Σημαντικά συνέδρια και εκδηλώσεις στη Ρόδο

Πλειάδα θεματικών συνεδρίων και εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί στη Ρόδο για το μήνα Οκτώβριο, κάτι που έχει μεγάλο πολιτιστικό και οικονομικό αντίκτυπο στο νησί, όπως δήλωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τέρης Χατζηιωάννου.

Καταρχήν, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, η φιλοξενία συνεδρίων είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τη Ρόδο, το οποίο είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια αφού απαιτεί μία μεθοδική δουλειά.

Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος της Ρόδου κάνει μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει εκείνες τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε να γίνονται θεματικά συνέδρια,  τα οποία προάγουν και ωφελούν πολλαπλώς τον τόπο. Αναλυτικά, αναφέρθηκε στα παρακάτω:

-Στις 3 Οκτωβρίου
Μία πολύ μεγάλη Εταιρεία κρουαζιέρας, η «Azamara», διοργανώνει ένα θεματικό συνέδριο με 700 άτομα, το οποίο θα κορυφωθεί με μία πολιτιστική βραδιά στον προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου όπου και θα γίνει μία ιδιαίτερη παρουσίαση της Ρόδου ενώ εδώ θα βρεθεί για αυτό τον σκοπό η Διοίκηση της Εταιρείας, που είναι μία από τις μεγαλύτερες Εταιρίες κρουαζιέρας στον κόσμο.

Το συνέδριο αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της προσπάθειας για επαναπροσέγγιση των μεγάλων Εταιρειών κρουαζιέρας.

-Στις 5 και 6 Οκτωβρίου
Διεξάγεται το φόρουμ «Διάλογος των πολιτισμών». Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 5 του επόμενου μήνα, επίσης, στον προμαχώνα του Παλατιού. Ως γνωστόν, αυτό πραγματοποιείται στη Ρόδο εδώ και δεκαέξι χρόνια, ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηιωάννου, φέτος θα γίνει με μία διαφορετική προσέγγιση και με μία πιο στενή συνεργασία με το Δήμο ο οποίος πλέον συμμετέχει και στο οργανωτικό κομμάτι.

Πρόκειται για ένα συνέδριο που φέρνει πολύ μεγάλες προσωπικότητες και πολλούς δημοσιογράφους στο νησί. Σημειώνεται ότι, φέτος, συμπίπτει με την επέτειο των τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΟΠΠΠΚ) της ΟΥΝΕΣΚΟ.

-Το Rhodes Mrc
Πρόκειται για ένα συνέδριο που έχει γίνει πλέον θεσμός εδώ και πολλά χρόνια με τη συμμετοχή πεντακοσίων και πλέον φοιτητών, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από το Σπίτι της Ευρώπης.

-Στις 14 Οκτωβρίου
Θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο συνέδριο,  το οποίο κατάφερε η Ρόδος να πάρει από την Κύπρο με μία πολύ μεγάλη Εταιρεία, τη Herbal Life, η οποία θα διοργανώσει τρεις εκδηλώσεις στη Ρόδο. Στις 14 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική βραδιά στην πλατεία Κουντουριώτη με 1500 καλεσμένους.

-Από 19 έως 28 Οκτωβρίου
Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, με 250 νέα παιδιά, χορευτές, από τη Ρωσία, που έρχονται για μία εβδομάδα στη Ρόδο και έρχονται σε επαφή με τις δικές μας σχολές χορού.

-Από 21 έως 28 Οκτωβρίου
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου θα βρίσκεται στη Ρόδο. Πρόκειται για μία συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του Δήμου της Νισύρου, μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Europe media, με την παρουσία εδώ 70 κορυφαίων άνθρωπων του κινηματογράφου στην Ελλάδα αλλά και από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, θα βρεθούν εδώ σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί, οι οποίοι για μία εβδομάδα στο Κατάλυμα της Ισπανίας, θα επεξεργαστούν διάφορα σενάρια, πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα θα κάνουν και ρεπεράζ για να βρουν κάποιους χώρους στην πόλη της Ρόδου και, μάλιστα, έχουν και την υποχρέωση να αφήσουν ένα υλικό όλοι αυτοί οι σκηνοθέτες προκειμένου να το χρησιμοποιήσει η τράπεζα προβολής της Ρόδου.

-Από 20 έως 28 Οκτωβρίου
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών της Ρόδου, διοργανώνει το Συμπόσιο των τριών Θαλασσών, κάτι που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν με πρωτοβουλία του  τότε Δημάρχου Ροδίων, Γιώργου Γιαννόπουλου, και άλλων δημιουργήθηκε αυτό το Κέντρο και έκτοτε έρχονται πολλοί συγγραφείς εδώ,  οι οποίοι διαφημίζουν τη Ρόδου. Μετά από αρκετά χρόνια, λοιπόν, αναβιώνει το Συμπόσιο αυτό, με τη συμμετοχή είκοσι συγγραφέων.

-Στις 2 και 3 Νοεμβρίου
Μία ημερίδα ετοιμάζει εκείνες τις ημέρες ο Δήμος για την επέτειο των τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στον ΟΠΠΠΚ. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα έκανε γνωστά χθες ο Αντιδήμαρχος, η ημερίδα αυτή, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, τον ΟΠΠΠΚ όπου εκτός από εκπροσώπους των ιστορικών πόλεων που είναι και λιμάνια, θα έρθουν εδώ  εκπρόσωποι της ΟΥΝΕΣΚΟ, διάφορα δίκτυα, για να αποτιμήσουν τα τελευταία τριάντα χρόνια της Μεσαιωνικής Πόλης, «να δούμε πώς πορευόμαστε στο μέλλον και μέσα από αυτή τη δυνατότητα, να ακούσουμε πέρα από τα μοντέλα που ακολούθησαν οι υπόλοιπες χώρες και τις δικές μας εμπειρίες αλλά και ο Δήμος σταδιακά να τιμήσει και ανθρώπους,  οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια», όπως είπε ο κ. Χατζηιωάννου.

Επίσης, αναμένεται να βρίσκονται εδώ Υπουργοί. Παράλληλα επειδή η Ρόδος εντάχθηκε στον Οργανισμό στις 8 και 9 Δεκεμβρίου του 1988 αλλά όλες οι εκδηλώσεις έγιναν την επόμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν αποφασίσει και το 2019 να γίνουν εκδηλώσεις, να γίνουν ειδικές εκδόσεις και να εορταστεί η επέτειος και του χρόνου.

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος, αφού αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, αυτά τα συνέδρια, αφήνουν πολύ χρήμα στη Ρόδο και ως παράδειγμα ανέφερε αυτό που έγινε στις αρχές Ιουλίου, με τους Αυστραλούς δικηγόρους και Δικαστές, παρουσία του ΠτΔ, όπου εκτιμάται σε πραγματικά δεδομένα ότι άφησαν 700 χιλιάδες ευρώ στο νησί.