Σήμερα η χορωδία της ΔΕΗ στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Μετά από δύο χρόνια η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ επιστρέφει στη Ρόδο και συμμετέχει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στο παλάτι του μεγάλου μαγίστρου.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ και σε αυτήν θα συμμετάσχει η μικτή χορωδία του μουσικού σχολείου Ρόδου υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχάλη Καλαεντζή. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το τμήμα πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τους «ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ», το υπουργείο πολιτισμού, την εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Ρόδου.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου,  στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κάλεσε το κοινό να παραβρεθεί τονίζοντας ότι η χορωδία έχει δώσει πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η παρουσία της στη Ρόδο είναι ένα σημαντικό γεγονός, καθώς το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μοναδικό πρόγραμμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή της Κωστή Κωνσταντάρα.

«H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως και εγώ προσωπικά ως αρμόδιος του Πολιτισμού της Δωδεκανήσου, στηρίζουμε τις όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την περιοχή μας αλλά τους ντόπιους καλλιτέχνες μας. Έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την εκδήλωση η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.

Τα τελευταία χρόνια, έχει επιδείξει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα λαμβάνοντας μέρος σε γιορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου, σε παραστάσεις που διοργάνωσαν άλλοι φορείς της πόλης μας καθώς και με την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς όπου απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις, με την διδασκαλία του καθηγητή του μουσικού σχολείου κ. Καλαεντζή –ενός ντόπιου καλλιτέχνη ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικό έργο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. 

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συντελεστές σε αυτή την προσπάθεια που σκοπός της είναι να προάγει τον πολιτισμό και να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της να μυηθούν στην μαγεία του», δήλωσε ο κ. Διακογεωργίου. 

Η ΧΟΡΩΔΙΑ
Η Χορωδία της ΔΕΗ ΑΕ ιδρύθηκε το 1978, από μια ομάδα υπαλλήλων της και σταδιακά στελεχώθηκε και συμπληρώθηκε και από συγγενείς και φίλους τους, με κοινή την αγάπη τους για το χορωδιακό τραγούδι.

Στη συνεχή δραστηριότητα της, όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να αναπτύξει μια πολύ σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Πατρίδας μας, συμμετέχοντας, είτε σε αυτόνομες συναυλίες και ρεσιτάλ, είτε σε Χορωδιακά Φεστιβάλ, αλλά και συμπράττοντας με πολλές άλλες ονομαστές Χορωδίες και Ορχήστρες, σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Τσεχία, Σουηδία, Βουλγαρία, Κύπρο κλπ).

Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες συνθέτες, με επώνυμους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, καθώς και με πολλούς λυρικούς καλλιτέχνες. Έχει, επίσης, εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Παναθηναϊκό Στάδιο, Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά.).

Τέλος, έχει λάβει μέρος σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. στις τελετές έναρξης και λήξεις των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών αγώνων «Αθήνα 2004», στην παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης και στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου το 1997.

Το πλούσιο ρεπερτόριό της αποτελείται από έργα διαφόρων εποχών (από προκλασικό τραγούδι μέχρι και τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μουσική), έχει δε διακριθεί σε έργα Ελλήνων συνθετών και σε Δημοτικά τραγούδια.

Το 2012, μετά την απόσχιση του Κλάδου Διανομής της Επιχείρησης η Χορωδία μετονομάστηκε, σε Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

Σήμερα, 35 χρόνια μετά, η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, αριθμεί περί τα 40 ενεργά μέλη.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Χορωδίας ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, από τον Φεβρουάριο του 2005, είναι ο Μαέστρος κ. Κωστής Κωνσταντάρας.

Φιλοδοξία της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και όλων όσοι πλαισιώνουν την Χορωδία είναι να συνεχίζει αμείωτα την δημιουργική της δραστηριότητα και να βελτιώσει με την προσφορά της, τα Χορωδιακά δρώμενα της Ελλάδας.