Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για  τα παιδιά από τη χρήση του διαδικτύου

Στην εκστρατεία ενημέρωσης που θα διεξαχθεί από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το τμήμα δια βίου μάθησης σε συνεργασία με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ, το ΚΕΚ Γεννηματάς και την ένωση νέων και ασκούμενων δικηγόρων της Ρόδου, για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, αναφέρθηκε χτες η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου μάθησης Χαρούλα Γιασιράνη.

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, μίλησε για τη σημασία της εκστρατείας αυτής, τους στόχους της και για τα νησιά στα οποία θα πραγματοποιηθεί.

Όπως εξήγησε, η εκστρατεία έχει τριπλό στόχο. Την ενημέρωση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Γίνεται στα Δωδεκάνησα και αντιστοιχεί σε συνολικά 9 δράσεις. Οι ενημερώσεις θα γίνουν στη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Πάτμο, την Κάρπαθο, τη Σύμη, την Αστυπάλαια και το Καστελόριζο.

Στις 5 του μήνα ενημέρωση θα γίνει στην Κάρπαθο, στις 7 στην Πάτμο στις 8 στη Λέρο, στις 9 στην Κάλυμνο, στις 10 στην Κω, στις 11 θα γίνει στη Σύμη και στην Αστυπάλαια, στις 10 στο Καστελόριζο και στις 29 Οκτωβρίου στη Ρόδο όπου θα πραγματοποιηθεί και το κλείσιμο της εκστρατείας.

«Σχεδιάσαμε εδώ και έξι μήνες αυτή τη δράση, αφουγκραζόμενοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν τα παιδιά μπαίνουν στο διαδίκτυο. Στοχεύσαμε σε τρεις άξονες:

- Στα παιδιά που πρέπει να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν σε ό,τι αφορά την ασφαλή τους πλοήγηση όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο.

- Στους γονείς οι οποίοι βλέποντας ένα παιδί να σπαταλά πολλές ώρες στο διαδίκτυο πρέπει να ενημερωθεί για το ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν και ποιο το μέτρο που πρέπει να τηρείται για κάθε ηλικία

- Στους  εκπαιδευτικούς που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους μαθητές τους και μπορούν να εντοπίσουν φαινόμενα και συμπεριφορές στα παιδιά που προκαλούν ανησυχίες.

Σε αυτή την εκστρατεία πέρα από τον ταξίαρχο Γιώργου Παπαπροδρόμου που είναι ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ, θα δώσουν τα φώτα τους δύο εκλεκτοί νέοι δικηγόροι της Ρόδου, η πρόεδρος Χρυσή Χρυσοχού και το μέλος Μανώλης Τεχνίτης που έχουν κάνει εξειδικευμένες σπουδές στο διαδίκτυο και τα προσωπικά δεδομένα και θα ακολουθούν τα δικά μας κλιμάκια της ΕΛΑΣ σε όλες τις εκδηλώσεις για να παραθέτουν το νομικό πλαίσιο και τη νομοθεσία που διέπει την πλοήγηση στη διαδίκτυο» δήλωσε η κ. Γιασιράνη και πρόσθεσε: «Ο κ. Παπαπροδρόμου θα είναι στις δύο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Καστελόριζο και στη Ρόδο, και συγκεκριμένα θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο στις 10 Οκτωβρίου ενώ στις 29 θα γίνει ομιλία από τον ίδιο στη Ρόδο».

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια, αφουγκραζόμενοι όλοι τις ανησυχίες των μαθητών των εκπαιδευτικών και των γονιών προχωρήσαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, καθώς όπως εξήγησε οι αστυνομικοί της δίωξης έρχονται από την Αθήνα για να πάνε στα νησιά και να ενημερώσουν και έπρεπε να συντονιστούν σε αυτή την προσπάθεια και όλοι όσοι συμμετέχουν.

Πάντως η κ. Γιασιράνη κατέληξε λέγοντας ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για το φαινόμενο είναι ανησυχητικά καθώς όπως μαθαίνουμε τα παιδιά ασχολούνται πολλές ώρες με το διαδίκτυο, κάτι που παρατηρείται όμως και στους ενήλικες. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει μία σωστή καθοδήγηση από ειδικούς ώστε να μπουν όρια.