Θα καταγραφούν τα μονοπάτια σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Όλα τα μονοπάτια των νησιών μας πρόκειται να καταγράψει η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, προκειμένου μέχρι το 2020 να υπάρξει ένα ενιαίο δίκτυο που θα τα περιλαμβάνει και θα είναι προσβάσιμο και στον κόσμο.

Στόχος είναι μέχρι το 2020, να καταγραφούν σε όλα τα νησιά και όλα τα χωριά του νομού Δωδεκανήσου, τα πεζοπορικά-ορειβατικά και ποδηλατικά μονοπάτια που διασχίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, προκειμένου μάλιστα να τοποθετηθούν και οι ειδικές πινακίδες σήμανσης. 

Η καταγραφή αυτή που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες, έχει ήδη ολοκληρωθεί στους Λειψούς, όπου έχει τελειοποιηθεί η μελέτη και είναι πλέον έτοιμο το δίκτυο μονοπατιών με τις ενημερωτικές πινακίδες τοποθετημένες, έχοντας μάλιστα και τη συνολική διαδρομή τους. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν και χάρτες, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν το δίκτυο αυτό, έχοντας μάλιστα και τη συνολική διαδρομή τους. 

Σε ό,τι αφορά μάλιστα το νησί της Ρόδου, εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς τα μονοπάτια είναι δεκάδες σε όλα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις και η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου κάνει κάλεσμα στους περιπατητές και όσους γνωρίζουν μονοπάτια προκειμένου να βοηθήσουν στην καταγραφή αυτή. 
 


Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου πραγματοποιεί μεγάλες προσπάθειες ούτως ώστε η καταγραφή αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μονοπάτια.

Στόχος είναι να υπάρξουν βελτιώσεις σε όλα τα υφιστάμενα μονοπάτια και ταυτόχρονα να υπάρξει η απαραίτητη σήμανση που θα βοηθάει τους περιπατητές σε μια προσπάθεια γνωριμίας και επαφής του ανθρώπου με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου αλλά και την εξυπηρέτηση της επικοινωνίας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης ορεινών δασικών περιοχών ή σημείων, παραδοσιακών οικισμών καθώς και δύσβατων, δυσπρόσιτων περιοχών κ.α.

Όποιοι γνωρίζουν μονοπάτια και θεωρούν οτι μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της Διεύθυνσης Δασών, μπορούν να επικοινωνήσουν στα παρακάτω email και τηλέφωνα: 

Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού & Μελετών Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος

Τηλ. 2241043693, 6940448250
e-mail: k.papadopoulos@apdaigaiou.gov.gr