Θα συσταθεί γραφείο στη Ρόδο για τις αδελφοποιήσεις δήμων

Την εκ νέου ενεργοποίηση των αδελφοποιήσεων που είχαν κάνει οι πρώην δέκα Δήμοι και τη σύσταση ενός ειδικού γραφείου γι’ αυτές, προτείνει ο Αντιδήμαρχος, κ. Σάββας Διακοσταματίου, με αφορμή πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος, με δηλώσεις του χθες, ενημέρωσε για το ταξίδι που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες με τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Σωτήρη Πετράκη στην πόλη Γκούμερσμπαχ μετά από πρόσκλησή της και έξοδα δικά της.

Όπως ανέφερε, αυτή αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς για τ’ Αφάντου αλλά μπορεί να γίνει μία πόλη που θα βοηθήσει το Δήμο Ρόδου όχι μόνο στην προβολή του αλλά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την τουριστική προβολή του στη Γερμανία, με έναν εναλλακτικό τρόπο όμως.

Είπε, λοιπόν ότι με τον Καλλικράτη έχουν ατονήσει οι αδελφοποιήσεις που είχαν γίνει στους δέκα πρώην Δήμους.

Όπως είπε ο κ. Διακοσταματίου, ο θεσμός της αδελφοποίησης πόλεων είναι πολύ σοβαρός αφού εκτός από την προβολή της οποίας τυγχάνει η Ρόδος, δίνει τη δυνατότητα και στους λαούς και κυρίως στους νέους τους να έρθουν σε επικοινωνία, να ανταλλάξουν απόψεις και να έχουν εικόνα άλλων τόπων και άλλων πρακτικών, μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Σε επίπεδο Δήμου είναι καλό να έχουμε τέτοιες συνεργασίες γιατί μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά, είπε ακόμη.

Επισκέφθηκαν, λοιπόν, ένα χώρο που δούλευαν πάνω από 1500 συμπατριώτες μας πριν τριάντα-σαράντα χρόνια, όπου λειτουργούσε ένα εργοστάσιο στο κέντρο της πόλης που απασχολούσε 6000 εργαζόμενους και είχε 4000 συνεργαζόμενες οικογένειες, και ξαφνικά έκλεισε.

Η πόλη, λοιπόν, με ένα πρόγραμμα συνέβαλε ώστε ν’ αναπτυχτεί ο τόπος και η νέα αυτή εικόνα που τους προσκάλεσαν να δουν πως μετεξελίχθηκε αυτός ο χώρος.

Σημαντικό είναι, όμως, όπως σημείωσε, ότι εκεί η Αυτοδιοίκηση έχει και ρόλο και λόγο θεσμικά και σήμερα είναι ένα ζωντανό κέντρο.

Ο Αντιδήμαρχος, λοιπόν, έκανε μία πρόταση να ξαναδεί ο Δήμος το θέμα αδελφοποιήσεις όλων των προηγούμενων δέκα Δήμων και να ιδρύσει ένα ειδικό γραφείο ώστε να μπορέσει να οργανώσει συστηματικά, αφού αξιολογήσει ποιες θέλει να συνεχίσει προκειμένου να δώσει νέα δυνατότητα στους νέους αλλά και τις επιχειρήσεις του τόπου, μια και αυτές οι διδυμοποιήσεις λειτουργούν σε πολλά επίπεδα, και στην επιχειρηματικότητα, με συνδετικό κρίκο το Δήμο και όποιον φορέα θέλει να εμπλακεί.