Το ταλέντο της φωτογραφίας  βρίσκεται στα γονίδιά τους

Το ταλέντο στη φωτογραφία είναι κληρονομικό! Δύο νέες κοπέλες, γόνοι γνωστών οικογενειών της Ρόδου στο χώρο της φωτογραφίας, συνεχίζουν την παράδοση δεκαετιών!

 

Πρόκειται για την Αναστασία Γιαλλουράκη και τη Μαρία Πάχου, οι οποίες πριν μερικές ημέρες ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους (σε επίπεδο Bachelor) και συνεχίζουν για 4η χρονιά την ενασχόλησή τους με τη φωτογραφία!


Φανερά συγκινημένες και ενθουσιασμένες οι δύο κοπέλες μίλησαν στη «Ροδιακή» για τους λόγους που τις ώθησαν να ακολουθήσουν το «οικογενειακό» επάγγελμα αλλά και όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα!


«Πολλοί λένε ότι από τους γονείς μας κληρονομούμε μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Εγώ από ό,τι φαίνεται κληρονόμησα και την αγάπη των Πάχων για τη φωτογραφία» μας λέει η Μαρία Πάχου!


«Από μικρό παιδάκι βρισκόμουν στο εργαστήριο του πατέρα μου και στο φωτογραφικό αρχείο του παππού μου Αντώνη. Παρατηρούσα τις φωτογραφικές του μηχανές και έκανα πως τραβούσα φωτογραφίες. Σε ηλικία 14 χρονών ο πατέρας μου, μου πήρε δώρο την πρώτη μου κάμερα, τότε κατάλαβα ότι δεν θέλω να κάνω τίποτα άλλο από το να βγάζω φωτογραφίες! Ήθελα να γίνω φωτογράφος! Στα 17 μου παρακολουθώ μαθήματα σκοτεινού θαλάμου, αυτή η μαγεία των 10 δευτερολέπτων που στο λευκό χαρτί εμφανίζεται το είδωλο, με έκανε να εξαφανίσω ό,τι ενδοιασμό είχα για το εάν αυτό το επάγγελμα μου ταιριάζει.

 

Έτσι μετά το σχολείο πηγαίνω στην Αθήνα για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Ξεκίνησα να φοιτώ στο κολλέγιο AKTO Art & Design. Με πολύ κόπο αλλά και πάθος για αυτό που κάνω κατάφερα να πάρω First Class BA (Honours) Degree in Photography. Ως απόφοιτη πλέον χαράζω τη  δική μου επαγγελματική πορεία» καταλήγει η Μαρία.


Αλλά και η Αναστασία Γιαλλουράκη, γεννημένη στη Ρόδο το 1996 από γονείς φωτογράφους σε ηλικία 17,5 χρόνων σπουδάζει φωτογραφία  στην Αγγλία στο Preston, όπου κατάφερε και τελείωσε το A levels. Συνεχίζει τις σπουδές της στην Αθήνα στη σχολή focus  για 2 χρόνια, ενώ παράλληλα με βοήθεια της σχολής,  έκανε την  πρακτική της στο ίδρυμα Νιάρχος και ίδρυμα Κακογιάννη. Αποφασίζει να κάνει την προσπάθειά της  στη σχολή  ΑΚΤΟ και  Μiddlesex University ώστε να μπει στο τρίτο έτος του πτυχίου και να αποκτήσει το BA  Bachelor και τα κατάφερε όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο υπεύθυνος καθηγητής της κ. Άλκης Ξανθάκης «Ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα και το κέρδισα, κατόρθωσε όχι μόνο να μπει, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στη σχολή μας,  αλλά και να είναι από τις πρώτες»!


Μιλώντας στη «Ροδιακή» η Αναστασία μας λέει: «Η οικογένειά μου έχει μακρόχρονη παράδοση στη φωτογραφία και έτσι κληροδότησε σε εμένα τη λατρεία για την απαθανάτιση προσώπων, τοπίων και κυρίως προσωπικών σημαντικών στιγμών!


Συνεχίζω λοιπόν και εγώ με τη  σειρά μου, με αγάπη και αφοσίωση αυτό που αγαπάω από μικρό παιδί. Έχοντας λοιπόν μια μηχανή στα χέρια μου από τότε  που θυμάμαι τον εαυτό μου, και προσπαθώντας να αποτυπώσω σε μια φωτογραφία κάθε στιγμή που θεωρούσα σημαντική, είτε ήταν σε δουλειά μαζί με τον πατέρα και τη μητέρα μου, είτε αυτό ήταν σε μια εκδρομή!


Και αυτό συνεχιζόταν για χρόνια ώσπου το 2014 ξεκίνησα τις σπουδές μου  στη φωτογραφία. Σήμερα, απόφοιτη πλέον από το  BA (Honours) Degree in Photography, είμαι έτοιμη να συνεχίσω την παράδοση της οικογένειάς μου στον καλλιτεχνικό χώρο της φωτογραφίας και να αφοσιωθώ με αγάπη στην τέχνη»!


Η οικογένεια Πάχου
Ο πρώτος που ξεκίνησε να ασχολείται στην οικογένεια της Μαρίας Πάχου με τη φωτογραφία, ήταν ο προπάππους της Φιλήρατος Πάχος του Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν έμπορος υφασμάτων και φωτογράφος στη Σύμη. Ήταν λάτρης της φωτογραφίας και εκείνη την εποχή έφερνε στο μαγαζί του, στη Σύμη, φωτογραφικές μηχανές και ρολά φιλμ όπου τα πουλούσε στους Ιταλούς στρατιώτες. Χάρη στις φωτογραφικές μηχανές η οικογένειά του κατάφερνε να βγάζει τα προς το ζην.


Ακολουθεί ο Αντώνης Πάχος, παππούς της Μαρίας, ο οποίος γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1925 στη Σύμη και ήταν το δεύτερο παιδί του Φιλήρατου Πάχου και της Μαγδαληνής Παντελιάδη. Από την παιδική του ηλικία (16 ετών) μυήθηκε σε αυτή τη μαγική τέχνη της φωτογραφίας και στα τέλη του 1946 μετακομίζει στη Ρόδο, όπου ένα χρόνο αργότερα (το 1947) ανοίγει το πρώτο του επαγγελματικό φωτογραφείο «Φώτο-Ραντάρ» μαζί με τον πατέρα του. Το 1948, ο Αντώνης Πάχος μετακομίζει το εργαστήριό του στην τότε, έρημη πλατεία Κύπρου.


Εκεί το 1986 και σε ηλικία 21 ετών, ξεκίνησε να δουλεύει, πλάι στον πατέρα του Αντώνη, και ο Φιλήρατος Πάχος πατέρας της Μαρίας, ο οποίος μέχρι σήμερα διατηρεί το φωτογραφείο αυτό.


Σε ό,τι αφορά τη Μαρία, από τα 16 της χρόνια ξεκίνησε να εργάζεται στο εργαστήριο του πατέρα της και τότε ήταν που άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας και σκοτεινού θαλάμου. Η συνέχεια ήταν … αναπόφευκτη! Μετά το σχολείο μετακομίζει στην Αθήνα και σπουδάζει, τι άλλο, φωτογραφία!

 

Η οικογένεια Γιαλλουράκη
Αλλά και στην οικογένεια της Αναστασίας, η ενασχόληση με τη  φωτογραφία ξεκινάει πριν από τέσσερις γενιές. Ο προπάππους της, Αλέξανδρος Γιαλλουράκης, μετανάστης από την Αλεξάνδρεια καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, με έφεση στη ζωγραφική και σε κατασκευές ξύλου, ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία στη Σύμη το 1928  και  από το 1935, στη Ρόδο.  


Τα σκήπτρα στην οικογενειακή επιχείρηση θα αναλάβει το 1940 ο Κυριάκος Γιαλλουράκης, ένας από τους τέσσερις γιους του Αλέξανδρου, επαγγελματίας φωτογράφος και ξεναγός.


Αρκετά χρόνια μετέπειτα, το 1984, αυτήν ακριβώς την οικογενειακή πορεία θα ακολουθήσει και ο Αγαπητός Γιαλλουράκης, πατέρας της Αναστασίας, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του (επίσης επαγγελματία φωτογράφο) Κατερίνα Τσαβαρή Γιαλλουράκη, διατηρούν εκείνο το πρώτο μαγαζί (Φώτο Ξενία) που φτιάχτηκε το 1950, αρχικά στο κέντρο της πόλης της Ρόδου (Cairo Pallas) και εν συνεχεία μεταφέρθηκε δίπλα στο σινεμά Παλλάς έως και σήμερα!
Με τέτοια οικογενειακή παράδοση η Αναστασία δεν θα μπορούσε να σπουδάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από... φωτογραφία!


Και τα δύο κορίτσια αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανα για τις ρίζες και την επαγγελματική πορεία των προγόνων τους και είναι έτοιμες να «περάσουν» τη φωτογραφία σε άλλο επίπεδο!

Η Αναστασία Γιαλλουράκη
Η Αναστασία Γιαλλουράκη
Η Μαρία Πάχου
Η Μαρία Πάχου