Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος για τη Historica

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος γεννήθηκε στα Βραχνέικα της Αχαΐας στις 25 Μαρτίου 1957, είναι πρωταθλητής της ποδηλασίας και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδηλάτες. Υπήρξε αθλητής του Π.Ο. Πάτρας από το 1973 έως το 1993.

Είναι 15 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος Ανδρών σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, 16 φορές Βαλκανιονίκης σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, ομαδικά και ατομικά (2 χρυσά) και 2ος Μεσογειονίκης στην Καζαμπλάνκα.

Έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και σε μικρότερους αγώνες. Ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας ποδηλασίας από το 1977 μέχρι το 1993 με 530 συμμετοχές. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 μαζί με τον Ηλία Κελεσίδη, στον αγώνα αντοχής ποδηλασίας δρόμου (190,2 χιλιόμετρα) αλλά εγκατέλειψε από πτώση.

Προς τιμήν του στη γενέτειρά του,  τα Βραχνέικα,  διοργανώνεται ο αγώνας «Ανάβαση Βραχνέικων Κανέλλος Κανελλόπουλος».

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος επιλέχθηκε να είναι ένας από τους πέντε ποδηλάτες που θα επανδρώσουν μία πειραματική πτήση για την επίδειξη των δυνατοτήτων αεροσκαφών χωρίς κινητήρα.

Έτσι, στις 23 Απριλίου 1988 πέταξε με πεταλοκίνητο αεροπλάνο, τον «Δαίδαλο», μάζας 32 χιλιογράμμων, ξεκινώντας από το Ηράκλειο, πέταξε πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, καλύπτοντας τη διαδρομή από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τη Θήρα (119 Km) σε 3 ώρες και 54 λεπτά, επίδοση που δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποστάσεως και διάρκειας πτήσεως με αεροσκάφος κινούμενο με μυϊκή δύναμη, κάτι ανάλογο με τα φτερά που είχαν χρησιμοποιήσει και οι μυθικοί Δαίδαλος και  Ίκαρος. Το ρεκόρ καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες.
 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

* 1976 1ος, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σόφιας
* 1980 1ος, Διεθνής Γύρος Αιγύπτου
* 1982 1ος, στον αγώνα αντοχής, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Δρόμου στο Βουκουρέστι

* 1982 1ος, Διεθνής γύρος Νίκαιας Γαλλίας
* 1983 2ος, στον αγώνα αντοχής, Μεσογειακοί αγώνες της Καζαμπλάνκα
* 1985 1ος, Διεθνής Γύρος Αλγερίας
* 1986 2ος, Διεθνής Γύρος Ελλάδας
* 1988 Ρεκόρ Γκίνες με πτήση με πεταλοκίνητο αεροσκάφος.

Ο πρωταθλητής μας, μίλησε για την πορεία του αλλά και για τη Historica που θα διοργανωθεί στη Ρόδο τον Οκτώβριο, δίνοντας και ο ίδιος το “παρών”:

Τι σας έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόλησή σας με την ποδηλασία;
«Φυσικά και μου έχουν μείνει πολύ όμορφες στιγμές από την ποδηλασία. Πολλές επιτυχίες, εμφανίσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με τον Π.Ο. Πατρών αλλά και την Εθνική ομάδα. Φίλους δεν έκανα πολλούς. Ήταν τέτοιοι οι ρυθμοί στις προπονήσεις και για μένα δεν υπήρχε διασκέδαση και έντονη ζωή. Θα έλεγα ότι λόγω των πολλών ωρών προπονήσεως, συνυπήρχαμε μαζί με τους συναθλητές μου, τρώγαμε μαζί και συζητούσαμε για τους αγώνες».

 Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ποδηλατικής σας πορείας
«Ήταν αρκετές, δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποια. Πολλές επιτυχίες, καλές εμφανίσεις και διακρίσεις. Δεν έχω παράπονο από την πορεία μου, πέτυχα αρκετά πράγματα».

Αν έχετε τρέξει στη Ρόδο, τι αναμνήσεις έχουν μείνει στο μυαλό σας;
«Η αλήθεια είναι ότι όταν έτρεχαν οι Ροδίτες αθλητές, το γήπεδο γέμιζε. Πάντως ο κόσμος ήταν ζεστός, η ποδηλασία είχε δημοσιότητα και ο κόσμος μας ήξερε και φώναζε το όνομά μας. Ωραίες εποχές, όμορφες στιγμές και αναμνήσεις. Θέλω να πω επίσης ότι στη Ρόδο και συγκεκριμένα στις Καλυθιές υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία και μάλιστα τον περασμένο Μάιο είχα έρθει στο νησί για μία εκδήλωση, που μας αφορούσε».

Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας στη Ρόδο για τη Historica ποιον θα θέλατε να δείτε και να συναντήσετε μετά από τόσα χρόνια;
«Είναι μία καλή ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί ξανά. Με τους περισσότερους έχουμε χαθεί για πολλά χρόνια και μακάρι να συναντηθούμε στο όμορφο νησί της Ρόδου».

Ποια είναι η άποψή σας για τη Historica;
«Αν και η Ρόδος δεν είναι εύκολα προσβάσιμη σε σχέση για παράδειγμα με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, εντούτοις πιστεύω ότι είναι μία πολύ καλή προσπάθεια και θα έχει απήχηση. Πάντα μία ποδηλατική συνάντηση από το παρελθόν είναι όμορφη και μας θυμίζει τα παλιά».