Ποιός θα προστατεύσει την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;

… “Ξέσπασε”, χθες,  ο  Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης, Τέρης  Χατζηιωάννου, για την κατάσταση που επικρατεί εντός του Μνημείου, κυρίως με τα τροχοφόρα, καθώς τα «πυρά» δέχεται η Δημοτική Αρχή, και διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, ανεβάζοντας τους τόνους, ότι δεν  είναι δουλειά του Δήμου αλλά της ΕΛ.ΑΣ.!

Είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηιωάννου, εκφράζοντας την αγανάκτηση τη δική του αλλά και της Δημοτικής Αρχής: «Τα μηχανάκια σε πεζοδρόμια ή η κυκλοφορία στη Μεσαιωνική Πόλη, δεν είναι δουλειά του Δήμου της Ρόδου, δεν είναι δουλειά του αρμόδιου Αντιδημάρχου. Ό,τι γίνεται, γίνεται προληπτικά. Είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ. Και επειδή πάρα πολλές φορές ακούγεται, να πω το εξής:

Ο Δήμαρχος της Μυκόνου υπέβαλε μήνυση κατά του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργού, ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κάνει το ίδιο πράγμα, για την εικόνα των δύο νησιών με βάση τη συμπεριφορά των ΡΟΜΑ.

Δηλαδή, πρέπει να κάνει το ίδιο και ο Δήμος της Ρόδου; Δεν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε να έρχονται οι Αστυνομικοί να ενισχύουν τα Τμήματα κατά τους θερινούς μήνες και να μην πηγαίνουν σε περιοχές που δεν έχουν πραγματικά την ίδια ανάγκη;

Η αστυνόμευση δεν είναι δουλειά του Αντιδημάρχου της Μεσαιωνικής Πόλης. Είναι δουλειά της Αστυνομίας, είναι δουλειά  της Τροχαίας. Απαγορεύεται ο Αντιδήμαρχος να σταματάει μηχανάκια και να βάζει κλήσεις. Το κάνουμε υπερβάλλοντας!».

Στη συνέχεια, όμως, δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και τη συμπεριφορά των πολιτών, τονίζοντας  ότι αυτά είναι βασικά και πρέπει να τα καταλάβουν οι πολίτες. Γίνεται μία προσπάθεια για την ευταξία, όπως είπε, και προκαλεί να δουν τι κάνουν κάποιοι με τη συμπεριφορά τους. «Όλοι θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα ευταξίας αλλά όλοι…εξαιρούν εαυτούς από την ευταξία!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηιωάννου.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στη Μεσαιωνική Πόλη και αν αυτή έγινε πιο αισθητή, μετά τη σχετική έκκληση του Δημάρχου για βοήθεια προς τα στελέχη της εδώ, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, απ’ ότι καταλαβαίνει δεν έχει τη δυνατότητα η Αστυνομία, λόγω υποστελέχωσης, ώστε οι εξορμήσεις να έχουν μία καθημερινή διάσταση.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, υπάρχουν δύο αστυνομικοί της τουριστικής αστυνομίας, με τα ποδήλατα, οι οποίοι κάνουν περιπολίες εντός του Μνημείου αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, επειδή «δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, κάποιοι συνεχίζουν να αυθαιρετούν», είπε και τόνισε ότι, για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ένας διαρκής καθημερινός έλεγχος, ένας πιεστικός έλεγχος, προκειμένου να γίνουν τα αυτονόητα. «Τη ζημιά την κάνουμε και στον τόπο αλλά και στις δικές μας επιχειρήσεις», τόνισε.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το χειμώνα θα διοργανώσει ειδική ημερίδα για τη Μεσαιωνική Πόλη, κατά την οποία θα προβάλει βίντεο όπου καταγράφονται συμπεριφορές και δημοσιεύματα είκοσι χρόνων, θέλοντας να καταδείξει ότι είναι και θέμα των ίδιων των πολιτών και των επιχειρηματιών η λειτουργία του Μνημείου. Είπε, ακόμη, ότι, εάν πάμε στην ουσία του προβλήματος, πλέον με την αλλαγή της νομοθεσίας, μπορεί κάποιος μέσα από το TAXIS να βγάλει άδεια λειτουργίας χωρίς να γνωρίζει ο Δήμος τι ακριβώς συμβαίνει.

Όπως είπε, έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα, τα οποία αντί να βοηθούν το πρόβλημα επιδεινώνουν την κατάσταση και αυτά όλα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ένα από αυτά είναι οι προθεσμίες και η γραφειοκρατία που εξακολουθούν να είναι χρονοβόρα διαδικασία. Μάλιστα, ανέφερε, ως παράδειγμα ότι χρειάστηκαν σχεδόν δεκατέσσερις μήνες για να ξεκινήσει η αποκατάσταση της οδού Ιπποτών, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι, την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση του Δημάρχου, Φώτη Χατζηδιάκου, με την Ένωση ασκούμενων και νέων δικηγόρων της Ρόδου, για να του καταθέσουν μία γνωμοδότηση που επεξεργάζονται, όπως και η νομική υπηρεσία του Δήμου μαζί με τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, σχετικά με τη λειτουργία του Μνημείου.

Επανασυστήνεται η Δημοτική Αστυνομία
Με αφορμή την εξαγγελία που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος ότι η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε ενέργειες με στόχο του χρόνου να λειτουργήσει εκ νέου η Δημοτική Αστυνομία, όπως είπε, χθες, ο Αντιδήμαρχος, από τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τον Κλεισθένη, θα προχωρήσουν στην επανασύστασή της για να επιχειρήσουν να βάλουν μία τάξη αν και δεν οφείλεται στο Δήμο της Ρόδου αλλά έχει να κάνει και με το μεγάλο πρόβλημα της αστυνόμευσης για το οποίο πρέπει επιτέλους να απαντήσουν οι Υπουργοί, όπως είπε. Στο επόμενο δ.σ., λοιπόν, θα έρθει μία εισήγηση από τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηιωάννου, από τη στιγμή που δεν μπορούν να γίνουν νέες προσλήψεις, θα προσπαθήσουν να συστήσουν την Υπηρεσία εκ νέου από εκείνους που τη στελέχωναν τα προηγούμενα χρόνια.

Θύμισε, ακόμη, ότι πριν από μία εβδομάδα επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε στις Σέρρες με μόνο δέκα αστυνομικούς αλλά και σε άλλες περιοχές, ελπίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν μέσα από μία νέα διαδικασία προσλήψεων.

Όσο για την απόπειρα επανασύστασης της που έγινε στο παρελθόν, η οποία όμως σκόνταψε στο ότι δεν επεδείχθη ενδιαφέρον από τους πρώην δημοτικούς αστυνόμους, και αν προτίθενται αυτή τη φορά να τη λειτουργήσουν ακόμα και με ελάχιστο προσωπικό, είπε ότι σε μία πρώτη βολιδοσκόπηση που έκαναν, περίπου 20-25 άτομα θα τη συγκροτήσουν. Εάν, όμως, γίνει πράξη, ευελπιστούν ότι αρκετοί θα ζητήσουν να επιστρέψουν.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να πει ότι για έναν τουριστικό προορισμό όπως είναι η Ρόδος η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη.