε και την απαραίτητη άδεια, ενώ σε αυτόν φιλοξενούνταν πόνυ, άλογα, γαϊδουράκια, μία στρουθοκάμηλος, και διάφορα πουλιά.