Ενεργοποιείται ο σύνδεσμος για την ελληνορωσική φιλία στη Ρόδο

Οι δεσμοί φιλίας του ροδιακού και του Ρώσικου λαού επιβεβαιώνονται με την ενεργοποίηση του Ροδιακού Συνδέσμου ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας της Ρόδου που έχει ως βασικό στόχο την ίδρυση Προξενείου εδώ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, εκπρόσωποί του μίλησαν για τις δράσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα, μόλις τον ένα μήνα που ξεκίνησε πάλι να δραστηριοποιείται, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα στο θερινό Κινηματοθέατρο «Ρόδον».

Καταρχήν, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τέρης Χατζηιωάννου, μίλησε για μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου της Ρόδου που έχει να κάνει με τη «διαρκή, αδελφική, διαχρονική σχέση», μεταξύ των Ελλήνων και των Ρώσων. Όπως είπε, φέτος, συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που έχουν πολλά κοινά στοιχεία, και κυρίως τους δένουν το στοιχείο της Ορθοδοξίας και το μεγάλο κεφάλαιο του πολιτισμού.

Στη συνέχεια, συνεχάρη τους συμπολίτες μας που αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ξανά τον Ροδιακό Σύνδεσμο ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας, «προκειμένου αυτή η σχέση να παραμείνει ενεργή, διαρκής και να ενισχύεται τα επόμενα χρόνια», όπως είπε.

Θύμισε, ακόμη, ότι μία άλλη δράση που πραγματοποιείται στη Ρόδο με βάση τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες, είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών.

Στις δράσεις του Συνδέσμου, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρός του, Παναγιώτης Κουτσιαράς, λέγοντας, καταρχήν, ότι τον ίδρυσαν με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Όπως είπε, εδώ και αρκετά χρόνια, υπήρχε ανάγκη στη Ρόδο να μπορεί αυτή η αγάπη μεταξύ των δύο λαών να εκφραστεί μέσω κάποιου τρόπου και αυτός ήταν η ίδρυση του Συνδέσμου.

Μία από τις πρώτες δράσεις, λοιπόν, είναι η εκδήλωση της Κυριακής η οποία θα τιμήσει τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. Σ’ αυτή την εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών όπως και εκπρόσωπος από τη Ρωσική πρεσβεία λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Πρέσβη. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί εδώ ο κ. Καλάιντοφ, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, ο οποίος είναι και δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας.

Όσο για τις δράσεις τους, όπως είπε ο κ. Κουτσιαράς, από τις πρώτες ήταν οι εξετάσεις ρωσικής γλώσσας στις εγκαταστάσεις  του Πανεπιστημίου Αιγαίου που διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια, είχε έρθει στη Ρόδο, τρεις φορές, η κα Ναταλία Ρεμένκο από το μορφωτικό τμήμα του πολιτιστικού κέντρου της πρεσβείας, έκαναν κάποιες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων με αντικείμενο την εκμάθηση ρώσικης γλώσσας μικτών οικογενειών.

Μάλιστα, στη Ρόδο διαβιούν 106 οικογένειες Ελλήνων και Ρώσων, δηλαδή περίπου 300-400 άτομα. Μία άλλη δράση είναι με τη Μητρόπολη που έχουν προγραμματίσει τον ερχόμενο Ιούνιο να έρθουν 80 παιδιά από τη Μόσχα στις κατασκηνώσεις της στη Λάρδο, με ευθύνη του Πατριαρχείου Μόσχας και θα βρίσκονται εδώ πριν αρχίσουν οι κατασκηνώσεις στις 26 Ιουνίου.

Επίσης, παιδιά από τη Ρόδο είναι προγραμματισμένο να πάνε μετά το καλοκαίρι και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στη Μόσχα για να ξεναγηθούν στην πόλη, να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες κτλ.  Επίσης, υπάρχει ένα μοναστήρι στην είσοδο της Λαχανιάς, το οποίο έχει παραδοθεί από τη Μητρόπολη Ρόδου σε έναν Ρώσο ιερέα, τον πατέρα Μακάριο, που μένει εδώ και μαζί του βρίσκεται  και ένας Ρώσος μοναχός.

Προσπαθούν, λοιπόν,  εδώ και δύο χρόνια με ίδια μέσα αλλά και τη βοήθεια των ανθρώπων της Λαχανιάς και της Μητρόπολης, να αποκαταστήσουν το γοτθικού ρυθμού μοναστήρι. Ήδη η Μητρόπολη έχει αναθέσει την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης ενώ ο Σύλλογος θα ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια ενώ θα συνδράμει και η ρώσικη πρεσβεία.

Μάλιστα, ο χώρος είναι πενήντα στρέμματα και σχεδιάζουν να χτιστεί εκεί μια Εκκλησία η οποία εξωτερικά θα είναι σε βυζαντινό ρυθμό αλλά στο εσωτερικό της θα είναι ρωσικού ρυθμού με ρωσικές εικόνες, για να δείχνει το δέσιμο και την αγάπη μεταξύ των δύο λαών. 

Πέρα από τα παραπάνω, όμως, βασική προτεραιότητα του Συνδέσμου είναι η ίδρυση του Προξενείου της Ρωσίας στη Ρόδο. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, αυτή τη στιγμή, ως επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας καλύπτεται από την Κρήτη. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, υποτίθεται ότι εδώ υπάρχει κάποια Αρχή που μπορεί να καλύπτει και όσους διαμένουν μόνιμα αλλά και τους τουρίστες που φέτος ήταν περίπου στις 350 χιλιάδες. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μπορούν να απευθυνθούν. 

Έτσι, έχουν δρομολογήσει κάποιες διαδικασίες σε συνεννόηση με τον Δήμο και την Περιφέρεια, όπως και με τη Ρωσική Πρεσβεία, θα γίνουν κάποιες επαφές με την Κρήτη και σε περίπτωση που δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ύπαρξη κάποιου υπαλλήλου και χώρου με έδρα τη Ρόδο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ενός επίτιμου προξενείου, η Ρωσική πρεσβεία θα προωθήσει το αίτημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και ο Σύνδεσμος, με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας, θα κάνει αίτημα προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την ίδρυση Προξενείου διαρκεί περίπου ενάμιση χρόνο.

Τέλος, το μέλος του Συνδέσμου, ο δικηγόρος κ. Γιάννης Καραμιχάλης, επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος αφορά και τους ρωσόφωνους και καλούν όλους που μιλάνε ρώσικα στη Ρόδο να εγγραφούν σ’ αυτόν. Είπε, ακόμη, ότι μέχρι την ίδρυση του επίτιμου προξενείου, ο Σύλλογος είναι διαθέσιμος για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν Ρώσοι τουρίστες.