Προτάσεις για την αναβάθμιση λειτουργίας των λαϊκών αγορών

Οι προτάσεις του κ. Γιάννη Γιαννακάκη, εκπροσώπου της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.», για την αναβάθμιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην πόλη της Ρόδου, έρχονται για συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο, ο κ. Γιαννακάκης, έχει θίξει κατά καιρούς στο δ.σ. και μπήκε στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης με εισηγητή τον ίδιο.
Εκείνο που προτείνει ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας είναι η λαϊκή αγορά να εξακολουθεί να γίνεται τέσσερις φορές την εβδομάδα στην πόλη, ωστόσο ως μόνιμος χώρος της να οριστεί η πλατεία Ταξιαρχών στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου επειδή εκεί υπάρχουν οι υποδομές.
Όπως τονίζει, τόσο η οδός Βύρωνος όσο και η οδός Πτολεμαίων στην Ανάληψη, είναι ακατάλληλες για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς, δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές και δημιουργούν οχλήσεις.

Αναλυτικά, αναφέρει στην εισήγησή του ο κ. Γιαννακάκης:
«Κύριοι Συνάδελφοι,
Πριν μερικά χρόνια εισηγήθηκα στο Δ.Σ. τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.
Ευθέως πρότεινα τότε και το προτείνω και τώρα ενώπιόν σας ότι η Λαϊκή Αγορά πρέπει να λειτουργεί στην Πόλη μας εβδομαδιαίως τέσσερις (4) φορές όπως και σήμερα, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να είναι στον ίδιο χώρο στην περιοχή Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα στην Πλατεία Ταξιαρχών.
Ως γνωστόν, εκεί διαχρονικά έγιναν έργα υποδομής και πολλές παρεμβάσεις και λειτουργεί σήμερα κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα και είναι ανάγκη να γίνουν τώρα κάποιες βελτιώσεις, ώστε ο χώρος να γίνει καλύτερος και λειτουργικότερος.

Και ενώ έγιναν τα παραπάνω, συνεχίζουμε τις άλλες δύο (2) φορές, κάθε Πέμπτη να λειτουργεί στην οδό Βύρωνος και κάθε Παρασκευή στην οδό Πτολεμαίων στην Ανάληψη.
Οι δύο αυτοί χώροι στερούνται παντελώς κάθε έργου υποδομής και αναγκάζονται οι έμποροι-παραγωγοί να μετακινούν τους πάγκους τους. Επιπρόσθετα, δημιουργούνται στην οδό Βύρωνος τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα και υποβαθμίζεται ο χώρος του Σταδίου καθώς και της Μεσαιωνικής Τάφρου.
Το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο της οδού Πτολεμαίων στην Ανάληψη, όπου επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο κυρίως στη συμβολή των οδών Κων/νου Υδραίου και Πτολεμαίων.

Γι’ αυτό Κύριοι Συνάδελφοι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να πάμε στο «δια ταύτα» και να αποφασίσουμε, αφού πρώτα δεσμευτούμε ότι θα κάνουμε τις πρόσθετες απαραίτητες παρεμβάσεις στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου προς όφελος των πωλητών-παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών. Οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι οι εξής:
1. Ασφαλτοτάπητας στην οδό Ταξιαρχών κατά μήκος από την είσοδο του Κοιμητηρίου έως την Λεωφ. Καλλιθέας.
2. Ασφαλτοτάπητας όπου χρειάζεται εντός του χώρου της Λαϊκής για να απαλειφθούν τα αόρατα εξογκώματα και να κυκλοφορούν οι καταναλωτές πιο άνετα και καλύτερα μετακινώντας με ευκολία και τα καροτσάκια τους.

3. Στο χώρο των ιχθυοπωλών να τοποθετήσουμε 5-6 γούρνες –σκάφη για κάθε Ιχθυοπώλη με αντίστοιχη υδροδότηση και αποχετευτική υποδομή, ώστε τα υγρά απόβλητα, που σήμερα ρυπαίνουν τον χώρο και χύνονται χύμα στο έδαφος, να οδηγούνται στο αποχετευτικό δίκτυο (που θα επιληφθεί άμεσα η ΔΕΥΑΡ). Γίνονται στο ρυπογόνο αυτό χώρο τα πιο δυσμενή σχόλια και από ντόπιους συμπολίτες μας, αλλά και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Λαϊκή Αγορά.
4. Να μελετήσουν σοβαρά οι υπηρεσίες για την εξεύρεση και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης πέριξ της Λαϊκής, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες καταναλωτές, αλλά και οι πωλητές-παραγωγοί.
5. Να δημιουργηθούν στον κατάλληλο χώρο σύγχρονες τουαλέτες προς  εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών-επισκεπτών, αλλά και των εμπόρων-παραγωγών.

Τέλος αγαπητοί Συνάδελφοι, εάν τα ανωτέρω υιοθετηθούν και προχωρήσουν, κάνουμε ακόμα ένα βήμα και θα αποτελέσουν την βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου για να αποκτήσει η Πόλη μας μια αναβαθμισμένη Λαϊκή Αγορά που θα ανταποκρίνεται στον πολιτισμό της και την τουριστική της παράδοση».