Στην Αθήνα σήμερα ο δήμαρχος Ρόδου

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος, όχι μόνο για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργάνου αλλά και επειδή έχει προγραμματίσει συναντήσεις με εκπροσώπους της Κεντρικής Διοίκησης για διάφορα τρέχοντα θέματα του Δήμου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σήμερα, ο κ. Χατζηδιάκος θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με ένα πρόγραμμα που ενδιαφέρει τον Δήμο.

Αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματίσει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θέματα που θα θέσει ο Δήμαρχος είναι η αξιοποίηση ακινήτων αλλά και η παραχώρηση στρατοπέδων που έχει ζητήσει και έχουν περάσει από το Υπουργείο Άμυνας στην Εταιρία, όπως το “299”.

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχει και άλλες συναντήσεις κατά τη διάρκεια του διημέρου, ωστόσο μέχρι και χθες δεν είχαν γίνει γνωστές επειδή δεν είχαν οριστικοποιηθεί.

Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου και Γραμματέας της ΠΕΔ, κ. Γιώργος Πόκκιας, θα παραστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της απεργίας που προκήρυξε χθες η ΠΟΕ ΟΤΑ. Τα αιτήματα των εργαζομένων έχουν να κάνουν με τα βαρέα και ανθυγιεινά και στο Δήμο της Ρόδου θεωρείται ότι η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική. Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχουν αύριο οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Οικονομικών,  κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
                                    
Η συνεδρίαση  της ΠΕΔ
Σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Τιτάνια» στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Αρκετά είναι τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ωστόσο εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η ΠΕΔ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σχετικά με την προσπάθεια επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η αξιολόγηση οικονομικών προσφορών από δικηγορικά γραφεία για την  υποστήριξη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στο θέμα της διεκδίκησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και της αναστολής της υποχρέωσης αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του Ν.Α. για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Στην ουσία, πρόκειται για την προσφυγή που θέλει να κάνει η ΠΕΔ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για το που θα ανατεθεί η εκπόνηση έρευνας – μελέτης για την επίπτωση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο εισόδημα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δηλαδή, η ΠΕΔ θέλει να αποτυπώσει με πραγματικά στοιχεία τις απώλειες από την αύξηση των συντελεστών στην οικονομία των νησιών μας αλλά και να καταγραφεί εάν το Κράτος αποκόμισε τα κέρδη που προσδοκούσε από την υλοποίηση αυτού του μέτρου. Οι προτάσεις που υπάρχουν είναι να ανατεθεί είτε σε μία εξειδικευμένη Εταιρία είτε ακόμη και σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση είναι η διοργάνωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της ΠΕΔ για το έτος 2018 καθώς και η διοργάνωση ακτοπλοϊκού συνεδρίου στη Σύρο.