Γ. Φλεβάρης: Aποτελεί τιμή για εμάς η επιλογή της Ρόδου

Ξεκίνησαν χτες στη Ρόδο οι εργασίες του 16ου φόρουμ με τίτλο «Διάλογος των πολιτισμών», στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες από πολλές χώρες του κόσμου.

Το φόρουμ διεξάγεται στο ξενοδοχείο Rodos Palace, και κατά την εναρκτήρια εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης εκπροσωπώντας την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.  

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Φλεβάρης δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής: «Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,  Με μεγάλη μας χαρά, σας υποδεχόμαστε στο όμορφο και πάντοτε φιλόξενο νησί μας, τη Ρόδο. Η επιλογή του νησιού μας για τη διεξαγωγή διεθνών συναντήσεων, αποτελεί τιμή για εμάς, αλλά ταυτόχρονα και αναγνώριση της διαρκούς μας προσπάθειας για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας. 

Η σημερινή συνάντηση, η 16η για την ακρίβεια, δεν μπορεί παρά να καταγράφει τόσο τη μακρά πορεία της, αλλά και την κατακτημένη αποδοχή της. Σας ευχαριστούμε για τη διαχρονική επιλογή σας. 

Οι εξέχουσες προσωπικότητες, αλλά και η πάντα οξυδερκής και επίκαιρη θεματολογία της, προσδίδουν πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον στις εργασίες του Φόρουμ, «Διάλογος των Πολιτισμών».

Ιδιαίτερα στους ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς της εποχής μας, σε αυτή την ιστορικά κρίσιμη γειτονιά του πλανήτη μας, η ενίσχυση του διαλόγου για την Ειρήνη, την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη, αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο.

Κρίσιμο ζητούμενο, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενό της, δηλαδή πώς θα επιτύχουμε Ειρήνη, Ασφάλεια και Ανάπτυξη. Αλλά και ως προς το μέσο. Γιατί δυστυχώς η αξία του διαλόγου ως μέσου κατανόησης, συνεργασίας, υπέρβασης διαφορών και συναντίληψης για την επίτευξη συλλογικής προόδου, δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε αυταπόδεικτη.

Αυτή η παραδοχή όσο και απαισιόδοξη κι αν ακούγεται, δεν παύει με ρεαλιστικό τρόπο να περιγράφει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Απειλές, συγκρούσεις, φανατισμοί και τρομοκρατία πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται και να εξαφανίζονται.
 


Γιατί το ξεκίνημα του 21ου αιώνα μοιάζει πολλές φορές να χάνει τον προωθητικό του βηματισμό και να μας πισωγυρίζει δραματικά. 

Είναι βεβαίως ίδιον κάθε μεταβατικής περιόδου να αναδεικνύει τον αντιφατικό και διαιρετικό της χαρακτήρα. Καθώς οι βεβαιότητες υποχωρούν και οι αγωνίες οξύνονται, έρχεται ο φόβος και ο εγωισμός να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί. 

Η Ιστορία έχει πολλά παραδείγματα τέτοιων περιόδων, αλλά και καταστροφικών επιλογών. Στις μέρες μας, ο ρόλος της πολιτικής και των πολιτικών είναι να μην επαναληφθούν οι λάθος διαδρομές. Η πολιτική χρειάζεται να επανασυνδεθεί με τους λαούς και να ξανανομιμοποιηθεί ως η δημοκρατική έκφραση για την επίτευξη συλλογικής προόδου. Το κοινό καλό, όπως εύστοχα σημείωνε ο Αριστοτέλης.

Οι ανισότητες, οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές, χρειάζονται επειγόντως πολιτικές μετριασμού τους. 

Σε έναν κόσμο τόσο αλληλοεξαρτώμενο, η φαντασίωση ότι χωρίς κοινή προσπάθεια και διάλογο, μπορεί κανείς να τα καταφέρει, εκτός από ουτοπική, είναι και επικίνδυνη. Γνωρίζετε άλλωστε, πολύ καλά πως στο φόβο των μεγάλων και αναπάντητων ερωτημάτων για το μέλλον της ανθρωπότητας, μόνο ο διάλογος και η συντεταγμένη συλλογική δράση μπορεί να λειτουργήσει και καθησυχαστικά και δημιουργικά. Με αυτές τις λίγες σκέψεις και προβληματισμούς, σας εύχομαι καλή διαμονή και επιτυχία στις εργασίες σας, τις οποίες με πολύ ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε».