Μάνος Κόνσολας: Η Κάσος κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό το Νοέμβριο

Μάνος Κόνσολας: Η Κάσος κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό το Νοέμβριο

Μάνος Κόνσολας: Η Κάσος κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό το Νοέμβριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 147 ΦΟΡΕΣ

Δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική η Απάντηση του Υπουργού Υγείας στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, για το πρόβλημα του γιατρού στην Κάσο.

Ο κ. Κόνσολας είχε επισημάνει τον υπαρκτό κίνδυνο να βρεθεί χωρίς γιατρό το νησί το Νοέμβριο λόγω του γεγονότος ότι ολοκληρώνεται η θητεία του οπλίτη γιατρού που καλύπτει σήμερα τις ανάγκες της δημόσιας υγείας στην Κάσο.

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι ο ειδικευμένος γιατρός που υπηρετούσε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου έχει μετακινηθεί, εδώ και μήνες, χωρίς να υπάρξει αναπλήρωσή του.

Στην απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα, ο Υπουργός Υγείας περιορίζεται μόνο στην αναφορά για την προκήρυξη 768 θέσεων γιατρών, αλλά δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για την επόμενη μέρα της 13ης Νοεμβρίου, κατά την οποία λήγει η θητεία του οπλίτη γιατρού που υπηρετεί σήμερα στην Κάσο.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει προετοιμαστεί, ούτε έχει λύση για το υπαρκτό ενδεχόμενο να μείνει η Κάσος χωρίς γιατρό το Νοέμβριο.

Η προκήρυξη θέσης δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει γιατρός που θα δεχθεί να τοποθετηθεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου.

Ούτε, φυσικά, αποτελεί λύση η μετακίνηση γιατρού υπαίθρου από την Κάρπαθο, όπου και εκεί οι δομές υγείας είναι υποστελεχωμένες και υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά χωρίς γιατρό.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να δει τις ρεαλιστικές λύσεις που υπάρχουν για να μη μείνει η Κάσος χωρίς γιατρό.

Μία από αυτές, είναι η υποβολή αιτήματος, τώρα και όχι κατόπιν εορτής, προς το Υπουργείο Άμυνας για την τοποθέτηση οπλίτη γιατρού πριν τις 13 Νοεμβρίου που λήγει η θητεία του οπλίτη που σήμερα καλύπτει τις ανάγκες δημόσιας υγείας της Κάσου».

To πλήρες κείμενο της Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής και η Απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Υγείας:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση τοποθέτηση γιατρού στην Κάσο»

Κύριε Υπουργέ,

Η μετάθεση του μοναδικού γιατρού που υπηρετούσε στο Πολυδύναμο Ιατρείο της Κάσου, αφήνει το νησί χωρίς γιατρό.

Ο στρατεύσιμος ιατρός που καλύπτει, αυτή τη στιγμή, τις ανάγκες του νησιού, είναι δεδομένο ότι αποχωρεί και αυτός με τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας.

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να ιεραρχήσει ορθολογικά τις τοποθετήσεις ή αποσπάσεις γιατρών στις νησιωτικές περιοχές.

Όφειλε να έχει τοποθετήσει νέο γιατρό στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Κάσου και στη συνέχεια να εγκρίνει τη μετακίνηση του γιατρού που υπηρετούσε εκεί.

Με δεδομένο ότι είμαστε ήδη στη θερινή περίοδο και ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται, μαζί με τις ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας, το Υπουργείο Υγείας οφείλει να προχωρήσει στην άμεση τοποθέτηση γιατρού στην Κάσο.

Είναι στοιχειώδης και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους κατοίκους του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»