Και με drone εξοπλίστηκε πλέον ο δήμος Ρόδου

Με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως drone και τρέιλερ για τη μεταφορά υλικών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, εξοπλίστηκε ο Δήμος της Ρόδου μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.

Χθες, ενημέρωσαν σχετικά, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας, ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Αργύρης αλλά και ο αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ Παραρτήματος Ρόδου κ. Κώστας Τζάνος.

Καταρχήν, ο κ. Πάλλας, είπε ότι έπειτα από πολλές προσπάθειες, μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμηθεύτηκαν δύο drone ώστε να εκσυγχρονιστεί το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και να μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα τις πυρκαγιές αφού θα μπορούν να ελέγχουν και να γνωρίζουν ποια μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προμηθεύτηκαν, επίσης, και τέσσερα τρέιλερ ώστε να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση υλικών δασοπυρόσβεσης, πλημμυρών κτλ.  Δεν είναι μόνο αυτά, όμως, αφού ήδη προχωρούν και σε έναν διαγωνισμό προμήθειας υλικών δασοπυρόσβεσης, τα οποία θα μοιράσουν και στις εθελοντικές ομάδες.

Ήδη, ένα από τα τρέιλερ θα το παραχωρήσουν για χρήση στους εθελοντές Σαμαρείτες ούτως ώστε να μπορούν  να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που ο ίδιος είναι πολιτικός προϊστάμενος στην Πολιτική Προστασία, έχουν μία άριστη συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες.

Εκτός από τις παραπάνω προμήθειες, παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις εργολαβίες για αγροτική οδοποιία και μέσα από αυτές γίνονται και κάποιοι καθαρισμοί ρεμάτων σε χωριά που βρίσκονται εντός οικισμού, όπου εντοπίζουν μεγάλη επικινδυνότητα.

Έχουν προμηθευτεί ακόμη γεννήτριες, αντλίες, σκαπανικά και ό,τι χρειάζεται για ν’ ανταποκριθούν.
Όπως ενημέρωσε, στη συνέχεια, ο κ. Αργύρης, ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο IN-PREP, αντικείμενο του οποίου είναι η δημιουργία μίας καινοτόμας ψηφιακής πλατφόρμας ώστε αυτή να μπορεί να διαχειριστεί συστήματα και εργαλεία απαραίτητα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση και διαχείριση καταστροφών και κρίσεων.

Στο έργο αυτό, που έχει ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017, συμμετέχουν 19 φορείς από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα, με συντονιστή το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ)  στο Πολυτεχνείο Αθηνών.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, απορροφήθηκε ένα κονδύλι της τάξεως των 5000 ευρώ για την ώρα, προκειμένου να εξοπλιστεί με τα δύο συστήματα drones που θα χρησιμοποιήσει το Γραφείο στην τελική επίδειξη του συστήματος που θα γίνει την Άνοιξη του 2020 στη Ρόδο και θα περιλαμβάνει το σενάριο «μεγάλη δασική πυρκαγιά εν μέσω προσφυγικής κρίσης».

Τα drones, λοιπόν, θα παρουσιάζουν εικόνα τη χρονική στιγμή που συμβαίνει ένα καταστροφικό γεγονός όπως πλημμύρα, πυρκαγιά ή σεισμός, στον Διοικητή της ΠΥΡ και στο κέντρο επιχειρήσεων του Δήμου. Το σύστημα αυτό θα δοκιμαστεί  9-13 Οκτωβρίου, που θα γίνουν οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του crisis med, της διαχείρισης θυμάτων καταστροφών, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Ρόδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συμμετέχει ενεργά ο Δήμος, ο οποίος είναι και συνδιοργανωτής.

Τέλος, ο κ. Τζάνος ευχαρίστησε τον Δήμο και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας που μέσα από διάφορα προγράμματα που τρέχουν θα τους παραχωρήσουν ένα από τα τρέιλερ εκτάκτων αναγκών και διαθέτοντας οι ίδιοι ένα υπηρεσιακό όχημα του ΕΕΣ θα μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά υλικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.