«Η Historica θα θυμίσει υπέροχες στιγμές»

Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ποδηλασίας στη Ρόδο είναι αν μη τι άλλο ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτών του Κολοσσού το 1963. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που ενέπνευσαν τον κόσμο να ασχοληθεί όχι μόνο με την ποδηλασία αλλά με τον αθλητισμό, και σε ηλικία πλέον 81 ετών, θα βρίσκεται στη Ρόδο για λογαριασμό της Historica. 

Ο ίδιος θυμήθηκε τα παλιά με νοσταλγία:
«Ξεκίνησα την ιδέα της ίδρυσης του Κολοσσού, ενός σωματείου που θα ασχολείται με τον κλασικό αθλητισμό και με τα υπόλοιπα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου. Έβλεπα λοιπόν στους πανελλήνιους αγώνες να πανηγυρίζουν τα σωματεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και ένιωσα ντροπή για το γεγονός να έχει η Ρόδος ποδηλατοδρόμιο και όχι ποδηλάτες.

Η εφορία σταδίου είχε 10 ποδήλατα πίστας στην αποθήκη και κάποιες φορές τα έπαιρναν μαθητές για να τρέξουν. Το γεγονός λοιπόν της έλλειψης ποδηλατών με πείσμωσε και συγκέντρωσα 20 μέλη για να υπογράψουν και να ιδρύσουμε τον Κολοσσό, στον οποίο φυσικά εντάξαμε για τα καλά και την ποδηλασία», είπε ο Βασίλης Λεβέντης για το ξεκίνημα του Κολοσσού.

Ο σπουδαίος αυτός παράγοντας έχει φυσικά πολλές εικόνες και αναμνήσεις από το ποδηλατοδρόμιο και το γήπεδο. «Θα πρέπει να σας πω ότι ορισμένα παιδιά έρχονταν και ξάπλωναν στις κερκίδες, υπήρχε φτώχεια. Τα μάζεψα και τα έκανα ενεργούς αθλητές, ήταν ένα μεγάλο ηθικό κέρδος για μένα. Παλαιότερα όταν δεν έτρεχαν οι Ροδίτες στο ποδηλατοδρόμιο, δεν υπήρχε αρκετός κόσμος.

Όταν όμως αγωνίζονταν τα δικά μας παιδιά, το γήπεδο γέμιζε. Θα πρέπει να σας πω ότι υπήρχε κόσμος που έφερνε το φαγητό του στο γήπεδο, έτρωγε και έβλεπε παράλληλα τους αγώνες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει όλους αυτούς τους παράγοντες; Τον Φραντζή, τον Βλαστό που ήταν και πρόεδρος του Κολοσσού, τον Κυρμιζόπουλο, τον Κανταρτζή»;

Ο Βασίλης Λεβέντης μίλησε για τις πολλές και καλές στιγμές στη ροδίτικη ποδηλασία. «Ο Μιχάλης Κούντρας έγραψε ξεχωριστή ιστορία. Πιστεύω ότι ήταν ο καλύτερος ποδηλάτης. Υπήρχαν κι άλλοι σπουδαίοι όπως, ο Κρομμύδας, ο Κελόγλου, ο Μανίκαρος, ο Καραγιάννης, ο Φραγκούλης και πολλοί άλλοι. Ξέρετε όμως, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα, να σε βλέπουν στο δρόμο αυτοί οι αθλητές και να σε χαιρετάνε, ανταποδίδοντας την αγκαλιά που τους έκανα όταν ήταν παιδιά».

Όσο για τη Historica. «Οι περισσότεροι από τη σειρά μου έχουν φύγει από τη ζωή, ζήσαμε σπουδαίες στιγμές που δεν θα ξεχαστούν. Η Historica θα θυμίσει σε πολλούς εκείνες τις υπέροχες στιγμές των πιο ρομαντικών δεκαετιών. Μπρά-βο στους διοργανωτές, μπρά-βο για τη σκέψη τους. Εμένα μου αρκεί ότι τότε με τον Κολοσσό ανατρέψαμε όλα τα δεδομένα των... Αθηνών. Μπήκαμε σφήνα σε πολλούς, δεν μας περίμεναν, αλλά τα καταφέραμε».