Η σεζόν στα μίνι θα κλείνει με All Star Game!

Το τουρνουά μίνι που διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή ΕΟΚ Δωδεκανήσου είχε ως σκοπό του την ανάπτυξη του αθλήματος και τη δημιουργία ευκαιριών για όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες των μικρών παιδιών, ηλικίας έως δώδεκα ετών.

Τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από τα ίδια τα παιδιά αλλά και από τα σωματεία τους καθώς και από τους γονείς και φίλους τους.

Φυσικά, πέρσι δεν έλειψαν τα «παρατράγουδα» κατά τη διάρκεια της σεζόν, με αποκορύφωμα τη διακοπή του τουρνουά, την απόφαση των διαιτητών να μη σφυρίζουν στα παιχνίδια, επικαλούμενοι έλλειψη μελών, και την επανέναρξή του με γυμναστές να κάνουν τους ρέφερι και τις σχετικές μουρμούρες που μία τέτοια κίνηση έχει ως επακόλουθο.

Επιδιώκοντας κάτι καλύτερο για τα μίνι, οι περιφερειακοί προπονητές της ΤΕ ΕΟΚ Δωδ/σου, Δημήτρης Τζομάκας, Γιώργος Χατζηκαλημέρης και Βενέτης Θωμίδης, κατέθεσαν στη διοργανώτρια τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το τουρνουά κι έχουν ως εξής:

1η πρόταση: Διεξαγωγή κατά τόπους (Ρόδο και νησιά) τουρνουά, με τις συμμετέχουσες ομάδες να παίζουν όλες με όλους μέσα σ’ ένα Σαβ/κο, δύο ή τρεις φορές μέσα στη σεζόν, χωρίς να προσμετρώνται τα αποτελέσματα σε βαθμολογία ενώ θα λαμβάνονται υπόψη μόνο ο χρόνος και τα ομαδικά φάουλ.

Με τη λήξη του εκάστοτε αγώνα, κάθε προπονητής θα σημειώνει σε ειδικό έντυπο τρία ονόματα αθλητών που κατά τη γνώμη του διακρίθηκαν στο παιχνίδι από την αντίπαλη ομάδα και όχι τη δική του. Με τον τρόπο αυτό, θα στελεχωθούν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου δύο all star ομάδες, μία από τη Ρόδο και μία από το βόρειο συγκρότημα, με δεκαπέντε επίλεκτους αθλητές-τριες στην κάθε μία.

Η πρόταση περιλαμβάνει την καταβολή παραβόλου συμμετοχής 50€ για τα έξοδα διεξαγωγής του all star game.

2η πρόταση: Ισχύει η διεξαγωγή του τουρνουά όπως έχει καθιερωθεί ως τώρα (αγώνες με βαθμολογία, φάιναλ φορ κλπ.) όμως ο προπονητής της κάθε ομάδας θα πρέπει να συμπληρώσει και πάλι το ειδικό έντυπο με τους διακριθέντες του αντιπάλου, προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με τα ονόματα αθλητών-τριών για τη διεξαγωγή του all star game στο τέλος της σεζόν. Ισχύει στην πρόταση και το παράβολο συμμετοχής.

Προτεινόμενοι κανόνες
Οι αθλητές/τριες θ’ αγωνίζονται με δελτίο της ΕΟΚ ή πιστοποιητικό γέννησης με φωτογραφία και φυσικά την Κάρτα Υγείας.

Συμμετοχή ενός διαιτητή κι ενός κριτή (χρονομέτρη) αφιλοκερδώς. Σε περίπτωση άρνησης από τους συνδέσμους, θα χειρίζονται το χρονόμετρο παράγοντες και θα σφυρίζουν προπονητές.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αγόρια και κορίτσια γεννηθέντα το 2006 και νεότερα.
Χρήση συνθετικής ή δερμάτινης μπάλας Νο6 για τα αγόρια και Νο5 για τα κορίτσια.
Κάθε σωματείο θα συμμετέχει με μία ομάδα έως 15 ατόμων. Θα εκδοθούν ειδικά Φ.Α. Θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση και των 15 αθλητών/τριών σε κάθε αγώνα, με υποχρεωτική συμμετοχή όλων στα πρώτα τρία δεκάλεπτα.

Αν μία από τις δύο ομάδες δηλώσει δέκα αθλητές/τριες, τότε και η αντίπαλη ομάδα θ’ αγωνιστεί με τον ίδιο αριθμό αθλητών/τριών. Αν μία ομάδα δηλώσει κάτω από δέκα αθλητές/τριες, η ομάδα θα μηδενίζεται και ο αντίπαλος θα κερδίζει άνευ αγώνος με σκορ 20-0. Τα έξοδα διεξαγωγής του αγώνα θα καταβάλλονται από το σωματείο που μηδενίζεται.

Ο αγώνας θα διεξάγεται προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι αθλητές/τριες και των δύο ομάδων με τις συνέπειες της όποιας παράλειψης από παράγοντες, προπονητές, γονείς ή αθλητές. Ο μηδενισμός θα κατακυρώνεται από την ΤΕ ΕΟΚ και όχι στο γήπεδο.

Κάθε αγώνας θα διαρκεί συνολικά σαράντα λεπτά (τέσσερα δεκάλεπτα). Ο χρόνος θα σταματά στις βολές και τα τάιμ άουτ. ΜΟΝΟ στο τελευταίο λεπτό κάθε δεκαλέπτου ο χρόνος θα σταματά ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Σε κάθε περίοδο θα δίνεται ένα τάιμ άουτ στο 5λεπτο.

Συμβουλές για μεγαλύτερα οφέλη
Προτρέπονται οι συμμετέχουσες ομάδες:
Να μην εφαρμόζουν καμία μορφή άμυνας ζώνης ή zone press με «παγίδες» ή οποιαδήποτε παραλλαγή της.
Ν’ αποφεύγουν τα screen στην μπάλα (pick ‘n’ roll).

Ν’ αποφεύγουν την πίεση σε όλο, στα τρία τέταρτα ή στο μισό γήπεδο, όταν η διαφορά στο σκορ είναι μεγάλη.

Σε περίπτωση μη τήρησης των προαναφερόμενων, ο διαιτητής να κάνει μία παρατήρηση στον προπονητή. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο αγώνας να διακόπτεται, να εκτελούνται δύο ελεύθερες βολές από την αντίπαλη ομάδα με κατοχή μπάλας. Η ποινή να εφαρμόζεται όσες φορές επαναλαμβάνεται η παράβαση.

Προτείνεται, όταν είναι αναγκαίο, άμυνα man to man στο μισό γήπεδο (man to man press) στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Επιτρέπεται σε σωματεία που δεν θα κατεβάσουν ομάδες μίνι κοριτσιών, να συμπεριλάβουν στο τμήμα μίνι αγοριών μέχρι πέντε κορίτσια, γεννηθέντα το 2006 και νεότερα.