Σεμινάρια για το διαδίκτυο σε μαθητές της Δωδεκανήσου

Ενημερωτικά σεμινάρια - ημερίδες για το Διαδίκτυο, την κυβερνοασφάλεια, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα social media και την ορθή τους χρήση θα πραγματοποιηθούν σε Γυμνάσια και Λύκεια, εννέα νησιών της Δωδεκανήσου!

Οι ημερίδες αυτές θα ξεκινήσουν αύριο 5 Οκτωβρίου από την Κάρπαθο, θα συνεχιστούν στην Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Καστελόριζο, Σύμη, και θα ολοκληρωθούν στις 11 Οκτωβρίου στην Αστυπάλαια και διοργανώνονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Τμήμα Δία Βίου Μάθησης, το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς και την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο κα Χαρούλα Γιασιράνη, σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας-Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την υποστήριξη της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Ρόδου (ΕΑΝΔΡ).

Συγκεκριμένα, επικεφαλής και συντονιστής των ημερίδων θα είναι ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου σε συνεργασία με εκπροσώπους της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και τους δικηγόρους κ.κ. Χρυσή Χρυσοχού και Μάνο Τεχνίτη, εξειδικευμένους στο Δίκαιο του Διαδικτύου και των Προσωπικών δεδομένων και την εγκληματολογία.

Οι δικηγόροι συνοδευόμενοι από εκπρόσωπο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μιλήσουν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν,  για τους κινδύνους και τις παγίδες του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τους τρόπους προστασίας της ιδιωτικότητάς τους από τους κινδύνους αυτούς αλλά και τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης.

Μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στις ημερίδες είναι:
- Cyberbullying διαδικτυακός εκφοβισμός, βία ρατσισμός ξενοφοβία.
- “Happy slapping”: Ο όρος αναφέρεται στη διαδικασία φωτογράφησης ή βιντεοσκόπησης σκηνών.
- Hate speech-ρητορική μίσους.
- Social Media (Facebook, twiter, instagram κ.λπ.)
- Chat rooms
- Cyber Grooming- Διαδικτυακή αποπλάνηση
- Ενήλικη και ανήλικη πορνογραφία
- Εθισμός στο διαδίκτυο
- Προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικότητα
- Ηλεκτρονικές απάτες και οικονομικό έγκλημα
- Αποστολή ιών (computer viruses).

Σημειώνεται πως στα συγκεκριμένα σεμινάρια θα γίνεται και επιμόρφωση γονέων αναφορικά με τη διαχείριση επικίνδυνων περιστατικών που υποπίπτουν στην αντίληψή τους (π.χ. μπλε φάλαινα κ.α.) αλλά και εκπαιδευτικών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να βρίσκονται σε εγρήγορση για να μπορούν να διακρίνουν εγκαίρως πιθανές ενδείξεις μη ορθολογικής χρήσης του Διαδικτύου, εθισμού, ηλεκτρονικής απάτης και εκφοβισμού κ.α. και να επιλέγουν κατάλληλους τρόπους προσέγγισης και θετικού επηρεασμού των μαθητών τους.

Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα ΕΠΑΛ Καρπάθου
Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα Πνευματικό Κέντρο Πάτμου
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λέρου
Τρίτη 9 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στο 1ο ΓΕΛ Καλύμνου
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο 2ο Γυμνάσιο Κω
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί Πολιτιστική αίθουσα Δήμου Μεγίστης (Καστελόριζο)
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στο Γυμνάσιο Σύμης
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στο Γυμνάσιο Αστυπάλαιας.