Τα ακίνητα σε Βάρη και  Καλαμώνα ζητά ο δήμος Ρόδου

Τις εκκρεμότητες που έχει ο Δήμος Ρόδου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσαν, χθες, στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινοτικών πόρων  κ. Χαράλαμπο Κασίμη, ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και πρωτογενούς τομέα, Γιώργος Πόκκιας. Άμεσα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση και με το νέο Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Γ.Γ. έγινε δεκτός, χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, από τον Δήμαρχο-ο οποίος ήταν παρών αρχικά στη συζήτηση-και τον κ. Πόκκια. Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος στη «Ρ», του έθεσαν τα ζητήματα που είναι ανοιχτά, δυστυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως είπε. Ο ίδιος, έκανε λόγο για θέματα ζωτικής σημασίας για τον Δήμο, όπως είναι, βέβαια, η παραχώρηση των δύο ακινήτων της Βάρης και του Καλαμώνα, μια ιστορία που τραβάει ήδη έξι-επτά χρόνια.

Έθεσαν, επίσης, το ζήτημα των νέων αγροτών και των κινήτρων που πρέπει να δοθούν για να μπορέσουν νέοι αγρότες να έχουν γη και να ενταχθούν στα προγράμματα διότι όπως και ο ίδιος ο κ. Κασίμης είπε, δυστυχώς δεν απορροφήθηκαν από την περιοχή μας όλα τα χρήματα τα οποία προορίζονταν για νέους αγρότες.

Του έκαναν, λοιπόν, προτάσεις πώς μπορεί στο μέλλον αυτό να αλλάξει και να μη χάνονται πόροι κρίσιμοι για τον πρωτογενή τομέα στο νησί μας, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι πόροι θα πρέπει να διοχετευθούν υποστηρικτικά και στον τουρισμό, με τη διασύνδεση τουρισμού και γεωργίας.

Η λειτουργία της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ.)  και ο κρίσιμος ρόλος που παίζει στην τοπική ανάπτυξη, αποτέλεσε ένα ακόμη αντικείμενο της συζήτησης. Ο κ. Πόκκιας παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί η Αναπτυξιακή και με παραπάνω πόρους, διότι σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα στην παρούσα προγραμματική περίοδο ήταν πολύ λιγότεροι οι πόροι που διαχειρίστηκε η ΑΝ.ΔΩ.

Όπως είπε ακόμη ο Αντιδήμαρχος, όλα αυτά, επειδή υπάρχει και αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο, συμφώνησαν να τεθούν στο νέο Υπουργό, είτε την επόμενη εβδομάδα που θα μεταβούν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, είτε αμέσως μετά.

Έτσι, οι εκπρόσωποι του Δήμου αναμένεται να έχουν μία συνάντηση με τον Υπουργό που θα αναλάβει να τη συντονίσει ο ίδιος ο Γ.Γ. και ο κ. Πόκκιας ευελπιστεί, από τη στιγμή που ο ίδιος υιοθετεί τις θέσεις του Δήμου, οι προτάσεις που θα θέσουν στον Υπουργό να τύχουν και της δικής του στήριξης μια και είναι και ο μακροβιότερος στο Υπουργείο- τριάμισι χρόνια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι Γ.Γ., άρα γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία και τα ζητήματα.

Ο κ. Κασίμης, δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τις προτάσεις τους ενώ η συζήτηση επρόκειτο να συνεχιστεί χθες το απόγευμα στην ημερίδα που διοργανώθηκε στην Περιφέρεια γα τις δυνατότητες που ανοίγονται για παραπάνω πόρους  σον αγροτικό τομέα.