Γυναίκα στο τιμόνι των λεωφορείων της ΡΟΔΑ!

Γυναίκα στο τιμόνι  των λεωφορείων της ΡΟΔΑ!

Γυναίκα στο τιμόνι των λεωφορείων της ΡΟΔΑ!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8472 ΦΟΡΕΣ

Η Σωτηρία Παληού, μετά την πρώτη έκπληξη, απολαμβάνει το θαυμασμό του επιβατικού κοινού

Μια γυναίκα στο τιμόνι ενός λεωφορείου δεν είναι κάτι που κάποιος συναντά συχνά.

Κυρίως όταν είναι όμορφη και ξανθιά όπως η Σωτηρία Παληού, η μία από τις δύο γυναίκες οδηγούς σε λεωφορεία της Δημοτικής Επιχείρησης ΡΟΔΑ, η οποία κάνει τους επιβάτες να εκπλήσσονται στην αρχή ανεβαίνοντας στο λεωφορείο και στη συνέχεια να την θαυμάζουν.

Την συνάντησα στο διάλειμμά της που έγινε ακόμα μικρότερο γιατί είχε μποτιλιάρισμα στο δρόμο προς το κέντρο της πόλης και λίγο πριν ανοίξει πάλι τις πόρτες να μπει το επιβατικό κοινό, μου είπε για τη στήριξη που της παρέχει η ΡΟΔΑ και οι συνάδελφοί της, για την αποδοχή του κόσμου και για το γεγονός ότι φρόντισε να μάθει παραπάνω για τ΄ αυτοκίνητα στο νυχτερινό σχολείο από όπου πήρε πτυχίο μηχανικού αυτοκινήτων και συνεχίζει και γι’ άλλο πτυχίο!

Γυναίκες δυναμικές, με χαμόγελο, που αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα και με πλήρη αποδοχή.

ΕΡ. Ασυνήθιστο για μια γυναίκα να είναι οδηγός λεωφορείου. Πάντα αυτό θέλατε να κάνετε;

Είναι το δεύτερο οκτάμηνο για εμένα στη ΡΟΔΑ. Αν δεν το αγαπάς αυτό το επάγγελμα, δεν το κάνεις. Το είχα χρόνια στο μυαλό μου. Έχω τελειώσει βοηθός ακτινολόγου, εργάστηκα για ένα διάστημα, αλλά με γοήτευαν πάντα οι δρόμοι, κι όταν έπρεπε να δουλέψω για βιοποριστικούς λόγους, αποφάσισα ότι θέλω να κάνω αυτό.

ΕΡ. Από πότε οδηγείτε, τι τιμόνι πιάσατε πρώτα στα χέρια σας;

Πολύ μικρή, το φορτηγό του πατέρα μου. Πιο πριν στα έντεκά μου, ξεκίνησα να οδηγώ το αγροτικό αυτοκίνητό του, στη Λαμία όπου μεγάλωσα. Το φορτηγό το έπιασα στα 14-15 μου.

ΕΡ. Οι επιβάτες τι σας λένε, είστε μια έκπληξη γι αυτούς!

Όλων των ηλικιών από μικρά παιδιά έως τους ηλικιωμένους, οι επιβάτες είναι έως και συγκινητικοί απέναντί μου. Κάποιοι μου έχουν φέρει από λουλούδια μέχρι σοκολάτες ακόμα και θέλουν να βγάλουν και φωτογραφία μαζί μου. Είναι χαρούμενοι και εκδηλώνονται πολύ θετικά. Και οι τουρίστες ακόμα μου χαμογελούν και με χαιρετάνε.

ΕΡ. Οι συνάδελφοί σας στη ΡΟΔΑ σας εμπιστεύτηκαν γρήγορα;
Βεβαίως και με βοήθησαν, με υποστήριξαν, με σέβονται, με αγαπάνε. Έχω κάνει φιλίες με συναδέλφους μου, αναγνωρίζουν τη δουλειά μου.

ΕΡ. Οι άντρες οδηγοί, στο δρόμο σας αντιμετωπίζουν το ίδιο;
Κάποιοι, ευτυχώς ένα πολύ μικρό ποσοστό, είναι λίγο δύσπιστοι. Αν υπάρχει μποτιλιάρισμα, κακό παρκάρισμα και δεν χωράω να περάσω με το λεωφορείο, υπάρχει μια δυσπιστία από τους άντρες οδηγούς. Αν πρέπει να μετακινήσουν το όχημά τους, θέλουν να βεβαιωθούν οι ίδιοι ότι δεν χωράω και να το μετακινήσουν στη συνέχεια. Δεν με πειράζει πλέον αυτό, τον πρώτο καιρό όμως στενοχωριόμουνα.

ΕΡ. Τι σας θυμώνει στους δρόμους, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;
Το μποτιλιάρισμα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Επηρεάζει το δρομολόγιο και με γεμίζει άγχος γιατί θέλω να είμαι στην ώρα μου και με ασφάλεια στα σημεία που πρέπει. Και η συμπεριφορά των οδηγών γενικώς δεν είναι η καλύτερη. Δε σέβονται και περισσότερο μια γυναίκα στο τιμόνι. Από τα δέκα μηχανάκια και μηχανές, τα οκτώ με προσπερνάνε από δεξιά. Κι όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και στις στάσεις που σταματώ. Μερικές φορές υπάρχει εκνευρισμός, τους κορνάρω, άλλοι κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, άλλοι κάνουν χιούμορ… Η απροσεξία γενικά είναι το πρόβλημα.

ΕΡ. Ήταν κάποια φορά που φοβηθήκατε, κάποια φορά που συνέβη κάτι στο δρόμο;
Σε μια καταιγίδα που κράτησε λίγα λεπτά, αλλά ήταν πολύ έντονη. Σταμάτησα το λεωφορείο στην άκρη δεξιά, να περάσει το κακό και όλοι οι επιβάτες συμφώνησαν μ΄ αυτό που έκανα.

ΕΡ. Πήγατε και νυχτερινό σχολείο για να μάθετε για τ΄ αυτοκίνητα, γίνατε και μηχανικός αυτοκινήτων!Όχι ότι έγινα μηχανικός, πτυχίο πήρα. Φοίτησα για τρία χρόνια στο τμήμα μηχανικών αυτοκινήτου, του νυχτερινού ΕΠΑΛ Ρόδου γιατί ήθελα να αποκτήσω κάποιες γνώσεις μηχανικές, να εμβαθύνω και να αντιλαμβάνομαι περισσότερα πράγματα για τη δουλειά μου.

ΕΡ. Και τώρα συνεχίζετε με το νυχτερινό σχολείο. Τι σπουδάζετε τώρα;
Γράφτηκα πάλι. Είμαι στο τμήμα πληροφορικής. Η τεχνολογία εξελίσσεται και θέλω να μαθαίνω, να παρακολουθώ τις εξελίξεις.

ΕΡ. Τι δρομολόγια κάνετε συνήθως. Είστε στην πόλη;
Συνήθως είμαι στην πόλη. Χθες όμως, για παράδειγμα πήγα Αεροδρόμιο, Κοσκινού, Φιλέρημο…

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος