Οι συνεχιζόμενες ζημιές από τα αδέσποτα κατσίκια απαιτούν την πρόσληψη τριών αγροφυλάκων στη Ρόδο

Του Γεωργίου Β. Παπαγεωργίου

Ο Δήμος Ροδίων, υπεύθυνος αποκλειστικά για το φαινόμενο της συνέχισης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες από τα αδέσποτα κατσίκια, τα οποία συνεχίζουν να αλωνίζουν όλο το νησί, οφείλω να αναγνωρίσω ότι μέσω του αρμοδίου αντιδημάρχου, αρμοδίου και υπεύθυνου για τον πρωτογενή τομέα, κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια, όμως χωρίς συνέχεια και αποτέλεσμα, γιατί η μέθοδος και ο τρόπος θεραπείας αυτού του απαράδεκτου φαινομένου για μένα ήταν λάθος, λανθασμένη.

Αντί ο Δήμος Ροδίων να οδηγήσει ακόμη και με το αυστηρό μέτρο του αυτοφώρου  τον ιδιοκτήτη των αδέσποτων κατσικιών και να τιμωρηθεί αυστηρά αφού αγνόησε προκλητικά όλες τις έγκαιρες και συστηματικές προειδοποιήσεις του Δήμου Ροδίων και να τον υποχρεώσει να έχει εγκαταστάσεις σταυλισμού και άνθρωπο υπεύθυνο για να τις βόσκει, άρχισε να συλλαμβάνει τα αδέσποτα ζώα, κατσίκια, άλογα και άκακα και να τα οδηγεί στο ΣΦΑΓΕΙΟ χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας σύλλογος προστασίας όπως αυτός των ΣΚΥΛΩΝ.

Τα ζώα που συλλαμβάνονται επειδή είναι μεν αδέσποτα, αλλά άκουσον άκουσον ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ, φέρουν στα αυτιά τους μια ειδική πινακίδα απ’ όπου μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει τον ιδιοκτήτη των ζώων και να οδηγήσει αυτό το ανθρώπινο όμως λογικό -“ζώο”- ενώπιον πάσης αρμοδίας αρχής και να υποστεί τις συνέπειες που νομίμως προβλέπονται, ενώ παράλληλα να υποχρεωθεί αμέσως στην πληρωμή των όσων ζημιών έχουν προξενήσει τα ζώα του, όπως υποχρεούται να το κάνει υπό μορφή προστίμου όποιος βασανίζει ζώα.

Επειδή κατάγομαι από χωριό, το Βάτι της Ν. Ρόδου, το οποίο μαστίζεται από τις αδέσποτες κατσίκες που κατέστρεψαν τις ελιές μας και άλλα, γνωρίζω ότι ο μόνος τρόπος θεραπείας του κακού και επιζήμιου αυτού φαινομένου είναι η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ, στους πρώην Δήμους Ν. Ρόδου, Αταβύρου και Πεταλούδων, εποχιακών, ή εν ανάγκη να συμβάλλει και η Περιφέρεια, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση συνεργασίας, αφού και η ίδια, λέει ότι ενδιαφέρεται και έτσι είναι για την πρόοδο στον πρωτογενή τομέα.

Βρέθηκα δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση παρ’ ότι συμμορφώθηκα στην υπόδειξη του τότε γεωπόνου του Δήμου Ν. Ρόδου ότι η μόνη λύση είναι η περίφραξη, να βρω κατ’ επανάληψη την πόρτα ανοικτή και την περίφραξη κομμένη και μέσα στο κτήμα μου ολόκληρο κοπάδι από κατσίκες και οι ζημιές ανυπολόγιστες και για μια στιγμή σκέφτηκα να ΑΥΤΟΔΙΚΗΣΩ, όμως γνωρίζοντας τις συνέπειες απλώς τις έδιωξα και έκλεισα την πόρτα. Τι άλλο να κάνω; Όχι εγώ, αλλά ο Δήμος;