Η Ελλάδα των Εγκληματολόγων

Γράφει ο Μάνος Τεχνίτης,
δικηγόρος LL.M, LL.M.*


Επί των ημερών του δημοψηφίσματος είχαμε την Ελλάδα των Οικονομολόγων. Στο θέμα των Σκοπίων συναντήσαμε την Ελλάδα των Διεθνολόγων. Τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι –για άλλη μια φορά- με την Ελλάδα των Εγκληματολόγων.

Με αφορμή πρόσφατη υπόθεση ανθρωποκτονίας ενός φερόμενου ως ληστή -την οποία δεν θα αναπαράγω δίνοντας περισσότερη τροφή στο ήδη πολυσυζητημένο ζήτημα- είδαμε να διατυπώνονται ποικίλες απόψεις.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίθουν από δαύτες, ενώ είναι γεγονός ότι από τις μιντιακές δίκες έχουμε περάσει στις σοσιαλ-μιντιακές και μάλιστα «διεπιστημονικές»: Άλλος το βλέπει από ψυχολογικής σκοπιάς, άλλος από κοινωνικής και άλλος σε επίπεδο CSI (σ.σ. Crime Scene Investigation).

Δεν είναι, λοιπόν, αυτονόητο, να πούμε το εξής:
Ότι τα συμπεράσματα της κοινής λογικής, οι «γνώσεις» από τηλεοπτικές εκπομπές τύπου «NCIS» και «Criminal Minds», και ακόμα η ανάγνωση βιβλίων του Α.C. Doyle, δεν είναι δυστυχώς αρκετά για να ερμηνεύσει κάποιος το εγκληματικό φαινόμενο.

Για να εξηγήσει κανείς τα κίνητρα ενός δράστη, την αντίδραση του θύματος καθώς και την απάντηση που οφείλει να δώσει το Κράτος στο έγκλημα, πρέπει να λάβει υπ’ όψη του πολλές παραμέτρους και παράγοντες.

Γι’ αυτό άλλωστε κάνουμε λόγο για «Εγκληματολογικές Επιστήμες» και όχι απλώς για «εγκληματολογία».

Προφανώς, βέβαια, και είναι ωφέλιμο ως πολίτες να διατυπώνουμε τις απόψεις μας στα δημόσια πράγματα, -στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η δημόσια τάξη-, αλλά ας μην είμαστε δογματικοί.

Ας διατηρούμε καθαρό νου, μακριά από προκαταλήψεις, κοινωνικές δεισυδαιμονίες και ημιμάθεια και ας αφήσουμε χώρο στην επιστήμη και στη δικαιοσύνη.

* O Μάνος Τεχνίτης είναι δικηγόρος Ρόδου με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο, το Ποινικό Δίκαιο και την Εγκληματολογία και  ν. Αρχισυντάκτης του επιστημ. περιοδικού «Crime Times» του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.