Πρωτοβουλία αναβίωσης του «ποκινήματος» των σφουγγαράδων

Την αναβίωση του «ποκινήματος», της αναχώρησης  των σφουγγαράδων, των σπογγαλιευτικών και των πληρωμάτων τους, που παλαιότερα όταν ανθούσε η σπαγγαλιεία, αποτελούσε για την Κάλυμνο τη σημαντικότερη εκδήλωση με πάνδημη  συμμετοχή, βρίσκεται στα σκαριά, από μία ομάδα Καλυμνίων που έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Στόχος η πραγματοπίηση κάθε χρόνο μίας μεγάλης εκδήλωσης αναβίωσης της σφουγγαροσύνης της Καλύμνου, με όλα τα δρώμενα που περιλάμβανε το τυπικό της αναχώρησης, το “ποκίνημα”, τον  αγιασμό, το  δείπνο της αγάπης.

Για το θέμα μίλησε στο kalymnos-news.gr ένας εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας αυτής, ο Τζακ Γαβαλάς. Όπως είπε, ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές και θα πρέπει να θεωρείται βεβαία η στήριξη και η συμμετοχή των συγκροτημάτων του Λυκείου Ελληνίδων, της θεατρικής ομάδας, της Προέδρου των Πολυτέκνων Σεμίραμις Ψαρομπά. 

Όπως είπε ο Τζακ Γαβαλάς για την πρωτοβουλία έχουν ενημερωθεί ο δήμαρχος και όλα τα πολιτικά πρόσωπα του νησιού.

Επίσης ανακοίνωσε ότι τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο μεγάλος Καλύμνιος συνθέτης Νίκος Κούρος, ενώ στην ομάδα συμμετέχει ο Καλύμνιος Φιλόλογος-ποιητής Γιώργος Κουλιανός.