Μεγάλες οι ελλείψεις  της ΔΕΥΑΡ

Από την παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον δήμο Ρόδου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Είναι απορίας άξιο γιατί  ανακινείται τώρα το ζήτημα της νομιμότητας της απόφασης της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Ιαλυσού (ΔΕΥΑΙ), για μετατροπή της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων της σε αορίστου, ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα η τακτοποίησή τους στη ΔΕΥΑΡ.


Το γεγονός ότι σέρνονται ακόμα στα δικαστήρια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πρώην ΔΕΥΑΙ, που πήραν απόφαση για να γίνουν αορίστου οι υπάλληλοι της επιχείρησης, εμπιστευόμενοι ευρωπαϊκή οδηγία, αποδεικνύει πόσο σαθρό και επικίνδυνο είναι το οπλοστάσιο της ΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις, κατ’ αρχήν για τους εργαζόμενους που διαιωνίζει την εργασιακή τους περιπλάνηση όσο και για αιρετούς που ερμηνεύουν ως φιλεργατικού περιεχομένου μια άκρως αντιδραστική-αντεργατική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το "θεάρεστο" έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κλείνοντας «εκκρεμότητες» που διαταράσσουν την ομαλή πορεία για λιγότερο δημόσιο, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κατάργησης της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Αυτές είναι εξάλλου και απαιτήσεις των δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) και ΣΕΒ.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στη ΔΕΥΑΡ έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία της, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καλύψει επαρκώς τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η κατάσταση στο νησί της Ρόδου τόσο στον τομέα της ύδρευσης όσο και στον τομέα της αποχέτευσης  είναι σε μεγάλο βαθμό κρίσιμη. Η ανεπάρκεια και η ακαταλληλότητα νερού σε πολλές περιοχές, το κακοσυντηρημένο δίκτυο,  αλλά και η έλλειψη δικτύων υδροδότησης από το Φράγμα του υπόλοιπου νησιού,  συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο τομέα της αποχέτευσης με την οριακή λειτουργία των βιολογικών σταθμών, τις βλάβες,  την ελλιπή συντήρησή τους, την ανυπαρξία βιολογικών σε άλλες περιοχές πχ Αρχάγγελο, Λάρδο και σε άλλα χωριά.

Αυτή η κατάσταση δεν σώνεται παραδίδοντας την κατασκευή και τη διαχείριση των αναγκαίων έργων σε ιδιώτες, για να τους πληρώνει χρυσάφι ο λαός. Ούτε βέβαια να πληρώνει τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ στη λογική της ανταποδοτικότητας και την ίδια στιγμή επιδεινώνεται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης- άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Για να προστατευθούν η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, το λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα όπως και τα δικαιώματα των εργαζομένων, χρειάζεται σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα, εμπορευματοποιεί-ιδιωτικοποιεί τα δημόσια αγαθά. Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσει κάθε δίωξη για αιρετούς που μετέτρεψαν σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις των εργαζομένων τους».